
Chcesz dowiedzieć się więcej odnośnie miodu? Nie wiesz, którą odmianę wybrać? Jak dany miód przechowywać? Poniżej znajdziesz pomocne informacje odnośnie każdego rodzaju miodu znajdującego się w naszym sklepie wraz z rekomendacją, które produkty są godne polecenia.
MIÓD AKACJOWY
Miód akacjowy to jeden z najpopularniejszych gatunków, który uważany jest za najjaśniejszy ze wszystkich miodów. Cechą charakterystyczną jest bardzo powolna krystalizacja. Jest szczególnie polecany jako środek słodzący do wielu potraw, napojów i deserów. Kwiaty akacji, z których powstaje ten rodzaj miodu, są jadalne, mają działanie moczopędne, żółciopędne, przeciwzapalne, pomagają w chorobach dróg moczowych, wspomagają regenerację nerek, poprawiają krążenie i trawienie.
♥ Sprawdź polecane miody akacjowe w naszym sklepie.
Kolor | Jasnosłomkowy, bezbarwny |
Smak | Słodki, delikatny, lekko mdły, lekko kwaskowaty |
Zapach | Słaby, zbliżony do zapachu kwiatu akcji |
Kwiat pochodzenia | Robinia pseudoacacia |
Przechowywanie | Suche i zacienione miejsce (temp. 8-18 C) |
Czas kwitnienia | Maj / Czerwiec |
Krystalizacja | Bardzo słaba i powolna |
MIÓD WIELOKWIATOWY
Miód wielokwiatowy jest mieszanką nektarów zebranych przez pszczoły z różnych gatunków drzew, kwiatów, roślin uprawnych. W stanie płynnym przybiera barwę od jasnokremowej do herbacianej, po skrystalizowaniu zmienia się w jasnoszary lub jasnobrązowy. Zapach miodu wielokwiatowego jest zazwyczaj silny, przypominający zapach wosku. W smaku jest bardzo zróżnicowany, zależnie od składu nektaru, na ogół jednak jest łagodny, słodki.
♥ Sprawdź polecane miody wielokwiatowe w naszym sklepie.
Kolor | Od jasnokremowej do jasnobrązowej |
Smak | Słodki, od łagodnego do ostrego |
Zapach | Silny, zbliżony do zapachu wosku pszczelego |
Kwiat pochodzenia | – |
Przechowywanie | Suche i zacienione miejsce (temp. 8-18 C) |
Czas kwitnienia | Cały rok |
Krystalizacja | Średnia krystalizacja |
MIÓD LIPOWY
Miód lipowy przez wielu uważany jest za najlepszy w smaku miód, który jest słodki, po chwili staje się delikatnie ostry, a jedzony po skrystalizowaniu bywa nieco gorzki. W stanie płynnym ma barwę od zielonkawożółtej do jasno-bursztynowej. Po skrystalizowany ma zabarwienie białożółte do złocistożółtego. W wyniku krystalizacji przyjmuje postać drobnoziarnistą, niekiedy krupowatą.
Napar z kwiatów lipy używany jest jako środek napotny, pobudzający czynności gruczołów potowych, a poprzez zwiększenie wydzielania potu wpływają detoksykacyjnie na organizm pogrążony w stanie przeziębienia.
♥ Sprawdź polecane miody lipowe w naszym sklepie.
Kolor | Od zielonkawożółtego do żółtozłocistego |
Smak | Słodki, delikatnie ostry, gorzkawy |
Zapach | Silny, zbliżony do kwiatu lipy |
Kwiat pochodzenia | Tilia platyphyllos, tilia cordata |
Przechowywanie | Suche i zacienione miejsce (temp. 8-18 C) |
Czas kwitnienia | Czerwiec /lipiec |
Krystalizacja | Średnia krystalizacja |
MIÓD RZEPAKOWY
Miód rzepakowy w Polsce jest bardzo popularny. W stanie płynnym jest prawie bezbarwny lub ma barwę słomkową. Po skrystalizowaniu przyjmuje barwę białą bądź kremową. Charakterystyczną cechą miodu rzepakowego jest bardzo szybka krystalizacja. Zapach, zarówno miodu płynnego jak i skrystalizowanego, jest słaby, świeży, zbliżony do zapachu kwiatów rzepaku.
