Wyświetlanie wszystkich 5 wyników

Filtruj

Wypróbuj 3 wyjątkowe przepisy z pierzgą pszczelą

Najbardziej popularnym pszczelim produktem jest miód. Nie wszyscy wiedzą, że pszczoły są także odpowiedzialne za produkcję innego cudu natury, pierzgi pszczelej. Jest to zakonserwowany przez pszczoły pyłek kwiatowy. Określana jest jako “Formuła Życia” ze względu na zawartość wartościowych składników aktywnych biologicznie. Proces powstawania tego cennego produktu zaczyna się podczas zbierania pyłku przez pszczoły zbieraczki. Do ula przynoszą one pyłek w tzw. koszyczku pyłkowym, czyli na ostatniej parze odnóży. Następnie składają go do komórek plastra, gdzie jest ubijany przez pszczoły ulowe. Wysoka temperatura w ulu i warunki beztlenowe, powodują, że pyłek, który jest zmieszany z śliną pszczół zaczyna przechodzić fermentację mlekową. Powstały w tym procesie kwas mlekowy konserwuje pierzgę pszczelą, a dodatkowo staje się ona lepiej przyswajalna przez nasz organizm niż pyłek. Tak przygotowana pierzga pobierana jest przez pszczelarza. Poniżej prezentujemy 3 wybrane przez nas przepisy na zastosowanie (dawkowanie) pierzgi pszczelej.

1.Pierzga pszczela w ulubionym napoju

Aby móc spożyć napój z pierzgą pszczelą, należy ją uprzednio wymoczyć. Można to zrobić na noc w szklance wody lub w docelowej szklance z ulubionym napojem – jednak wtedy trzeba liczyć się z tym, że dopiero po około godzinie pierzga będzie na tyle miękka aby ją zjeść. Co do rodzaju napoju to nie ma to większego znaczenia. Najczęściej jest to szklanka wody z łyżką miodu i cytryną. Są również osoby spożywające pierzgę z letnią herbatą, naparem, ziołami a nawet koktajlem owocowym na mleku. Ważne jest jednak, aby płyn ten nie miał wyższej temperatury niż 40 stopni Celsjusza.

2.Pierzga rozdrobiona

Podobnie jak z pyłkiem kwiatowym pierzgę pszczelą można rozdrabniać. W tym celu należy skorzystać z młynka do mielenia ziaren kawy. Zmielona pierzga będzie w postaci „pyłu” lub „proszku” jednak swoją różnorodnością będzie przypominać pieprz mielony. Tak przygotowana pierzga pszczela jest praktycznie do spożycia od ręki w dowolnym posiłku. Zmielona pierzga świetnie komponuje się z jogurtem naturalnym w towarzystwie borówek. Można także ją dodać do białego serka przyrządzonego ze śmietaną w formie twarożku.

3.Pierzga pszczela w miodzie

Jest to jeden z najsłodszych przepisów na pierzgę pszczelą. Ponadto jest bardzo szybki do wykonania. Pierzgę pszczelą (w formie granulatu) można dodać do ulubionego miodu – najlepiej sprawdzi się miód lipowy, gdyż najpóźniej krystalizuje. Po jednej nocy w miodzie pierzga będzie już miękka. Dzięki temu będzie można ją zjeść bezpośrednio ze słoika. Jednak tym razem polecamy babciny przepis kromkę chleba z miodem i pierzgą oraz plasterkiem świeżego białego sera.Poniżej kilka dodatkowych informacji dotyczących pierzgi pszczelej.

Pierzga – właściwości zdrowotne

Grudki pierzgi są zazwyczaj różnych kolorów, ale utrzymują ciemną barwę. Zawiera dużo białka oraz składników mineralnych takich jak magnez, fosfor, żelazo, sód, cynk. Jest także źródłem wielu witamin tj.  A, B1, B2, B3, B6, B12, C, D, E, K, P, PP. Ma ona w swoim składzie związki triterpenowe, a dokładniej kwas oleanolowy, b-ursulowy i betulinę. Według badań te kwasy zażywane profilaktycznie mogą mieć działanie przeciwnowotworowe. 

