Nie znaleziono produktów, których szukasz.
Miód nawłociowy jest zdecydowanie mniej popularny niż inne odmiany miodów, głównie przez jego trudną dostępność na półkach sklepowych. Jednak jak najbardziej wart jest uwagi i dobrze go mieć w swojej szafce kuchennej. Może być bardzo interesującą alternatywą dla wszystkich koneserów miodów oraz dla konsumentów, którzy poszukują nowych doznań smakowych.
Miód nawłociowy – rzadko spotykane płynne złoto
Można wykorzystać go w celach zarówno zdrowotnych jak i kosmetycznych czy kulinarnych. Ma on jasnożółtą bądź jasno bursztynową barwę. W smaku jest delikatny, słodki, ale wyczuwa się w nim odrobinę goryczy. Spośród innych rodzajów miodów wyróżnia go także charakterystyczna cytrynowa nuta oraz to że szybko się krystalizuje. Warto zauważyć, że przede wszystkim ma wyjątkowy zapach, przypominający ciepłe, letnie dni. Ta charakterystyczna woń dodatkowo zachęca do delektowania się nawłociowym miodem. Za ten szczególny zapach odpowiada roślina, z której powstaje miodowy przysmak – nawłoć pospolita. To właśnie jej nektar zebrany przez pszczoły stanowi podstawę w procesie wytwarzania miodu nawłociowego. W naszym sklepie internetowym można zakupić prawdziwy, naturalny i polski miód z kwiatów nawłoci w korzystnej cenie. Jest to wygodna opcja, ponieważ ciężkie słoiki pysznego nektaru zostaną nam dostarczone prosto do domu i mamy pewność, że jest to prawdziwy miód.
Nawłoć pospolita – polska mimoza
Co ciekawe, nawłoć pospolita znana jest powszechnie pod inną nazwą – mimoza bądź złota dziewica. To właśnie o mimozach jako znaku rozpoczynającej się jesieni śpiewał w swoim przeboju Czesław Niemen. W rzeczywistości jednak charakterystyczne żółte kwiaty, wypełniające polski krajobraz każdej jesieni, należą właśnie do nawłoci. Tak naprawdę bowiem mimozy w naszym klimacie nie występują. Choć i nawłoć nie jest rośliną „oryginalnie” polską – pojawiła się u nas sprowadzona z Ameryki Północnej i początkowo była uprawiana wyłącznie przez ogrodników. Do tej pory możemy ją spotkać jako ozdobę w przydomowych ogródkach. Z czasem jednak samoistnie przeniosła się na tereny niezagospodarowane i w szybkim tempie opanowała znaczne obszary naszego kraju. W efekcie, nawłoć stała się nierozerwalnym elementem krajobrazu polskiej, jesiennej przyrody.
Kwiaty nawłoci są żółte i drobne zebrane w koszyczki, kwitną od lipca do września. Jest to roślina z rodzaju astrowatych, porastająca łąki, nieużytki, polany, stawy w dużych skupiskach. Nie jest rośliną wymagającą, jednak najlepiej rośnie w słonecznych miejscach. Na polach jest traktowana przez rolników jako chwast. Nawłoć pospolita jest bardzo ekspansywna, w szybki sposób nadmiernie się rozprzestrzenia. Ziele nawłoci ma wyjątkowe właściwości lecznicze. Napar z niej stosuje się głównie w infekcjach dróg moczowych. Ciekawostką może być pozyskiwanie z kwiatów i liści nawłoci żółtego barwnika do farbowania tkanin. Jednak co najważniejsze ta roślina jest bardzo miododajna. Z hektara zwartego łanu można uzyskać bardzo dużo złotego nektaru.
Niestety przez okres, w jakim kwitnie nawłoć, miód nie powstaje w takich ilościach niż mógłby, gdyby zakwitała wiosną. Na przełomie sierpnia i września jest już chłodniej, a pszczoły powoli przygotowują się do zimy. Nawłociowego miodu nie produkuje się we wszystkich pasiekach, a w wielu z nich część zbiorów zostaje jako pokarm dla pszczół. Dlatego jest on tak trudno dostępny, ale może dzięki temu jest on jeszcze bardziej wyjątkowy niż inne rodzaje miodów.

Właściwości lecznicze miodu nawłociowego. Na co pomaga?
Miód z kwiatów nawłoci ma wiele zastosowań. Ma on między innymi istotne właściwości lecznicze. Korzystając z poradnika „Cud miód” Justyny Mrowiec, możemy dowiedzieć się, że miód nawłociowy wspomaga ukrwienie żył kończyn dolnych oraz polecany jest w przypadku infekcji górnych dróg oddechowych, nerek i dróg żółciowych. Właściwie znanym od pokoleń naturalnym sposobem na przeziębienie jest spożywanie miodu.
Miód nawłociowy jest bogaty w składniki odżywcze, które korzystnie wpływają na organizm człowieka. Poza tym ma on także właściwości kosmetyczne. Stosowanie miodu nawłociowego bezpośrednio na skórę ujędrnia ją i poprawia jej wygląd. Świetnie sprawdzi się jako składnik maseczki na włosy lub twarz. Maska miodowa na twarz zdecydowanie poprawi jej kondycję, oczyści cerę, zmniejszy stany zapalne, może pomóc także w zredukowaniu zmarszczek. Buzia będzie wyglądała zdrowiej i promienniej. Jeśli chodzi o włosy, gdy są suche i pozbawione blasku, wystarczy podgrzać miód z kwiatów nawłoci z oliwą z oliwek i nałożyć od skóry głowy, aż po końcówki. Pozostawić na max. 20 minut, spłukać, a następnie umyć szamponem. Włosy będą nawilżone, miękkie i błyszczące. Ta naturalna pielęgnacja z pewnością okaże się skuteczna.
