Poszukując w celach konsumenckich produktów pszczelich często spotykamy się z nazwami miód mniszkowy, a także miód z mniszka lekarskiego. Należy podkreślić, że terminy te oznaczają dokładnie to samo. A kryje się pod nimi doprawdy wspaniały produkt pszczeli – wspaniały, bo nie dość że wyjątkowo smaczny, to w dodatku posiadający cenne właściwości lecznicze.
Jak powstaje miód mniszkowy?
Mniszek lekarski – choć nazwa ta może początkowo brzmieć dość tajemniczo, to jednak nie warto ulegać pozorom. W rzeczywistości bowiem to nic innego jak – posługując się potocznymi określeniami – mlecz albo dmuchawiec. A więc jedna z najpopularniejszych roślin – dobrze znana nieomal każdemu, choćby za sprawą swego charakterystycznego wyglądu. Któż bowiem z nas nie bawił się w dzieciństwie, rosnącymi dziko na łąkach, trawnikach czy polach, kwiatami dmuchawca. Doczekały się one nawet uwiecznienia w formie piosenki – dzięki temu możemy bawić się kwiatami mleczu i nucić radośnie znany przebój Urszuli: „Dmuchawce, latawce, wiatr”. To właśnie z ich kwiatów powstaje miód, który chcemy dziś przedstawić.

Właściwości lecznicze miodu z mniszka lekarskiego
Miód ten został przez naturę w szereg właściwości, znakomicie wpływających na zdrowie i kondycję ludzi. Uważany jest on zresztą za jeden z najzdrowszych miodów. Zresztą sama roślina z której pochodzi – mniszek, wykazuje wiele dobroczynnych właściwości i jest wykorzystywana w celach leczniczych. Nie może więc dziwić, że wytwarzany przez nią nektar ma podobne zastosowanie.
Dodatkowo, znakomicie w aspekcie ochronnym, wpływa na pracę wątroby oraz dróg żółciowych w organizmie. Warto go stosować jako środek wspomagający w walce z chorobami następujących ludzkich narządów: serca, nerek, pęcherza, dróg moczowych oraz żołądka. W szerszym ujęciu należy z kolei zaznaczyć, że miód ten wpływa wzmacniająco na działanie ludzkiego układu odpornościowego, zapobiegając osłabieniom. Ponadto znane są również jego dobroczynne właściwości w leczeniu ran – znacząco przyspiesza on ich gojenie.
Pozostałe właściwości miodu
Jego walory zmysłowe, a więc jego kolor, zapach i smak, uzależnione są ściśle od warunków klimatycznych w jakich dane było rozwijać się konkretnej roślinie mniszka. Najczęściej spotykana barwą jest kolor żółtopomarańczowy, jednak może on mieć wiele różnych wariantów; paleta barw jest tu dość szeroka i obejmuje zakres od barwy jasnokremowej aż po pomarańczową.
W kwestii zapachu miód ten posiada charakterystyczny aromat. Jego mocna i specyficzna woń przypomina zapach wydzielany przez roślinę mniszka lekarskiego. Dzięki tej właściwości miód jest łatwo rozpoznawalny przez osoby, które miały go już sposobność wcześniej skosztować. Jest to jedna z jego zasadniczych cech charakterystycznych. W wielu częściach Polski miód ten uważany jest bezapelacyjnie za „królową słodkości” wśród miodów polskich. Jeśli ktoś więc preferuje naturalnie i intensywnie słodkie miody, to powinien zainteresować się właśnie tym rodzajem. Dzięki swoim właściwościom w tym zakresie może być znakomitym elementem diety i stanowić o niezwykłości smaku wielu potraw serwowanych gościom naszych domów.
Miód mniszkowy cechuje się również tym, iż jest wyposażony w bogaty zasób pierwiastków. Znajdują się w nim choćby żelazo, mangan, fosfor oraz potas. Zawiera również białka, a także witaminy: B2 oraz C. W składzie odnajdziemy również cholinę – jeden z ważniejszych składników lecytyny. Wyjątkowo cechą tego miodu jest także jego niska kwasowość. Przeprowadzone przez litewskich naukowców badania w tym zakresie, wykazały że miód z mniszka posiada najniższą kwasowość ogólną, spośród wszystkich dostępnych w sprzedaży (na terenie Europy Środkowej) rodzajów miodów.
