Zdrowie

Jaki indeks glikemiczny (IG) posiada miód?

Indeks glikemiczny miodu

Miód jest produktem żywnościowym wyróżniającym się nie tylko doskonałym smakiem i aromatem, ale także szeregiem właściwości prozdrowotnych. Wysoka zawartość cukrów sprawia jednak, że wiele osób zastanawia się nad tym, czy może go włączyć do swojej diety. Aby przekonać się o tym, że miód jest znakomitym zamiennikiem cukru, weźmy pod uwagę jego skład oraz indeks glikemiczny.

Co to jest indeks glikemiczny?

Indeks glikemiczny oznaczany w skrócie IG to procentowa wartość określająca szybkość wzrostu stężenia cukru we krwi u osoby zdrowej po zjedzeniu 50 gramów określonego produktu w porównaniu z tempem przyrostu stężenia tej samej ilości węglowodanów pochodzących z 50 gramów czystej glukozy. Indeks glikemiczny jest określany dwie godziny po posiłku i jest czynnikiem pozwalającym podzielić produkty żywnościowe na trzy kategorie: te o niskim, średnim i wysokim IG.

Produkty zaliczane do ostatniej grupy powodują szybki wzrost stężenia cukrów we krwi, co stymuluje trzustkę do wydzielania dużej ilości insuliny. Z kolei żywność wyróżniająca się niskim indeksem glikemicznym powoduje powolny przyrost stężenia węglowodanów w organizmie i w efekcie mniejsze wydzielanie insuliny. Jej zaletą jest także fakt, że pozostawia uczucie sytości.

Słodki smak nie musi iść w parze z wysokim indeksem glikemicznym

Wbrew powszechnej opinii produkty żywnościowe o słodkim smaku nie muszą wyróżniać się wysokim indeksem glikemicznym. Przykładem są chociażby miody, wśród których występują odmiany o wartości IG nieprzekraczającej 35%. Naukowcy z Kanady oraz Niemiec udowodnili bowiem, że na wartość indeksu glikemicznego miodu wpływa przede wszystkim stosunek fruktozy do glukozy. Ta druga jest szybciej przyswajana przez organizm, przez co podnosi wartość IG. Natomiast fruktoza wyróżnia się niskim tempem metabolizmu, co powoduje, że obniża indeks glikemiczny miodu. Odmiany zawierające procentowo większą ilość fruktozy są bardziej płynne i wyróżniają się mniejszym IG. Powoduje to, że w odpowiedniej ilości są całkowicie bezpieczne nawet dla diabetyków.

Jaki indeks glikemiczny posiadają różne odmiany miodów?

  • najmniejszy indeks glikemiczny – od 32% do 42% – posiada miód akacjowy.
  • średni indeks glikemiczny – około 55% – mają z kolei odmiany wielokwiatowe, wrzosowe oraz lipowe.
  • wysoki indeks glikemiczny – powyżej 60% – jest charakterystyczny dla miodów leśnych, nektarowo-spadziowych oraz dla miodu gryczanego.

Miód akacjowy może więc wzbogacić diete cukrzyków

Od wielu lat osoby chorujące na cukrzycę zadają sobie pytanie, czy mogą włączyć do swoich posiłków miód. Dietetycy zgodnie twierdzą, że nie jest on zdecydowanie przeciwwskazany dla diabetyków. Zalecają jednocześnie zachowanie umiaru i zweryfikowanie, jaki indeks glikemiczny posiada miód, który będą spożywać. Najbardziej wskazany w tej kwestii jest oczywiście miód akacjowy. Polski miód pozyskiwany z kwiatów robinii akacjowej posiada indeks glikemiczny wahający się w przedziale od 32 do 42%.

Warunkiem bezpiecznego spożywania miodu przez diabetyków jest ustabilizowana glikemia, co powoduje, że przed włączeniem go do diety należy skonsultować się z lekarzem. Warto również pamiętać o tym, aby nie przekraczać zalecanej ilości – jednej łyżki surowego miodu zjadanej jeden raz w tygodniu.

Pamiętajmy! Miód jest doskonałą alternatywą dla cukru

Duża zawartość cukrów prostych oraz średni lub wysoki indeks glikemiczny miodu powodują, że wiele osób świadomie z niego rezygnuje, obawiając się przyrostu wagi. Tymczasem okazuje się, że miód pozwala ją kontrolować i w umiarkowanych ilościach zalecamy go nawet osobom cierpiącym na nadwagę oraz otyłość. To świetna alternatywa dla cukru, o czym więcej przeczytać można w tym artykule.

Jaki indeks glikemiczny (IG) posiada miód?
Średnia: 4.8 / 18 ocen

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *