Filtruj

Miód bergamotkowy (3)

Miód eukaliptusowy (5)

Miód kasztanowy (3)

Miód kolendrowy (5)

Miód koniczynowy (2)

Miód mandarynkowy (3)

Miód opuncjowy (4)

Miód rozmarynowy (2)

Miód z cynamonem (2)

Miód z dodatkami (9)

Miód z mleczkiem pszczelim (2)

Miód z pierzgą (2)

Miód z propolisem (2)

Miód z pyłkiem pszczelim (4)

Miód akacjowy (4)

Miód bławatkowy (5)

Miód cytrynowy (5)

Miód faceliowy (2)

Miód gryczany (8)

Miód lawendowy (13)

Miód leśny (4)

Miód lipowy (8)

Miód malinowy (1)

Miód mniszkowy (2)

Miód nawłociowy (7)

Miód pomarańczowy (3)

Miód rzepakowy (7)

Miód spadziowy (11)

Miód tymiankowy (2)

Miód wielokwiatowy (19)

Miód wrzosowy (5)

Miód pitny (31)

Miód słonecznikowy (2)

Poznaj różne rodzaje miodów!

Chcesz dowiedzieć się więcej odnośnie miodu? Nie wiesz, którą odmianę wybrać? Jak dany miód przechowywać? Poniżej znajdziesz pomocne informacje odnośnie każdego rodzaju miodu znajdującego się w naszym sklepie wraz z rekomendacją, które produkty są godne polecenia.

MIÓD AKACJOWY

Miód akacjowy to jeden z najpopularniejszych gatunków, który uważany jest za najjaśniejszy ze wszystkich miodów. Cechą charakterystyczną jest bardzo powolna krystalizacja. Jest szczególnie polecany jako środek słodzący do wielu potraw, napojów i deserów. Kwiaty akacji, z których powstaje ten rodzaj miodu, są jadalne, mają działanie moczopędne, żółciopędne, przeciwzapalne, pomagają w chorobach dróg moczowych, wspomagają regenerację nerek, poprawiają krążenie i trawienie.

Sprawdź polecane miody akacjowe w naszym sklepie.

KolorJasnosłomkowy, bezbarwny
SmakSłodki, delikatny, lekko mdły, lekko kwaskowaty
ZapachSłaby, zbliżony do zapachu kwiatu akcji
Kwiat pochodzeniaRobinia pseudoacacia
PrzechowywanieSuche i zacienione miejsce (temp. 8-18 C)
Czas kwitnieniaMaj / Czerwiec
KrystalizacjaBardzo słaba i powolna

MIÓD WIELOKWIATOWY

Miód wielokwiatowy jest mieszanką nektarów zebranych przez pszczoły z różnych gatunków drzew, kwiatów, roślin uprawnych. W stanie płynnym przybiera barwę od jasnokremowej do herbacianej, po skrystalizowaniu zmienia się w jasnoszary lub jasnobrązowy. Zapach miodu wielokwiatowego jest zazwyczaj silny, przypominający zapach wosku. W smaku jest bardzo zróżnicowany, zależnie od składu nektaru, na ogół jednak jest łagodny, słodki. 

Sprawdź polecane miody wielokwiatowe w naszym sklepie.

KolorOd jasnokremowej do jasnobrązowej
SmakSłodki, od łagodnego do ostrego
ZapachSilny, zbliżony do zapachu wosku pszczelego
Kwiat pochodzenia
PrzechowywanieSuche i zacienione miejsce (temp. 8-18 C)
Czas kwitnieniaCały rok
KrystalizacjaŚrednia krystalizacja

MIÓD LIPOWY

Miód lipowy przez wielu uważany jest za najlepszy w smaku miód, który jest słodki, po chwili staje się delikatnie ostry, a jedzony po skrystalizowaniu bywa nieco gorzki. W stanie płynnym ma barwę od zielonkawożółtej do jasno-bursztynowej. Po skrystalizowany ma zabarwienie białożółte do złocistożółtego. W wyniku krystalizacji przyjmuje postać drobnoziarnistą, niekiedy krupowatą. 

Napar z kwiatów lipy używany jest jako środek napotny, pobudzający czynności gruczołów potowych, a poprzez zwiększenie wydzielania potu wpływają detoksykacyjnie na organizm pogrążony w stanie przeziębienia.

Sprawdź polecane miody lipowe w naszym sklepie.

KolorOd zielonkawożółtego do żółtozłocistego 
SmakSłodki, delikatnie ostry, gorzkawy 
ZapachSilny, zbliżony do kwiatu lipy
Kwiat pochodzeniaTilia platyphyllos, tilia cordata 
PrzechowywanieSuche i zacienione miejsce (temp. 8-18 C)
Czas kwitnieniaCzerwiec /lipiec
KrystalizacjaŚrednia krystalizacja 

MIÓD RZEPAKOWY

Miód rzepakowy w Polsce jest bardzo popularny. W stanie płynnym jest prawie bezbarwny lub ma barwę słomkową. Po skrystalizowaniu przyjmuje barwę białą bądź kremową. Charakterystyczną cechą miodu rzepakowego jest bardzo szybka krystalizacja. Zapach, zarówno miodu płynnego jak i skrystalizowanego, jest słaby, świeży, zbliżony do zapachu kwiatów rzepaku. 

Rzepak posiada niesłychanie cenne wartości odżywcze tak jak liczne witaminy i minerały, substancje antynowotworowe takie jak sulforafan (siarka organiczna), zawiera substancje antybakteryjne, liczne karotenoidy i antyoksydanty. 

Sprawdź polecane miody rzepakowy w naszym sklepie.

KolorSłomkowy, biały, kremowy
SmakSłodki, mdły, lekko gorzkawy 
ZapachSłaby, świeży, zbliżony do zapachu kwiatu rzepaku
Kwiat pochodzeniaBrassica napus 
PrzechowywanieSuche i zacienione miejsce (temp. 8-18 C)
Czas kwitnieniaMaj/czerwiec 
KrystalizacjaBardzo szybka krystalizacja 

MIÓD SPADZIOWY

Miód spadziowy jest miodem, który jako nieliczny nie powstaje z nektaru kwiatów. Powstaje on z lepkiej i słodkiej wydzieliny znajdującej się na liściach drzew w postaci kropelek. Jego barwa jest prawie czarna, a po krystalizacji w zależności czy jest to spadź liściasta czy iglasta, jest ciemnobrązowa lub jasnobrązowa. Miody spadziowe z drzew liściastych mają łagodny i delikatny aromat oraz specyficzny smak, który nie każdemu odpowiada. Spadź z drzew iglastych jest łagodna, słodka, lekko żywiczna. 

Sprawdź polecane miody spadziowe w naszym sklepie.

KolorJasnobrązowy lub ciemnobrązowy
SmakSpecyficzny, lekko żywiczny
ZapachŁagodny, delikatny, lekko żywiczny
Kwiat pochodzenia
PrzechowywanieSuche i zacienione miejsce (temp. 8-18 C)
Czas kwitnienia
KrystalizacjaŚrednia krystalizacja 

MIÓD GRYCZANY

Miód gryczany ma bardzo charakterystyczny wygląd, jego kolor jest ciemnobrunatny, prawie czarny. Krystalizuje bardzo powoli. Podobnie jak z miodem spadziowym po skrystalizowaniu staje się jaśniejszy. Ma bardzo intensywny i przyjemny zapach kwiatów gryki,  w smaku jest dość ostry, słodki i lekko piekący.

Zarówno kwiaty jak i młode pędy oraz liście gryki są bardzo bogate w rutynę, która to uszczelnia naczynia krwionośne oraz ma silne właściwości antyoksydacyjne. Gryka wykazuje właściwości obniżające poziom cholesterolu we krwi. Zatem może być ona stosowana jako dodatek do żywności w profilaktyce nadciśnienia tętniczego, miażdżycy oraz otyłości.

Sprawdź polecane miody gryczane w naszym sklepie.