Rzepak posiada niesłychanie cenne wartości odżywcze tak jak liczne witaminy i minerały, substancje antynowotworowe takie jak sulforafan (siarka organiczna), zawiera substancje antybakteryjne, liczne karotenoidy i antyoksydanty.
♥ Sprawdź polecane miody rzepakowy w naszym sklepie.
Kolor | Słomkowy, biały, kremowy |
Smak | Słodki, mdły, lekko gorzkawy |
Zapach | Słaby, świeży, zbliżony do zapachu kwiatu rzepaku |
Kwiat pochodzenia | Brassica napus |
Przechowywanie | Suche i zacienione miejsce (temp. 8-18 C) |
Czas kwitnienia | Maj/czerwiec |
Krystalizacja | Bardzo szybka krystalizacja |
MIÓD SPADZIOWY
Miód spadziowy jest miodem, który jako nieliczny nie powstaje z nektaru kwiatów. Powstaje on z lepkiej i słodkiej wydzieliny znajdującej się na liściach drzew w postaci kropelek. Jego barwa jest prawie czarna, a po krystalizacji w zależności czy jest to spadź liściasta czy iglasta, jest ciemnobrązowa lub jasnobrązowa. Miody spadziowe z drzew liściastych mają łagodny i delikatny aromat oraz specyficzny smak, który nie każdemu odpowiada. Spadź z drzew iglastych jest łagodna, słodka, lekko żywiczna.
♥ Sprawdź polecane miody spadziowe w naszym sklepie.
Kolor | Jasnobrązowy lub ciemnobrązowy |
Smak | Specyficzny, lekko żywiczny |
Zapach | Łagodny, delikatny, lekko żywiczny |
Kwiat pochodzenia | – |
Przechowywanie | Suche i zacienione miejsce (temp. 8-18 C) |
Czas kwitnienia | – |
Krystalizacja | Średnia krystalizacja |
MIÓD GRYCZANY
Miód gryczany ma bardzo charakterystyczny wygląd, jego kolor jest ciemnobrunatny, prawie czarny. Krystalizuje bardzo powoli. Podobnie jak z miodem spadziowym po skrystalizowaniu staje się jaśniejszy. Ma bardzo intensywny i przyjemny zapach kwiatów gryki, w smaku jest dość ostry, słodki i lekko piekący.
Zarówno kwiaty jak i młode pędy oraz liście gryki są bardzo bogate w rutynę, która to uszczelnia naczynia krwionośne oraz ma silne właściwości antyoksydacyjne. Gryka wykazuje właściwości obniżające poziom cholesterolu we krwi. Zatem może być ona stosowana jako dodatek do żywności w profilaktyce nadciśnienia tętniczego, miażdżycy oraz otyłości.
♥ Sprawdź polecane miody gryczane w naszym sklepie.
Kolor | Ciemnobrunatny, czarny |
Smak | Słodki, ostry, piekący |
Zapach | Bardzo silny, zbliżony do zapachu kwiatu gryki |
Kwiat pochodzenia | Fagopyrum esculentum |
Przechowywanie | Suche i zacienione miejsce (temp. 8-18 C) |
Czas kwitnienia | Lipiec / Sierpień |
Krystalizacja | Bardzo powolna krystalizacja |
MIÓD MANUKA
Miód Manuka to najdroższy i najbardziej ceniony miód. Pochodzi z krzewów herbacianych rosnących w Australii i Nowej Zelandii. Prawdziwy miód Manuka charakteryzuje się ciemnobrązową barwą, gęstą i gładką konsystencją, a smak jest lekko ziemisty nieco przypominający smak miodu wrzosowego.