Pierzga jest między innymi stosowana w apiterapii, w leczeniu schorzeń wątroby, woreczka żółciowego, żołądka i jelit. Korzystne działanie na układ pokarmowy zawdzięcza zawartemu w niej kwasowi mlekowemu i licznym enzymom, które wspomagają trawienie. Może wspierać organizm w czasie leczenia anemii, ze względu na zawartość żelaza i łatwo przyswajalnych przez nasz organizm aminokwasów.

Ma ona też działanie antybakteryjne i odtruwające. Poleca się stosowanie jej w czasie przeziębienia i osłabienia organizmu. Codzienne picie przygotowanej dzień wcześniej szklanki wody z pierzgą, miodem i cytryną zdecydowanie podniesie naszą odporność i wzmocni kondycję.

Pierzga – jak stosować?

Pierzga pszczela jest znanym od wieków naturalnym suplementem diety. Jako odżywkę powinni wprowadzić ją do diety sportowcy, w celu poprawienia swojej sprawności fizycznej. Wpływa także na szybką regenerację organizmu po ciężkim treningu. Poprawia też koncentrację i ma działanie antydepresyjne. 

W formie bezpośredniej możemy spożywać ją dwa razy dziennie rano przed posiłkiem i wieczorem przed snem. Dorośli w celach profilaktycznych mogą zażywać dziennie maksymalnie 20 gram pierzgi, są to około 4 łyżeczki. Natomiast, jeśli stosujemy ją podczas leczenia jakiegoś schorzenia możemy podwoić dzienną dawkę. Pamiętajmy jednak, żeby nie przesadzić, że przy zbyt dużym spożyciu mogą wystąpić skutki uboczne. Przedawkowanie objawić się może głównie przez biegunkę czy osłabienie organizmu. 

Może mieć także zastosowanie w kosmetyce. Kremy które mają w swoim składzie pierzgę wspomagają odnowę skóry, poprawiają jej strukturę i koloryt. Zawarty w niej kwas mlekowy wygładza zmarszczki i działa antybakteryjnie. Zawiera ona także witaminę K, która wspomaga redukcję cieni pod oczami. Wystarczy zmielić pierzgę pszczelą, połączyć ją z miodem i jogurtem naturalnym. Nakładanie takiej maseczki na twarz raz w tygodniu zregeneruje ją i wygładzi. 

Pierzga pszczela, pyłek kwiatowy, pszczoła

Gdzie w dobrej cenie kupić?

Jej dobroczynny wpływ na nasz organizm, możemy zauważyć tylko jeśli będziemy ją stosować regularnie. Ze względu na walory i pracochłonną pracę w czasie pozyskiwania, cena pierzgi jest dość wysoka. Kilogram tego miodowego przysmaku kosztuje od 150 do 200 złotych, oczywiście jest to też zależne od sklepu w jakim się zaopatrujemy.

Najczęściej pierzga sprzedawana jest w słoikach o mniejszej gramaturze. Mając na uwadze, że jest to jeden z najzdrowszych produktów pszczelich, który ma zbawienny wpływ na nasz organizm, warto zapłacić za niego nieco więcej.

W naszym sklepie internetowym można zakupić słoiczek o pojemności 180 gram. Kupując w naszym sklepie macie państwo pewność, że produkt jest naturalny i prawdziwy. Złej jakości pierzga pszczela jest jasna i jednobarwna, dlatego pamiętajmy, że nie warto oszczędzać na swoim zdrowiu i produkty pszczele kupować w sprawdzonych miejscach.

Źródło:

  • Bogdan Kędzia, Elżbieta Hołderna-Kędzia: Pierzga najcenniejszy produkt pszczeli, Wydawnictwo Fundacja Pomocy Człowiekowi i Środowisku “HUMANA DIVINIS”, Toruń 2010. ISBN 9788360152179.
  • Teresa Kobiałka: Miód i produkty pszczele dla zdrowia, urody i podniebienia, “Pasieka” 2010, nr 1, s. 50.
Pierzga pszczela wiaderko 3,5 kg
Średnia: 4.7 / 43 ocen
[kkstarratings]