Filtruj

Nie znaleziono produktów, których szukasz.

Miód bławatkowy zbierany jest z rośliny szeroko zwalczanej przez rolników, dlatego też jest możliwy do uzyskania tylko na pasiekach umiejscowionych na terenie upraw ekologicznych. Pasieka, z której pochodzą nasze miody, leży w granicach trzech parków narodowych. Obszar ten nazywany jest “zielonymi płucami Polski”. Miody bławatkowe charakteryzuje silny aromat kwiatu bławatka, w stanie płynnym posiada żółty kolor z lekkim, zielonkawym odcieniem.

Poznaj miód bławatkowy

Ten produkt pszczeli wytwarzany jest w gospodarstwo pasiecznym znajdującym się na obrzeżach trzech puszcz: Białowiejskiej, Knyszyńskiej i Augustowskiej. Nieskazitelnie czysta okolica powstawania miodu daje gwarancję, że miód jest zupełnie wolny od pestycydów oraz antybiotyków, fakt ten potwierdzony jest poprzez badania laboratoryjne. Ze względu na fakt, iż bławatek uznawany jest za chwast, jest zwalczany przez rolników. Wobec czego uprawa tego gatunku miodu możliwa jest tylko i wyłącznie na terenach upraw ekologicznych.

Właściwości miodu bławatkowego

Miód bławatkowy charakteryzuje się zielonkawo-żółtą barwą i intensywnym smakiem, który pozostaje w ustach na długo po spożyciu (podobnie jak w przypadku miodu wrzosowego). Również zapach silnie akcentuje pochodzenie miodu, bowiem już po pierwszym otwarciu słoika czuć woń charakterystyczną dla bławatka. Po czasie miód ten jak i pozostałe gatunki ulega krystalizacji, jednak proces ten nie wpływa na jakość miodu.

Miód ten charakteryzuje się największą ze wszystkich miodów zawartością lizozymu (15,28 l’g/g) co stanowi wyjątkowo wysoki wynik w porównaniu do innych rodzajów miodu jak akacjowy (1,50 ľg/g), lipowym (4,96 ľg/g) czy gryczanym 3,96 (ľg/g).

Miód z bławatka idealny na odporność

Lizozym jest enzymem występującym w układzie trawienny zarówno pszczół jak i zwierząt oraz ludzi. Odpowiada za układ odpornościowy jako jeden z głównych enzymów. Wpływa on na wytwarzanie odpornościowych elementów komórkowych. W środowisku naturalnym lizozym odpowiada za ochronę rodziny pszczelej przed zakażeniem z zewnątrz. Z uwagi na zawartość tego enzymu, miód bławatkowy jest doskonałym środkiem wzmacniającym odporność. Z drugiej strony miód wykazuje doskonałe działanie antybiotyczne poprzez rozpuszczanie ścian komórkowych bakterii. Dlatego znajduje zastosowanie zarówno zapobiegawczo jak i w czasie choroby.

Najczęściej zadawane pytania

Jak smakuje miód bławatkowy?

Posiada bardzo słodki smak i intensywny aromat długo pozostający w ustach. Można w nim wyczuć delikatną nutę goryczki, co wzbogaca walory smakowe i czyni go idealnym dodatkiem do wielu potraw.

Jaki kolor ma miód bławatkowy?

W postaci płynnej posiada ciemnożółty, herbaciany kolor, w którym jest widoczny zielonkawy odcień. Z biegiem czasu produkt zaczyna krystalizować, przybierając jaśniejszą słomkowożółtą barwę bez zielonych refleksów.

Jaki ma zapach miód bławatkowy?

Posiada intensywny zapach, co warunkuje jego wyjątkowy aromat. Dobrze wyczuwalne są nuty kwiatowe z przewagą zapachu kwiatu bławatka. Zapach ten jest dużo bardziej intensywny niż ten, wydzielany przez roślinę.

Na co pomaga miód bławatkowy?

Słynie z dużej zawartości lizozymu, dzięki czemu świetnie wzmacnia układ odpornościowy. Podobnie jak ziele bławatka, jest zalecany przy schorzeniach układu moczowego. Pomaga walczyć z infekcjami, ponieważ posiada właściwości antyseptyczne.

Jak powstaje miód bławatkowy?

Zaliczany jest do miodów nektarowych pozyskiwanych przez pszczoły z kwiatów rośliny. Chaber bławatek jest gatunkiem posiadającym nektarniki pozakwiatowe, dostępne dla owadów nawet po przekwitnięciu rośliny.

Jaki ma skład miód bławatkowy?

W składzie miodu bławatkowego znajduje się ponad 80% cukrów prostych. Produkt zawiera nieco więcej glukozy niż fruktozy, przez co charakteryzuje się bardzo słodkim smakiem i dostarcza do organizmu duże zasoby energii.

Kiedy zbiera się miód bławatkowy?

Zbiera się go od końca maja do września. Chaber bławatek jest uznawany za chwast, co powoduje, że produkowany z niego miód pochodzi z terenów ekologicznych wolnych od środków chwastobójczych.

Czy miód bławatkowy tuczy?

Miód ten jest produktem dość wysokokalorycznym. Zawartość monosacharydów sprawia jednak, że w przeciwieństwie do sacharozy, cukry te są bardzo łatwo przyswajalne przez organizm i nie odkładają się w postaci tkanki tłuszczowej.

Czy miód bławatkowy się krystalizuje? Jak szybko?

Jak każdy miód ulega krystalizacji. Duża zawartość glukozy sprawia, że patoka dość szybko przemienia się w krupiec. Proces ten następuje zwykle w ciągu trzech miesięcy od chwili pozyskania miodu.

Źródła:

  • Edward Kałużny: Pszczela apteczka, Wydawnictwo Apiherba, Leszno 1992, ISBN 83-900718-0-0.
  • Teresa Kokocińska, Zenon Żyburtowicz: Miód: złoty cud natury, Świat Książki, Warszawa 2009. ISBN 978-83-247-1632-6.

Pyszna Pierzga 180g
Średnia: 3.8 / 12 ocen