Napar z liści krzewu manuka wspiera układ odpornościowy, a dodatkowo również chroni układ pokarmowy, wspomaga leczenie bolesnych wrzodów i nieżytów żołądka. Sok z liści manuka, który ma działanie antybakteryjne i przeciwgrzybicze może być używany jako opatrunek na rany, ponieważ znacząco przyspiesza ich gojenie, uśmierza ból, a także sprawia, że opuchlizna szybciej ustępuje.
♥ Sprawdź polecane miody Manuka w naszym sklepie.
Kolor | Bursztynowy |
Smak | Lekko ziemisty, gorzki, przypomina miód wrzosowy |
Zapach | Gorzki, silnie aromatyczny zapach z wyczuwalnymi nutami wilgotnej ziemi i wrzosu |
Kwiat pochodzenia | Leptospermum scoparium |
Przechowywanie | Suche i zacienione miejsce (temp. 8-18 C) |
Czas kwitnienia | Wrzesień – Luty |
Krystalizacja | – |
MIÓD BŁAWATKOWY
Prawdziwy miód bławatkowy zbierany jest z rośliny szeroko zwalczanej przez rolników, dlatego też jest możliwy do uzyskania tylko na pasiekach umiejscowionych na terenie upraw ekologicznych. Miód bławatkowy charakteryzuje się zielonkawo-żółtą barwą i intensywnym smakiem, który pozostaje w ustach na długo po spożyciu (podobnie jak w przypadku miodu wrzosowego). Również zapach silnie akcentuje pochodzenie miodu, bowiem już po pierwszym otwarciu słoika czuć woń charakterystyczną dla bławatka.
Chaber bławatek ma szereg zalet. Stanowi cenną rośliną leczniczą, o właściwościach przeciwzapalnych i moczopędnych, mającą zastosowanie w łagodzeniu objawów wielu chorób skóry (owrzodzeń, grzybic, łupieżu), niektórych chorób oczu oraz chorób nerek i układu moczowego (np. kamicy nerkowej, zapalenia pęcherza).
♥ Sprawdź polecane miody bławatkowe w naszym sklepie.
Kolor | Zielonkawo – żółtawy |
Smak | Intensywny |
Zapach | Silny, charakterystyczny dla kwiatów bławatka |
Kwiat pochodzenia | Centaurea cyanus |
Przechowywanie | Suche i zacienione miejsce (temp. 8-18 C) |
Czas kwitnienia | Lipiec / Sierpień |
Krystalizacja | Średnia krystalizacja |
MIÓD FACELIOWY
Miód faceliowy jest bardzo przyjemny w smaku, delikatny, lekko kwaskowaty. Jego zapach jest bardzo przyjemny i kwiatowy. Odznacza się jasnożółtą lub zielonkawą barwą, a po skrystalizowaniu miód uzyskuje ciemnożółty lub nawet brązowy odcień. Facelia obniża ciśnienie tętnicze, wzmacnia odporność i zapobiega infekcjom górnych dróg oddechowych, działa antyseptycznie.
♥ Sprawdź polecane miody faceliowe w naszym sklepie.
Kolor | Jasno żółtawy do brązowego |
Smak | Słodki, delikatny, lekko kwaskowaty |
Zapach | Przyjemny, kwiatowy |
Kwiat pochodzenia | Phacelia tanacetifolia |
Przechowywanie | Suche i zacienione miejsce (temp. 8-18 C) |
Czas kwitnienia | Czerwiec – wrzesień |
Krystalizacja | Średnia krystalizacja |
MIÓD KLONOWY
Miód klonowy jest miodem wiosennym, który w formie płynnej charakteryzuje się ciemnym kolorem, a po krystalizacji przybiera kolor jasnokremowy, prawie biały. W smaku jest bardzo łagodny, delikatny, drobnoziarnisty, przypomina nieco syrop klonowy z nutą karmelu.
