Wyświetlanie wszystkich 4 wyników

Filtruj

Miód akacjowy to rodzaj miodu nektarowego – oznacza to, że powstaje on z nektaru zbieranego z kwiatów rośliny określonego rodzaju. W tym wypadku jest to robinia akacjowa.

Właściwości miodu akacjowego

KolorJasnosłomkowy, bezbarwny
SmakSłodki, delikatny, lekko mdły, lekko kwaskowaty
ZapachSłaby, zbliżony do zapachu kwiatu akcji
Kwiat pochodzeniaRobinia pseudoacacia
PrzechowywanieSuche i zacienione miejsce (temp. 8-18 C)
Czas kwitnieniaMaj / Czerwiec
KrystalizacjaBardzo słaba i powolna
Miód akacjowy

Kiedy powstaje miód akacjowy?

Robinia akacjowa zakwita w okresie pomiędzy końcówką maja, a początkiem czerwca każdego roku. To daje zaledwie kilkanaście dni, podczas których pszczoły mogą zebrać nektar, który następnie zostanie wykorzystany do wytworzenia miodu. Pomimo tych utrudnień, przy sprzyjających warunkach atmosferycznych, pszczela rodzina potrafi wyprodukować nawet do 30 kilogramów miodu. W efekcie pierwsza, najświeższa oferta miodu akacjowego pojawia się w sklepach zazwyczaj w drugiej połowie czerwca.

Krystalizacja miodu akacjowego

W wypadku tego rodzaju miodu proces krystalizacji przebiega bardzo wolno – w praktyce trwa to nawet do roku czasu. Wynika to z bardzo dużej zawartości fruktozy w składzie miodu akacjowego.  

Cechy fizyczne miodu

Kolor miodu akacjowego jest dość nietypowy – a to z tego względu, że czasami… nie ma go w ogóle. Niekiedy miód akacjowy przybiera bowiem postać bezbarwną. Najczęściej dzieje się tak w formie płynnej miodu. Gdy ulega on zaś krystalizacji barwa zmienia się i w efekcie występuje on pod postacią koloru słomkowego, jasnożółtego lub białego.

Łagodny i słodki smak sprawia, że miód ten znakomicie nadaje się jako dodatek do różnego rodzaju potraw oraz napojów. W niektórych regionach świata miód akacjowy spotkamy nawet w charakterze składnika… wina. Zapach miodu akacjowego to delikatność, za którą odpowiada naturalnie piękny aromat kwiatów robinii akacjowej. Choć należy zastrzec, że dla niektórych, bardziej wrażliwych odbiorców, może on być postrzegany jako nieco mdły.

Zastosowanie lecznicze miodu akacjowego – na co pomaga?

Zastosowanie i właściwości lecznicze tego gatunku miodu sprowadzają się głównie do bardzo korzystnego działania w obszarze układu pokarmowego człowieka. Używa się go w wypadkach skurczów jelit i żołądka, ponadto łagodzi on objawy nadkwasoty.  Poza tym miód ten polecany jest w walce z bezsennością. Jest on również bardzo dobrym i przydatnym środkiem na kaszel, a także w przypadkach przeziębienia. Osoby dotknięte tą ostatnią dolegliwością miód akacjowy wesprze w walce z wirusem, który zaatakował ich organizm.

Miód akacjowy to również niezastąpiony specyfik na chore lub podrażnione gardło, ukoi i załagodzi odczuwany w tym rejonie, nieprzyjemny ból. Należy pamiętać, iż miód akacjowy – podobnie jak i inne gatunki miodu – wykazuje działanie moczopędne, połączone z równoczesnym oczyszczaniem układu moczowego. Tym samym, dzięki jego spożywaniu pozbywamy się z tych rejonów ciała bakterii. Jednocześnie nie można zapominać o uzupełnieniu utraconych wskutek moczopędności płynów, aby zrównoważyć organizmowi, powstałą w ten sposób stratę wody.

Jak stosować miód akacjowy w praktyce?

Polecana jest chociażby mikstura do wypicia złożona z następujących składników: miodu akacjowego, ciepłej wody oraz soku z cytryny. Zapewnia ona znakomitą ochronę dla naszej jamy ustnej oraz żołądka. Podana powyżej mikstura wpływa również pozytywnie na ogólną odporność organizmu. Wspomaga w walce z sezonowymi schorzeniami, jak i zabezpiecza nas przed infekcjami w okresach jesienno-zimowych.

Nie należy zapominać, iż miód akacjowy można równie dobrze stosować jako naturalny słodzik do napojów takich jak kawa czy herbata. Może on w tym zakresie z powodzeniem zastąpić cukier.

Skład miodu akacjowego

W 100g miodu akacjowego zawiera się około osiemdziesięciu gramów węglowodanów i łącznie ma on wartość energetyczną około trzystu pięćdziesięciu kilokalorii. Obecne są w nim również tak cenne składniki jak: żelazo, fluor, karoten i liczne enzymy. Ponadto w składzie miodu akacjowego odnajdziemy wyjątkową substancję – należące do związków flawonowych – izoflawony. Szczególnie ważną rolę ogrywają one dla kobiet przechodzących okres menopauzy – mają one bowiem właściwości łagodzące jej przebieg i objawy. Jeśli chodzi o witaminy to miód akacjowy obfituje przede wszystkim w witaminę B, ale także C, H i B3).

Cena akacjowego smakołyku

W przypadku tego gatunku miodu cena jest bardzo optymalna i rozsądna. Za słoik mieszczący litr tego specyfiku, należy przeważnie zapłacić ok. trzydziestu złotych. Aczkolwiek cena oczywiście może się nieco wahać. Warto sprawdzić obecną cenę miodu akacjowego na stronie naszego sklepu i następnie osobiście skosztować tego przysmaku.

Najczęstsze pytania

Czy miód akacjowy jest dobry dla cukrzyków?

Miód ten polecany jest do spożycia przez cukrzyków, ale tylko u tych cierpiących na łagodną odmianę tej choroby. Wynika to z bogactwa obecnej fruktozy w miodzie akacjowym. Oczywiście przed spożyciem nawet małych przez osobę u której stwierdzono cukrzycę, należy zasięgnąć opinii swojego lekarza.

Czy miód akacjowy jest polecany dla dzieci?

To jeden z ulubionych gatunków miodu w kręgu najmłodszych konsumentów. Głównie dlatego, że ma niezwykle słodki, a zarazem łagodny, smak. Można go już podawać dzieciom powyżej 3 roku życia. Oczywiście należy robić to rozsądnie, stopniowo i przy zachowaniu 100% pewności, że u dziecka nie wystąpi reakcja alergiczna.

Źródła:

Oceń ten artykuł