Polski miód rzepakowy to jeden z najwcześniej wytwarzanych miodów, pszczoły zbierają nektar z kwiatów rzepaku w okresie wiosennym. W stanie płynnym jest on prawie bezbarwny lub ma barwę lekko słomkową. Ze względu na dużą zawartość cukrów prostych i niską zawartość wody, szybko ulega krystalizacji, ma wtedy kremową konsystencję i biały lub szaro-kremowy kolor. Jest bardzo słodki, o delikatnym zapachu.
Nektar ze złotych kwiatów rzepaku
Miód rzepakowy jest jednym z najpopularniejszych miodów w Polsce. Należy on do miodów wiosennych, nektarowych. Jest to wyjątkowy rodzaj miodu, dlatego że właściwie jako jeden z pierwszych powstaje w pasiece po zimowej przerwie. Jak nazwa wskazuje ten złoty eliksir powstaje z nektaru i pyłku zbieranego z kwiatów rzepaku. Rzepak jest jedną z najważniejszych roślin uprawnych w Polsce. Właściwie w pierwszej chwili kojarzyć się może tylko z produkcją oleju. Jednak ta roślina jest wykorzystywana w różnych celach choć głównie spożywczych (margaryna, wyroby cukiernicze) ale na przykład też do produkcji biopaliwa dla silników Diesla zamiast oleju napędowego.
Rzepak zawiera dużo wartościowego kwasu oleinowego. Olej jadalny, który z niego powstaje jest najzdrowszym olejem spośród innych i zawiera mało nasyconych kwasów tłuszczowych. Oczywiście przede wszystkim należy zauważyć, że rzepak jest bardzo miododajną rośliną. Pracowite pszczółki rozpoczynają zbiór pyłku na przełomie kwietnia i maja, kiedy rzepak zaczyna kwitnąć.
Kwitnienie trwa około 40 dni, a co ciekawe z jednego hektara tej rośliny można zebrać nawet dwieście czterdzieści kilogramów miodu. Dlatego jest to bardzo ceniona przez pszczelarzy roślina. Miód rzepakowy, który z niej powstaje łatwo rozpoznać między innymi po jego jasnej barwie. Początkowo, kiedy jest on w stanie płynnym ma słomkowy kolor.
Warto pamiętać, że ten miód bardzo szybko się krystalizuje, już w ciągu kilku dni po miodobraniu. Ten proces następuje w tak szybkim tempie, przez dużą zawartość glukozy w miodzie rzepakowym. Po krystalizacji, przyjmuje on barwę jasnożółtą, kremową bądź białą. Przez wzgląd na jego szybką krystalizację, jest on przez wielu pszczelarzy poddawany procesowi kremowania. Charakterystyczny jest także aromat miodu rzepakowego. Z początku intensywna woń kwiatów rzepaku jest bardzo wyczuwalna, natomiast z czasem po otwarciu słoika zdecydowanie słabnie. Jeśli chodzi o smak tego pszczelego nektaru jest on łagodny, słodki, ale wyczuwa się w nim lekką nutę goryczy. Na pewno będzie w stanie zaspokoić nawet, najbardziej wymagające kubki smakowe.
Wyjątkowe właściwości miodu rzepakowego
Miody od wieków wykorzystywane są jako środki lecznicze w medycynie naturalnej. Miód rzepakowy, jest bogaty w wartości odżywcze. W jego składzie, można znaleźć dużo aminokwasów i witamin z grupy K, B i C, magnez, żelazo, potas, różne olejki eteryczne. Zawiera on także bor, czyli pierwiastek, który jest konieczny do budowania tkanki kostnej oraz prawidłowego funkcjonowania śledziony i tarczycy. Miód rzepakowy powinny spożywać kobiety po okresie menopauzy, kiedy narażone są na utarte masy kostnej.
W poradniku Justyny Mrowiec „Cud miód” możemy przeczytać również, że miód rzepakowy poleca się osobom zmagającym się z chorobami serca i wątroby. Miód z kwiatów rzepaku cechuje się wysoką zawartością glukozy, która należy do cukrów prostych. Które jak wiemy są bardzo dobrze przyswajane przez organizm. Dzięki temu w chorobach wątroby spożywanie miodowego nektaru może wspomagać detoksykację organizmu i w ten sposób odciążać wątrobę. Ze względu na dużą obecność glukozy w miodzie rzepakowym, zalecane jest także spożywanie go w stanach wyczerpania i zmęczenia. Warto zamiast napoju energetycznego czy kawy wypić napój na bazie miodu rzepakowego połączonego z wodą i cytryną. Ta mieszanka doda dużo energii i dobrze wpłynie na wyczerpany organizm.
Kremowanie miodu rzepakowego
Miód rzepakowy, jak było wyżej wspomniane, ze względu na swój skład bardzo szybko się krystalizuje. Kupienie go w płynnej postaci jest rzadkością. Skrystalizowany miód określa się krupcem. Kiedy jest on w takiej postaci, często utrudniona jest jego konsumpcja, ciężko jest go rozsmarować na pieczywie. Taka forma miodu rzepakowego może zniechęcać do jego zakupu.
Dlatego pszczelarze stosują metodę kremowania miodu, aby rozwiązać ten problem. Kremowanie miodu to proces, który sprawi, że będzie on pozbawiony grudek i ułatwi spożywanie go konsumentom. Dzięki temu miód rzepakowy zachowa na długo swoją kremową, puszystą konsystencję. Oczywiście należy dodać, że podczas kremowania nie zmienia się żadnych właściwości miodu oprócz fizycznych. Pszczelarze mają kilka metod, jedną z nich jest długie, intensywne mieszanie miodu, które trzeba wykonać, kiedy kryształy już jedną trzecią słoika z miodowym przysmakiem. Kremowanie miodu rzepakowego ma wiele zalet. W takiej formie lepiej prezentuje się w słoiczku, zachęca do konsumowania go, ponieważ dobrze się rozprowadza a nawet ułatwia wyjadanie go wprost ze słoika.