KolorCiemnobrunatny, czarny 
SmakSłodki, ostry, piekący
ZapachBardzo silny, zbliżony do zapachu kwiatu gryki
Kwiat pochodzeniaFagopyrum esculentum 
PrzechowywanieSuche i zacienione miejsce (temp. 8-18 C)
Czas kwitnieniaLipiec / Sierpień 
KrystalizacjaBardzo powolna krystalizacja

MIÓD MANUKA

Miód Manuka to najdroższy i najbardziej ceniony miód. Pochodzi z krzewów herbacianych rosnących w Australii i Nowej Zelandii. Prawdziwy miód Manuka charakteryzuje się ciemnobrązową barwą, gęstą i gładką konsystencją, a smak jest lekko ziemisty nieco przypominający smak miodu wrzosowego.

Napar z liści krzewu manuka wspiera układ odpornościowy, a dodatkowo również chroni układ pokarmowy, wspomaga leczenie bolesnych wrzodów i nieżytów żołądka. Sok z liści manuka, który ma działanie antybakteryjne i przeciwgrzybicze może być używany jako opatrunek na rany, ponieważ znacząco przyspiesza ich gojenie, uśmierza ból, a także sprawia, że opuchlizna szybciej ustępuje.

Sprawdź polecane miody Manuka w naszym sklepie.

KolorBursztynowy
SmakLekko ziemisty, gorzki, przypomina miód wrzosowy 
ZapachGorzki, silnie aromatyczny zapach z wyczuwalnymi nutami wilgotnej ziemi i wrzosu
Kwiat pochodzeniaLeptospermum scoparium
PrzechowywanieSuche i zacienione miejsce (temp. 8-18 C)
Czas kwitnieniaWrzesień – Luty
Krystalizacja –

MIÓD BŁAWATKOWY

Prawdziwy miód bławatkowy zbierany jest z rośliny szeroko zwalczanej przez rolników, dlatego też jest możliwy do uzyskania tylko na pasiekach umiejscowionych na terenie upraw ekologicznych. Miód bławatkowy charakteryzuje się zielonkawo-żółtą barwą i intensywnym smakiem, który pozostaje w ustach na długo po spożyciu (podobnie jak w przypadku miodu wrzosowego). Również zapach silnie akcentuje pochodzenie miodu, bowiem już po pierwszym otwarciu słoika czuć woń charakterystyczną dla bławatka.

Chaber bławatek ma szereg zalet. Stanowi cenną rośliną leczniczą, o właściwościach przeciwzapalnych i moczopędnych, mającą zastosowanie w łagodzeniu objawów wielu chorób skóry (owrzodzeń, grzybic, łupieżu), niektórych chorób oczu oraz chorób nerek i układu moczowego (np. kamicy nerkowej, zapalenia pęcherza).

Sprawdź polecane miody bławatkowe w naszym sklepie.

KolorZielonkawo – żółtawy 
SmakIntensywny
ZapachSilny, charakterystyczny dla kwiatów bławatka 
Kwiat pochodzeniaCentaurea cyanus 
PrzechowywanieSuche i zacienione miejsce (temp. 8-18 C)
Czas kwitnieniaLipiec / Sierpień
KrystalizacjaŚrednia krystalizacja

MIÓD FACELIOWY

Miód faceliowy jest bardzo przyjemny w smaku, delikatny, lekko kwaskowaty. Jego zapach jest bardzo przyjemny i kwiatowy. Odznacza się jasnożółtą lub zielonkawą barwą, a po skrystalizowaniu miód uzyskuje ciemnożółty lub nawet brązowy odcień. Facelia obniża ciśnienie tętnicze, wzmacnia odporność i zapobiega infekcjom górnych dróg oddechowych, działa antyseptycznie.

Sprawdź polecane miody faceliowe w naszym sklepie.

