Wyświetlanie wszystkich 2 wyników

Filtruj

Miód tymiankowy pozyskiwany jest z nektaru zbieranego przez pszczoły w okresie od maja do końca lipca z drobnych kwiatów tymianku pospolitego. Ma złocistobrunatna barwę, po krystalizacji jest nieco jaśniejszy. Miód jest wyrazisty i aromatyczny, doskonale wyczuwa się korzenna nutę i zapach tymianku. Oprócz składników typowych dla wszystkich odmian miodu, w skład tego miodu wchodzą substancje o silnych właściwościach przeciwdrobnoustrojowych, tj. tymol i karwakrol, które są także odpowiedzialne za charakterystyczny smak i zapach miodu tymiankowego.

Wyjątkowy produkt pszczeli

Miód tymiankowy nie różni się cenowo od wielu innych gatunków miodów, jego zastosowanie jest naprawdę szerokie. Cena miodu tymiankowego może być stosunkowo wysoka, jeśli wybierze się jego grecką odmianę – należy ona bowiem do najlepszych oraz najbardziej cenionych. Grecy jako nieliczni zajmują się produkcją miodu tymiankowego, ale również polskie pasieki zajmują się tym wyjątkowym wyrobem. Niezależnie od tego gdzie powstaje, miód tymiankowy pochodzi z nektaru liliowo-różowych kwiatków, będących częścią rośliny zwanej tymiankiem pospolitym lub macierzanką zwyczajną.

Jak wygląda i smakuje ten oryginalny miód?

Miód tymiankowy prezentuje się szczególnie atrakcyjnie. Jego głęboki, rubinowo-bursztynowy kolor sprawia, że bywa on nazywany ”czerwonym miodem”. Jest nieco kwaskowaty, ale mimo to, miód ten jest uważany za jeden z najsmaczniejszych. Zanim kupujący poznają właściwości lecznicze miodu tymiankowego, zwracają głównie uwagę nie tylko na jego specyficzny, korzenny smak oraz aromat.

Zastosowanie miodu tymiankowego i jego właściwości lecznicze

Trzeba wiedzieć, że miód tymiankowy swoje właściwości lecznicze zawdzięcza specyficznemu składowi. Jak każdy miód, zawiera on cukry proste i białko, a także przeciwutleniacze, enzymy, minerały i witaminy. Jednak miód tymiankowy szczególne właściwości zawdzięcza obecności olejku tymolowego o silnym działaniu przeciwbakteryjnym i przeciwzapalnym. Dlatego właśnie zainteresuje osoby z infekcjami górnych dróg oddechowych, w przypadku leczenia zapalenia oskrzeli i krtani oraz w razie grypy.

Warto mieć na uwadze miód tymiankowy, szukając naturalnego lekarstwa na schorzenia układu pokarmowego i dolegliwości jelitowe. Jego zastosowanie jest znane także w ginekologii. Miód tymiankowy jest zatem produktem polecanym osobom z wieloma problemami zdrowotnymi. Jest chętnie kupowany ze względu na jego walory smakowe, które poprawiają między innymi smak trunków. Oprócz tego, miód tymiankowy ma zastosowanie w kosmetyce. Właściwości lecznicze miodu tymiankowego wykorzystywane są do leczenia podrażnień skóry oraz w codziennej pielęgnacji cery. 

Najczęściej zadawane pytania

Jak smakuje miód tymiankowy?

Miód tymiankowy posiada dużą zawartość kwasów organicznych i wysoką kwasowość ogólną, co powoduje, że jest mniej słodszy od innych rodzajów miodu. Wyróżnia się także delikatnym i ziołowym aromatem z lekko wyczuwalną korzenną nutą.

Jaki kolor ma miód tymiankowy?

Miód tymiankowy wyróżnia się charakterystyczną barwą. Patoka przybiera kolor bursztynowo-rubinowy, dlatego nazywana jest często “czerwonym miodem”. W wyniku krystalizacji miód ten jaśnieje i jego odcień staje się pomarańczowy.

Jaki ma zapach miód tymiankowy?

Miód tymiankowy cechuje zapach podobny do kwiatów i liści rośliny, z której jest pozyskiwany. W jego aromacie są wyczuwalne olejki eteryczne, które nadają mu charakterystyczną, ziołową, lekko korzenną woń.

Na co pomaga miód tymiankowy?

Tymianek to roślina o działaniu antyseptycznym, co pozwala założyć, że pozyskiwany z niej miód świetnie zwalcza drobnoustroje. Może być stosowany w leczeniu infekcji układu oddechowego i pokarmowego. Ma właściwości moczopędne.

Jak powstaje miód tymiankowy?

Miód tymiankowy powstaje z nektaru kwiatów tymianku, zwanego macierzanką zwyczajną. Roślina występuje najliczniej w krajach basenu Morza Śródziemnego i częściej spotyka się jej uprawy również w Polsce.

Jaki ma skład miód tymiankowy?

Zdecydowaną większość w składzie miodu tymiankowego zajmują cukry. Najmniejszy odsetek przypada polisacharydom, a największy, bo sięgający 75% – monosacharydom. Oprócz tego miód tymiankowy zawiera przy tym nieco więcej glukozy niż fruktozy. 

Kiedy zbiera się miód tymiankowy?

Miód tymiankowy jest pozyskiwany w okresie od maja do końca lipca z wonnych, drobnych kwiatów tymianku. Jego największe zbiory notuje się w Grecji, skąd pochodzą znaczne ilości produktu. 

Czy miód tymiankowy tuczy tymiankowy?

Miód tymiankowy nie jest produktem powodującym niekontrolowany przyrost masy ciała. Spożywany w umiarkowanej ilości, jest szybko metabolizowany i przetwarzany na energię. Jest zalecany osobom na diecie oraz diabetykom, jako zamiennik dla sacharozy.

Czy miód tymiankowy się krystalizuje? Jak szybko?

Miód tymiankowy ulega krystalizacji. Proces przemiany patoki w krupiec odbywa się stosunkowo szybko. W zależności od zawartości wody oraz glukozy w produkcie, może trwać od kilku tygodni do trzech miesięcy.

Źródło:

  • Sławomir Trzybiński: Wszystko o miodzie i jego pozyskiwaniu, 2018: Wydawnictwo Bee & Honey Sp z o.o. ISBN 978-83-947516-4-7.
  • Elżbieta Hołderna-Kędzia, Bogdan Kędzia: Miody odmianowe i ich znaczenie lecznicze, Wydawnictwo Duszpasterstwa Rolników. ISBN 9788388921087.

Hiszpański miod tymiankowy 250g APICOLA
Średnia: 4 / 6 ocen