Ciekawostką jest także to, że kremowany miód nie lepi się, dlatego bez obaw możemy dać go naszym pociechom. Należy także pamiętać, że kremowany nektar z kwiatów rzepaku, należy przechowywać w temperaturze do 22 stopni Celsjusza. Ponieważ przez wyższą temperaturę, może on zacząć znowu się krystalizować.

Jakie zastosowanie ma miód rzepakowy?
Miód rzepakowy jest popularną odmianą miodu kwiatowego. Przez swoje wartości odżywcze ma on wiele zastosowań. Można dodawać go codziennie zamiast cukru do kawy lub herbaty, wprowadzenie takiego nawyku do naszej diety wzmocni organizm. Należy jednak pamiętać, aby nie dodawać miodowego nektaru do gorącego napoju. Ponieważ miód straci wtedy swoje wszystkie cenne właściwości.
Zastąpienie słodyczy, miodem rzepakowym będzie świetnym pomysłem dla osób, które chcą zadbać o swoją figurę. Miód z kwiatów rzepaku ma o wiele mniej kalorii niż batoniki i przede wszystkim nie zawiera w swoim składzie szkodliwych substancji. Jeśli nie przepadamy za bezpośrednim jedzeniem miodu, możemy użyć go do wypieku dietetycznych ciasteczek. Wystarczy uprażyć płatki owsiane, dodać do nich słonecznika i żurawiny i to wszystko połączyć za pomocą miodu rzepakowego. Będzie to doskonała i zdrowa przekąska. Miód rzepakowy używany jest także często do produkcji miodów pitnych. Intensywny aromat kwiatów rzepaku jest wyczuwalny w nich nawet do dwóch lat.
Podczas przechowywania w domowej spiżarni miodu rzepakowego, należy pamiętać, że ma on skłonności do łapania wilgoci z powietrza, dlatego trzeba szczelnie zakręcać słoik. Nieprzestrzeganie tej zasady, może doprowadzić nawet do fermentacji wierzchniej warstwy nektaru. Miód rzepakowy, będzie świetnym pomysłem na prezent dla kogoś bliskiego. Można go także wykorzystać do zrobienia eliksiru, który stosowany regularnie pomoże w walce z cellulitem. Wystarczy do kilku łyżek miodu rzepakowego dodać olejku z grejpfruta i cytryny. Następnie używać tego naturalnego kosmetyku codziennie do masażu. Wpłynie to także odprężająco na nasz nastrój.
Cena miodu rzepakowego
Miód z kwiatów rzepaku, należy do grupy jednej z najtańszych rodzajów miodów. Co jednak nie znaczy, że nie jest on wartościowy. Wręcz przeciwnie, do zakupu zachęcają nie tylko drogocenne właściwości miodu rzepakowego, ale również jego cena. Oczywiście zależy ona także, od wielkości słoiczka.
W naszym sklepie internetowym możecie państwo zakupić miód rzepakowy w różnych pojemnościach. Jeśli nigdy nie próbowaliście tej odmiany miodu, możecie zakupić u nas słoik o najmniejszej pojemności, czyli 250 gram. Jednak z pewnością jego wyjątkowy smak i odżywczy skład, spowoduje, że następny będziecie chcieli kupić większy. Zakup dużego słoika miodu rzepakowego, jest również bardziej opłacalny, ponieważ za 1300 gram tego nektaru, zapłacicie państwo tylko 49,90. Pamiętajcie także, aby miód kupować tylko w sprawdzonym miejscu, aby był on prawdziwy i naturalny, bez dodatkowych ulepszaczy.
Kolor | Słomkowy, biały, kremowy |
Smak | Słodki, mdły, lekko gorzkawy |
Zapach | Słaby, świeży, zbliżony do zapachu kwiatu rzepaku |
Kwiat pochodzenia | Brassica napus |
Przechowywanie | Suche i zacienione miejsce (temp. 8-18 C) |
Czas kwitnienia | Maj/czerwiec |
Krystalizacja | Bardzo szybka krystalizacja |
Najczęstsze pytania
Patrząc na korzyści wprowadzenia do diety kobiety w ciąży miodu, jednym z naturalnych sposobów na pozbycie się porannych mdłości, jest wypicie soku z cytryny z łyżeczką miodu rzepakowego. Zdecydowanie jednak nie powinny spożywać go matki karmiące piersią ani podawać go swoim pociechom do 1 roku życia, ponieważ może on wywołać reakcję alergiczną.
Przez wysoką zawartość glukozy i węglowodanów na miód rzepakowy powinny uważać osoby chorujące na cukrzycę. Zbyt duże spożycie może zwiększyć glikemię sporo ponad normę. Dlatego cukrzycy zanim spróbują tego nektaru powinni się w tej sprawie skonsultować z lekarzem.
Źródła:
- Edward Kałużny: Pszczela apteczka, Wydawnictwo Apiherba, Leszno 1992. ISBN 83-900718-0-0.
- Teresa Kobiałka: Miód i produkty pszczele dla zdrowia, urody i podniebienia, “Pasieka” 2010, nr 1, s. 50.
- https://www.miodoterapia.pl/rodzaje-miodow/miod-rzepakowy/