KolorJasno żółtawy do brązowego
SmakSłodki, delikatny, lekko kwaskowaty
ZapachPrzyjemny, kwiatowy
Kwiat pochodzeniaPhacelia tanacetifolia 
PrzechowywanieSuche i zacienione miejsce (temp. 8-18 C)
Czas kwitnieniaCzerwiec – wrzesień 
KrystalizacjaŚrednia krystalizacja 

MIÓD KLONOWY

Miód klonowy jest miodem wiosennym, który w formie płynnej charakteryzuje się ciemnym kolorem, a po krystalizacji przybiera kolor jasnokremowy, prawie biały. W smaku jest bardzo łagodny, delikatny, drobnoziarnisty, przypomina nieco syrop klonowy z nutą karmelu.

Klon to potężne drzewo wiosną obficie wydzielające sok, który posiada dużą ilość witamin, soli mineralnych oraz cukru. Działa on oczyszczająco i tonizująco, a także wzmacnia odporność, natomiast kora z klonu ma właściwości antyseptyczne, ściągające i przeciwgrzybicze.

Sprawdź polecane miody klonowe w naszym sklepie.

KolorCiemnobrązowy w formie płynnej, jasnokremowy w postaci skrystalizowanej 
SmakSłodki, łagodny podobny do smaku syropu klonowego
ZapachPrzypominający zapach syropu klonowego 
Kwiat pochodzeniaAcer plantanoides 
PrzechowywanieSuche i zacienione miejsce (temp. 8-18 C)
Czas kwitnieniaKwiecień / Maj 
KrystalizacjaŚrednia krystalizacja 

MIÓD LAWENDOWY

Miód lawendowy należy do miodów najwyższej jakości. Pozyskiwany jest z nektaru zbieranego przez pszczoły z drobnych niebieskofioletowych kwiatów lawendy wąskolistnej. Jego barwa jest jasnokremowa, jasnożółta lub złocista. Posiada delikatny aromat kwiatów lawendy, a w jego intensywnym aromacie można wyczuć nutkę goryczy. Jego intensywny korzenny smak pozostaje w ustach na długo.

Lawenda posiada bardzo szerokie spektrum zastosowania. Zapobiega nadmiernemu rozwojowi flory bakteryjnej, wykazuje właściwości znieczulające i uspokajające, ma działanie bakteriobójcze i grzybobójcze, wzmaga ruchy perystaltyczne jelit i zapobiega wzdęciom.

Sprawdź polecane miody lawendowe w naszym sklepie.

KolorJasnokremowe, złociste 
SmakSłodki, intensywny, korzenny
ZapachDelikatny, Charakterystyczny dla kwiatów lawendy, korzenny
Kwiat pochodzeniaLavandula angustifolia 
PrzechowywanieSuche i zacienione miejsce (temp. 8-18 C)
Czas kwitnieniaLipiec / Sierpień
KrystalizacjaŚrednia krystalizacja 

MIÓD LEŚNY

Miód leśny jest jednym z mniej słodkich miodów. Jest wytwarzany na bazie nektaru zebranego przez pszczoły z roślin leśnych, które uznawane są za dzikie; znajdziemy tutaj jeżyny, maliny, borówki czy dziką różę. Wszystko to sprawia, że miód leśny ma bardzo intensywny ziołowy zapach a za razem delikatny miodowy smak. Jego barwa jest bardzo różna od szarożółtej do brunatnozielonej.

Sprawdź polecane miody leśne w naszym sklepie.

KolorOd szarożółtego do brunatnozielonego
SmakSłodki, delikatny 
ZapachIntensywny, ziołowy
Kwiat pochodzenia
PrzechowywanieSuche i zacienione miejsce (temp. 8-18 C)
Czas kwitnienia– 
KrystalizacjaBardzo powolna krystalizacja

MIÓD MALINOWY

Pyszny miód malinowy jest miodem o którym nie słyszymy zbyt często, a spowodowane jest to krótkim czasem kwitnienia malin. Miód ten charakteryzuje się jasno żółtawym, złocistym kolorem, który po skrystalizowaniu staje się prawie śnieżnobiały. Zapachem przypomina zapach kwiatów malin a domieszką lekkiej nuty cytrynowej. W smaku jest dość łagodny i przyjemny, lekko kwaskowaty.