Miodowa niepospolitość
Wyjątkowość tego miodu wynika nie tylko z jego właściwości leczniczych i smakowych. Przy pobieraniu z ula tego rodzaju miodu napotyka bowiem pszczelarz na pewne trudności. Kwitnienie mniszka lekarskiego przypada w Polsce przede wszystkim na miesiąc maj, przez co wytwarzany z niego miód nazywany bywa również: „miodem majowym”. Co ciekawe, kwitnienie tej rośliny zależne jest jednak od wielu czynników – choćby takich jak ukształtowanie terenu, np. na górzystym obszarze kwitnienie może zachodzić dopiero w sierpniu. Ponadto, roślina ta najmocniej obfituje w nektar w naprawdę ciepłe (czy wręcz upalne) dni, a o takie w polskich warunkach, w maju, jest z reguły dosyć ciężko.
Zasadniczą trudnością dla pszczelarzy jest pobieranie, już przetworzonej do postaci miodu, substancji prosto z ula. Skąd bierze się owa trudność? Z tego mianowicie, ze pszczoły bardzo często wykorzystują ten rodzaj miodu dla swojego własnego pożytku – jako pokarm.

Zakup miodu mniszkowego w dobrej cenie
Opisane powyżej trudności, napotykane w procesie zbierania miodu tego miodu, aby przeznaczyć go do celów konsumenckich, wpływają na jego trudnodostępność, a co za tym idzie – także na cenę. Pomimo to, wydaje się, iż warto zapłacić za ten rodzaj miodu nieco więcej niż za inne, bardziej popularne, odmiany. Zakupiony produkt zrewanżuje się nam, oferując zalety swoich licznych naturalnych właściwości leczniczych oraz walory płynące z wyjątkowego smaku. Celem zakupu miodu mniszkowego zapraszamy do sprawdzenia naszej oferty – a w przypadku chwilowego braku tego produktu, warto systematycznie odwiedzać nas ponownie, aby nie przegapić, gdy ten trudnodostępny rodzaj miodu znowu pojawi się w ofercie sprzedażowej.
Najczęściej zadawane pytania
Jak smakuje miód mniszkowy?
Miód ten bardzo słodki, lekko mdławy. Uważa się go za jeden z najsłodszych miodów odmianowych w Polsce. Intensywna słodycz z pewnością przypadnie do gustu najmłodszym koneserom.
Jaki ma kolor miód z mniszka lekarskiego?
W zależności od regionu jego pozyskiwania, może przybierać barwę od kremowej przez jasnożółtą aż po intensywnie pomarańczową. Najczęściej spotykany jest w odcieniu jasnożółtym.
Jaki ma zapach miód mniszkowy?
Charakteryzuje się delikatnym, ale wyraźnie wyczuwalnym aromatem kwiatów mniszka lekarskiego.
Na co pomaga miód mniszkowy?
Działanie prozdrowotne nie zostało naukowo zweryfikowane, jednakże w medycynie ludowej mniszek lekarski stosowany był w problemach z wątrobą, żołądkiem i nerkami, a także w stanach obniżonej odporności.
Jak powstaje miód mniszkowy?
Powstaje z nektaru kwiatów mniszka lekarskiego, czyli pospolitego, znanego wszystkim mlecza. W czasie najbardziej intensywnego kwitnienia, z pojedynczego ula udaje się pozyskać 3-4 kg miodu.
Jaki ma skład miód z mniszka?
W skład wchodzą: węglowodany – ok. 75% (średnio 37% fruktozy i 38% glukozy), woda – do 20%, kwasy organiczne, olejki eteryczne, a także małe ilości witamin (B2 i C) oraz mikro- i makroelementów (żelaza, manganu, fosforu i potasu).
Kiedy zbiera się miód mniszkowy?
Roślina, z której powstaje, kwitnie w Polsce przede wszystkim w maju, stąd też miód ten nazywany jest często miodem majowym. W niektórych częściach kraju (np. w górach), zbierany jest jednak nieco później (nawet w sierpniu).
Czy miód z mniszka tuczy?
Jak każda inna odmiana miodu, jest wysokokaloryczny. 100 g miodu dostarcza aż 320-330 kcal (1 łyżeczka to ok. 23 kcal). Należy więc spożywać go z rozsądkiem.
Czy miód mniszkowy się krystalizuje? Jak szybko?
Krystalizacja to proces, który zachodzi w każdym naturalnym miodzie. Miód ten krystalizuje dosyć szybko (w ciągu kilku tygodni) i nierównomiernie, w drobne, smarowne kryształki.
Źródła:
- Wolfgang Ritter: Dobra praktyka pszczelarska. Wydawnictwo Multico. ISBN 978-83-7763-390-8.
- Anna Kłosińska: Miód. Naturalny lek na współczesne choroby, Źródła Życia, 2016. ISBN 9788362103805.