Zastosowanie miodu z nawłoci w kuchni
Miód nawłociowy będzie doskonałym produktem, zajmującym miejsce w domowej spiżarni. Można przy jego pomocy zaskoczyć rodzinę lub znajomych – gwarantuje on bowiem nowe wrażenia smakowe wkomponowane w codzienne potrawy. Ten rodzaj miodu szybko ulega krystalizacji, przybierając z płynnej konsystencji kremową. Jest to ułatwieniem np. w smarowaniu pieczywa albo bezpośrednim podjadaniu miodu ze słoika. Miód z kwiatów nawłoci po podgrzaniu i zmieszaniu z olejem kokosowym, można dodać do domowej granoli albo batoników owsianych. To zdecydowanie podniesie ich walory smakowe. Może on także posłużyć jako napój do picia, który urozmaici codzienną dietę. Zwłaszcza o poranku, miód z nawłoci zmieszany z wodą, może skutecznie pobudzić do życia i działania. Zaleca się także, aby słodząc herbatę bądź koktajle, zastępować cukier nektarem z nawłoci. Ponieważ zawiera on cukry proste, które są lepiej przyswajane przez nasz organizm.
Jak przechowywać cenny dar z kwiatów nawłoci?
Kupując miód nawłociowy należy pamiętać, aby przechowywać go, w domowej spiżarni w niższej temperaturze, przez wzgląd na jego dużą aktywność biologiczną. Aby jak najdłużej zachował swój aromat, trzeba szczelnie zamykać słoik. Przez swój unikalny, delikatny smak jest lubiany przez dzieci. Dlatego, jeśli nasze pociechy nie chcą jeść innych rodzajów miodów, warto spróbować wdrożyć do ich diety miód z nawłoci. Wzbogacenie naszego dnia, o spożywanie tego miodu, może wpłynąć pozytywnie na kondycję fizyczną i psychiczną. Kiedy po ciężkim dniu w pracy otworzymy słoik miodu, z którego ulotni się woń kwiatów nawłoci, przypomną nam się wakacyjne, letnie dni. Co automatycznie poprawi nasz nastrój. Słoiczek miodu nawłociowego, może być świetnym pomysłem na prezent. Ten drobny upominek, który możemy zakupić w naszym skepie, nie obciąży zbytnio naszej kieszeni, a wywoła uśmiech na twarzy naszych bliskich.
Najczęściej zadawane pytania
Jak smakuje miód nawłociowy?
Miód nawłociowy posiada dość słodki smak. Można w nim wyczuć delikatną kwaskową nutę. O walorach smakowych tego rodzaju miodu decyduje także łagodna nuta goryczy, sprawiająca, że znajduje on szerokie spektrum zastosowań kulinarnych.
Jaki kolor ma miód nawłociowy?
Miód nawłociowy w postaci płynnej przybiera barwę od herbacianej po bursztynową. Jego odcień ulega jednak zmianie w procesie krystalizacji. Krupiec charakteryzuje się słomkowożółtym kolorem oraz delikatną kremową konsystencją.
Jaki ma zapach miód nawłociowy?
Miód nawłociowy posiada charakterystyczny zapach, przypominający woń kwiatów, z których jest pozyskiwany. Z jednej strony można w nim wyczuć nieco kwaskowe aromaty kwiatów, z drugiej, bardzo delikatną ziołową nutę.
Na co pomaga miód nawłociowy?
Właściwości zdrowotne nawłoci pozwalają określić walory lecznicze produkowanego z niej miodu. Produkt może okazać się pomocny w infekcjach dróg oddechowych i moczowych. Świetnie wzmacnia naczynia krwionośne i zapobiega chorobom serca.
Jak powstaje miód nawłociowy?
Miód nawłociowy jest zaliczany do miodów nektarowych. Jest pozyskiwany z kwiatów nawłoci pospolitej zwanej potocznie mimozą lub złotą rózgą. Jest to gatunek inwazyjny, który zasiedla dość duże obszary łąk w Polsce.
Jaki ma skład miód nawłociowy?
Miód nawłociowy składa się przede wszystkim z cukrów prostych, stanowiących około 75% jego zawartości. Nieco więcej występuje w nim glukozy niż fruktozy, co powoduje, że cechuje się dość słodkim smakiem i szybko krystalizuje.
Kiedy zbiera się miód nawłociowy?
Miód nawłociowy zbiera się od sierpnia do późnej jesieni. Powoduje to, że znaczna część pozyskanego produktu stanowi w pasiekach zapasy dla pszczół na zimę, zaś niewielka ilość miodu trafia do sprzedaży.
Czy miód nawłociowy tuczy?
Miód nawłociowy posiada dość dużo kalorii. Jest to jednak produkt bardzo słodki zwykle spożywany w małych ilościach. O tym, że nie powoduje nadmiernego przyrostu kilogramów, decyduje także zawartość monosacharydów, szybko przetwarzanych przez organizm.
Czy miód nawłociowy się krystalizuje? Jak szybko?
Miód pozyskiwany z kwiatów nawłoci ulega krystalizacji. Warto jednak pamiętać, że w tym przypadku proces zachodzi wyjątkowo szybko. Patoka przemienia się w krupiec nawet na drugi dzień po zebraniu miodu.
Źródła:
- C.Leigh Broadhurst: Stosujemy miód, Źródło Życia, 2012. ISBN 9788362103263.
- Anna Kłosińska: Miód. Naturalny lek na współczesne choroby, Źródła Życia, 2016. ISBN 9788362103805.