Dzięki zawartości garbników, liście malin działają ściągająco, przeciwzapalnie oraz przeciwbakteryjnie. Znoszą bolesne skurcze mięśni gładkich w ścianach naczyń krwionośnych, w jelitach i macicy. Mogą też być używane w leczeniu nieżytów żołądka i jelit oraz jako lek przeciwbiegunkowy. Z kolei owoce malin są znanym środkiem napotnym. Używa się ich w przypadku rozmaitych przeziębień, infekcji bakteryjnych i wirusowych.

Sprawdź polecane miody malinowe w naszym sklepie.

KolorJasnożółty, żółtobiaławy
SmakSłodki, przyjemny, łagodny, lekko kwaśny
ZapachCharakterystyczny dla kwiatów maliny  
Kwiat pochodzeniaRubus idaeus 
PrzechowywanieSuche i zacienione miejsce (temp. 8-18 C)
Czas kwitnieniaMaj / Sierpień 
KrystalizacjaBardzo szybka krystalizacja  

MIÓD MNISZKOWY

Miód mniszkowy ma barwę jasnokremową przez żółtą, aż do jasnobrązowej. Jest jednym z najsłodszych miodów, a zapachowi towarzyszy silny i intensywny aromat kwiatów mniszka. Krystalizuje szybko w ciągu kilku tygodni.

Spożywanie mniszka lekarskiego korzystnie wpływa na pracę wątroby i trzustki. Mniszek wykazuje działanie przeciwcukrzycowe za sprawą zawartej insuliny, która hamuje zbyt szybkie przyswajanie cukru, wpływa na obniżenie indeksu glikemicznego, a dodatkowo zmniejsza apetyt.

Sprawdź polecane miody mniszkowe w naszym sklepie.

KolorJasnożółty, jasnobrązowy 
SmakSłodki, przyjemny
ZapachCharakterystyczny dla kwiatów mniszka
Kwiat pochodzeniaTeraxacum officinale 
PrzechowywanieSuche i zacienione miejsce (temp. 8-18 C)
Czas kwitnieniaMaj 
KrystalizacjaSzybka krystalizacja 

MIÓD NAWŁOCIOWY

Miód nawłociowy to mało popularna odmiana miodu w Polsce. Powstaje z nektaru nawłoci pospolitej-rośliny potocznie nazywanej mimozą, złotą rózgą lub złotą dziewicą. Ma jasnożółtą lub jasno bursztynową barwę. Jest słodki, choć da się w nim wyczuć gorzką i kwaśną nutę. Pachnie przyjemnie i można w nim wyczuć świeżą cytrynową nutę. Krystalizuje dość szybko.

Nawłoć to jedna z najlepszych roślin wzmacniających system nerkowy. Uważana za doskonały środek stymulujący, napotny, tonizujący, pobudzający apetyt i wiatropędny. Stosowana jest na wszelkie dolegliwości klatki piersiowej, na katar, na dolegliwości płucne, na mdłości.

Sprawdź polecane miody nawłociowe w naszym sklepie.

KolorJasnożółty, jasnobursztynowy 
SmakSłodki z lekko gorzką i kwaśną nutą
ZapachPrzyjemny, świeży z cytrynową nutą
Kwiat pochodzeniaSolidago virgaurea 
PrzechowywanieSuche i zacienione miejsce (temp. 8-18 C)
Czas kwitnieniaLipiec – Wrzesień 
KrystalizacjaDość szybka krystalizacja

MIÓD POMARAŃCZOWY

Miód pomarańczowy posiada wyjątkowo słodki, łagodny, przyjemny i lekko owocowy smak. Cechuje go jasna herbaciana barwa, przechodząca w jasnokremową i słomianożółtą. Ze względu na swój łagodny aromat kwiatów pomarańczy polecany jest jako słodki dodatek do potraw, deserów, jogurtów, lodów i napojów.

Napar z suszonych kwiatów pomarańczy wykazuje działanie uspokajające, relaksujące, pobudza przemianę materii,  reguluje zaburzone procesy trawienne.

Sprawdź polecane miody pomarańczowe w naszym sklepie.