Klon to potężne drzewo wiosną obficie wydzielające sok, który posiada dużą ilość witamin, soli mineralnych oraz cukru. Działa on oczyszczająco i tonizująco, a także wzmacnia odporność, natomiast kora z klonu ma właściwości antyseptyczne, ściągające i przeciwgrzybicze.
♥ Sprawdź polecane miody klonowe w naszym sklepie.
Kolor | Ciemnobrązowy w formie płynnej, jasnokremowy w postaci skrystalizowanej |
Smak | Słodki, łagodny podobny do smaku syropu klonowego |
Zapach | Przypominający zapach syropu klonowego |
Kwiat pochodzenia | Acer plantanoides |
Przechowywanie | Suche i zacienione miejsce (temp. 8-18 C) |
Czas kwitnienia | Kwiecień / Maj |
Krystalizacja | Średnia krystalizacja |
MIÓD LAWENDOWY
Miód lawendowy należy do miodów najwyższej jakości. Pozyskiwany jest z nektaru zbieranego przez pszczoły z drobnych niebieskofioletowych kwiatów lawendy wąskolistnej. Jego barwa jest jasnokremowa, jasnożółta lub złocista. Posiada delikatny aromat kwiatów lawendy, a w jego intensywnym aromacie można wyczuć nutkę goryczy. Jego intensywny korzenny smak pozostaje w ustach na długo.
Lawenda posiada bardzo szerokie spektrum zastosowania. Zapobiega nadmiernemu rozwojowi flory bakteryjnej, wykazuje właściwości znieczulające i uspokajające, ma działanie bakteriobójcze i grzybobójcze, wzmaga ruchy perystaltyczne jelit i zapobiega wzdęciom.
♥ Sprawdź polecane miody lawendowe w naszym sklepie.
Kolor | Jasnokremowe, złociste |
Smak | Słodki, intensywny, korzenny |
Zapach | Delikatny, Charakterystyczny dla kwiatów lawendy, korzenny |
Kwiat pochodzenia | Lavandula angustifolia |
Przechowywanie | Suche i zacienione miejsce (temp. 8-18 C) |
Czas kwitnienia | Lipiec / Sierpień |
Krystalizacja | Średnia krystalizacja |
MIÓD LEŚNY
Miód leśny jest jednym z mniej słodkich miodów. Jest wytwarzany na bazie nektaru zebranego przez pszczoły z roślin leśnych, które uznawane są za dzikie; znajdziemy tutaj jeżyny, maliny, borówki czy dziką różę. Wszystko to sprawia, że miód leśny ma bardzo intensywny ziołowy zapach a za razem delikatny miodowy smak. Jego barwa jest bardzo różna od szarożółtej do brunatnozielonej.
♥ Sprawdź polecane miody leśne w naszym sklepie.
Kolor | Od szarożółtego do brunatnozielonego |
Smak | Słodki, delikatny |
Zapach | Intensywny, ziołowy |
Kwiat pochodzenia | – |
Przechowywanie | Suche i zacienione miejsce (temp. 8-18 C) |
Czas kwitnienia | – |
Krystalizacja | Bardzo powolna krystalizacja |
MIÓD MALINOWY
Pyszny miód malinowy jest miodem o którym nie słyszymy zbyt często, a spowodowane jest to krótkim czasem kwitnienia malin. Miód ten charakteryzuje się jasno żółtawym, złocistym kolorem, który po skrystalizowaniu staje się prawie śnieżnobiały. Zapachem przypomina zapach kwiatów malin a domieszką lekkiej nuty cytrynowej. W smaku jest dość łagodny i przyjemny, lekko kwaskowaty.
Dzięki zawartości garbników, liście malin działają ściągająco, przeciwzapalnie oraz przeciwbakteryjnie. Znoszą bolesne skurcze mięśni gładkich w ścianach naczyń krwionośnych, w jelitach i macicy. Mogą też być używane w leczeniu nieżytów żołądka i jelit oraz jako lek przeciwbiegunkowy. Z kolei owoce malin są znanym środkiem napotnym. Używa się ich w przypadku rozmaitych przeziębień, infekcji bakteryjnych i wirusowych.