KolorHerbaciany, jasnozółty 
SmakSłodki, łagodny, lekko owocowy
ZapachŁagodny, charakterystyczny dla kwiatów pomarańczy
Kwiat pochodzeniaCitrus 
PrzechowywanieSuche i zacienione miejsce (temp. 8-18 C)
Czas kwitnienia– 
KrystalizacjaŚrednia krystalizacja 

MIÓD TYMIANKOWY

Miód tymiankowy dzięki dużej zawartości olejków eterycznych charakteryzuje się bardzo intensywnym aromatem z korzenną nutą, przez co smak może się wydawać nieco mniej słodki. Zaraz po miodobraniu miód ma barwę rubinowo-bursztynową, a po krystalizacji zmienia ją na pomarańczowo-brązową lub jaśniejszą. Jego smak jest wyrazisty, słodki i delikatnie kwaskowaty, dzięki czemu chętnie wykorzystywany jest w kuchni.

Bogaty skład chemiczny tymianku sprawia, iż działa on wykrztuśnie, przeciwbakteryjnie, rozkurczowo, napotnie, przeciwzapalnie, wzmacniająco i uspokajająco. Szczególnie przydatny dla osób borykających się z uporczywym kaszlem, bólem gardła, dolegliwościami układu pokarmowego, brakiem apetytu i infekcjami.

Sprawdź polecane miody tymiankowe w naszym sklepie.

KolorBursztynowy, pomarańczowo-brązowy 
SmakWyrazisty, słodki, delikatnie kwaskowaty
ZapachIntensywny, korzenny 
Kwiat pochodzeniaThymus vulgaris 
PrzechowywanieSuche i zacienione miejsce (temp. 8-18 C)
Czas kwitnieniaCzerwiec / Lipiec 
KrystalizacjaŚrednia krystalizacja

MIÓD WRZOSOWY

Miód wrzosowy ma wyjątkowy silny zapach wrzosu, który dość szybko się ulatnia. Zawdzięcza go zawartości olejków eterycznych i ponad 120 substancji aromatycznych zawartych w nektarze. Odznacza się łagodnym, nieco gorzkawym i ziołowym smakiem. Może występować  w różnych odcieniach, od jaśniejszego  – bursztynowego, do ciemniejszego-herbacianego. Miód wrzosowy pochodzący z Polski ma bardzo charakterystyczną galaretowatą konsystencję.

Kwiaty i ziele wrzosu, można stosować przy nieżytach i zapaleniach dróg moczowych. Doskonały jest także w przypadku niektórych chorób nerek – sprawdza się w przypadku zapalenia miedniczek nerkowych. Ziele wrzosu polecane jest także w profilaktyce i leczeniu kamicy nerkowej.

♥ Sprawdź polecane miody wrzosowe w naszym sklepie.

KolorBursztynowy-herbaciany 
SmakSłodki, łagodny, lekko gorzkawy i ziołowy
ZapachIntensywny wrzosowy
Kwiat pochodzeniaCalluna vulgaris/erica
PrzechowywanieSuche i zacienione miejsce (temp. 8-18 C)
Zbiory (kiedy)Sierpień – Październik
KrystalizacjaKrystalizuje w różnym stopniu i czasie

Źródła:

  • Bogdan Kędzia, Elżbieta Hołderna-Kędzia: Leki z pasieki. Produkty pszczele w profilaktyce i lecznictwie, Wydawnictwo Duszpasterstwa Rolników, 2005. ISBN 9788374011303.
  • Marek Czekański, Sławomir Rusin: Miodolecznictwo, Wydawnictwo M, 2016. ISBN 978-83-8043-079-2.
  • Elżbieta Hołderna-Kędzia, Bogdan Kędzia: Miód. Skład i właściwości biologiczne, Przedsiębiorstwo Wydawnicze Rzeczpospolita SA, Warszawa 2008. ISBN 9788360192825.
  • Helena Noskowicz-Bieroniowa: Co może miód?, Wydawnictwo Emilia, 2009. ISBN: 9788388391163.
Miód wrzosowy słoik z klamrą 550g
Średnia: 4.3 / 6 ocen