♥ Sprawdź polecane miody malinowe w naszym sklepie.
Kolor | Jasnożółty, żółtobiaławy |
Smak | Słodki, przyjemny, łagodny, lekko kwaśny |
Zapach | Charakterystyczny dla kwiatów maliny |
Kwiat pochodzenia | Rubus idaeus |
Przechowywanie | Suche i zacienione miejsce (temp. 8-18 C) |
Czas kwitnienia | Maj / Sierpień |
Krystalizacja | Bardzo szybka krystalizacja |
MIÓD MNISZKOWY
Miód mniszkowy ma barwę jasnokremową przez żółtą, aż do jasnobrązowej. Jest jednym z najsłodszych miodów, a zapachowi towarzyszy silny i intensywny aromat kwiatów mniszka. Krystalizuje szybko w ciągu kilku tygodni.
Spożywanie mniszka lekarskiego korzystnie wpływa na pracę wątroby i trzustki. Mniszek wykazuje działanie przeciwcukrzycowe za sprawą zawartej insuliny, która hamuje zbyt szybkie przyswajanie cukru, wpływa na obniżenie indeksu glikemicznego, a dodatkowo zmniejsza apetyt.
♥ Sprawdź polecane miody mniszkowe w naszym sklepie.
Kolor | Jasnożółty, jasnobrązowy |
Smak | Słodki, przyjemny |
Zapach | Charakterystyczny dla kwiatów mniszka |
Kwiat pochodzenia | Teraxacum officinale |
Przechowywanie | Suche i zacienione miejsce (temp. 8-18 C) |
Czas kwitnienia | Maj |
Krystalizacja | Szybka krystalizacja |
MIÓD NAWŁOCIOWY
Miód nawłociowy to mało popularna odmiana miodu w Polsce. Powstaje z nektaru nawłoci pospolitej-rośliny potocznie nazywanej mimozą, złotą rózgą lub złotą dziewicą. Ma jasnożółtą lub jasno bursztynową barwę. Jest słodki, choć da się w nim wyczuć gorzką i kwaśną nutę. Pachnie przyjemnie i można w nim wyczuć świeżą cytrynową nutę. Krystalizuje dość szybko.
Nawłoć to jedna z najlepszych roślin wzmacniających system nerkowy. Uważana za doskonały środek stymulujący, napotny, tonizujący, pobudzający apetyt i wiatropędny. Stosowana jest na wszelkie dolegliwości klatki piersiowej, na katar, na dolegliwości płucne, na mdłości.
♥ Sprawdź polecane miody nawłociowe w naszym sklepie.
Kolor | Jasnożółty, jasnobursztynowy |
Smak | Słodki z lekko gorzką i kwaśną nutą |
Zapach | Przyjemny, świeży z cytrynową nutą |
Kwiat pochodzenia | Solidago virgaurea |
Przechowywanie | Suche i zacienione miejsce (temp. 8-18 C) |
Czas kwitnienia | Lipiec – Wrzesień |
Krystalizacja | Dość szybka krystalizacja |
MIÓD POMARAŃCZOWY
Miód pomarańczowy posiada wyjątkowo słodki, łagodny, przyjemny i lekko owocowy smak. Cechuje go jasna herbaciana barwa, przechodząca w jasnokremową i słomianożółtą. Ze względu na swój łagodny aromat kwiatów pomarańczy polecany jest jako słodki dodatek do potraw, deserów, jogurtów, lodów i napojów.
Napar z suszonych kwiatów pomarańczy wykazuje działanie uspokajające, relaksujące, pobudza przemianę materii, reguluje zaburzone procesy trawienne.
♥ Sprawdź polecane miody pomarańczowe w naszym sklepie.
Kolor | Herbaciany, jasnozółty |
Smak | Słodki, łagodny, lekko owocowy |
Zapach | Łagodny, charakterystyczny dla kwiatów pomarańczy |
Kwiat pochodzenia | Citrus |
Przechowywanie | Suche i zacienione miejsce (temp. 8-18 C) |
Czas kwitnienia | – |
Krystalizacja | Średnia krystalizacja |
MIÓD TYMIANKOWY
Miód tymiankowy dzięki dużej zawartości olejków eterycznych charakteryzuje się bardzo intensywnym aromatem z korzenną nutą, przez co smak może się wydawać nieco mniej słodki. Zaraz po miodobraniu miód ma barwę rubinowo-bursztynową, a po krystalizacji zmienia ją na pomarańczowo-brązową lub jaśniejszą. Jego smak jest wyrazisty, słodki i delikatnie kwaskowaty, dzięki czemu chętnie wykorzystywany jest w kuchni.
Bogaty skład chemiczny tymianku sprawia, iż działa on wykrztuśnie, przeciwbakteryjnie, rozkurczowo, napotnie, przeciwzapalnie, wzmacniająco i uspokajająco. Szczególnie przydatny dla osób borykających się z uporczywym kaszlem, bólem gardła, dolegliwościami układu pokarmowego, brakiem apetytu i infekcjami.
♥ Sprawdź polecane miody tymiankowe w naszym sklepie.
Kolor | Bursztynowy, pomarańczowo-brązowy |
Smak | Wyrazisty, słodki, delikatnie kwaskowaty |
Zapach | Intensywny, korzenny |
Kwiat pochodzenia | Thymus vulgaris |
Przechowywanie | Suche i zacienione miejsce (temp. 8-18 C) |
Czas kwitnienia | Czerwiec / Lipiec |
Krystalizacja | Średnia krystalizacja |
MIÓD WRZOSOWY
Miód wrzosowy ma wyjątkowy silny zapach wrzosu, który dość szybko się ulatnia. Zawdzięcza go zawartości olejków eterycznych i ponad 120 substancji aromatycznych zawartych w nektarze. Odznacza się łagodnym, nieco gorzkawym i ziołowym smakiem. Może występować w różnych odcieniach, od jaśniejszego – bursztynowego, do ciemniejszego-herbacianego. Miód wrzosowy pochodzący z Polski ma bardzo charakterystyczną galaretowatą konsystencję.
Kwiaty i ziele wrzosu, można stosować przy nieżytach i zapaleniach dróg moczowych. Doskonały jest także w przypadku niektórych chorób nerek – sprawdza się w przypadku zapalenia miedniczek nerkowych. Ziele wrzosu polecane jest także w profilaktyce i leczeniu kamicy nerkowej.
♥ Sprawdź polecane miody wrzosowe w naszym sklepie.
Kolor | Bursztynowy-herbaciany |
Smak | Słodki, łagodny, lekko gorzkawy i ziołowy |
Zapach | Intensywny wrzosowy |
Kwiat pochodzenia | Calluna vulgaris/erica |
Przechowywanie | Suche i zacienione miejsce (temp. 8-18 C) |
Zbiory (kiedy) | Sierpień – Październik |
Krystalizacja | Krystalizuje w różnym stopniu i czasie |
Źródła:
- Bogdan Kędzia, Elżbieta Hołderna-Kędzia: Leki z pasieki. Produkty pszczele w profilaktyce i lecznictwie, Wydawnictwo Duszpasterstwa Rolników, 2005. ISBN 9788374011303.
- Marek Czekański, Sławomir Rusin: Miodolecznictwo, Wydawnictwo M, 2016. ISBN 978-83-8043-079-2.
- Elżbieta Hołderna-Kędzia, Bogdan Kędzia: Miód. Skład i właściwości biologiczne, Przedsiębiorstwo Wydawnicze Rzeczpospolita SA, Warszawa 2008. ISBN 9788360192825.
- Helena Noskowicz-Bieroniowa: Co może miód?, Wydawnictwo Emilia, 2009. ISBN: 9788388391163.
