Filtruj

Nie znaleziono produktów, których szukasz.

Obecnie mnóstwo osób decyduje się na wprowadzenie korzystnych zmian w swojej diecie, czego przykładem jest coraz większa popularność miodów. Idealnym rodzajem miodu, który może pomóc w nowym rozdaniu naszego odżywiania jest miód klonowy.

Czym jest, jak powstaje miód klonowy?

Miód klonowy jest miodem typowo wiosennym. Co ciekawe, w przeciwieństwie do innych miodów powstających o tej porze roku, miód klonowy ma ciemny kolor, a jasnokremową barwę uzyskuje dopiero po skrystalizowaniu. Pochodzi, jak sama nazwa wskazuje, z nektaru drzew klonowych. W Polsce najliczniej występują dwa rodzaje klonów – klon zwyczajny i klon jawor. Miód ten uważa się za dość trudny do pozyskania, co niestety może się przełożyć na jego wyższą cenę w stosunku do innych rodzajów miodu.

Jakie są właściwości lecznicze tego drogocennego miodu?

Miód klonowy to rodzaj miodu, który ma bardzo szerokie właściwości. Przede wszystkim jest lekkostrawny, a na dodatek jest sporym źródłem wzmocnienia organizmu i odporności. Odpowiedzialny jest za wzrost energii i witalności. Dzięki temu miód klonowy to idealny miód dla osób, które zmagają się z grypą. To niezwykłe, że jego właściwości idą w parze z wspaniałym, lekko karmelowym smakiem. 

Podpowiadamy, jakie zastosowanie ma miód klonowy

Zastosowanie miodu klonowego jest bardzo szerokie – produkt ten sprawdza się też na przykład jako naturalny słodzik, można go też spożywać na śniadanie, aby zapewnić sobie energię na cały dzień. Powinny go używać również matki dzieci o słabym apetycie. Dodatkowo stosowany jest również przy przeziębieniu, katarze siennym, czy chorobach układu sercowego.

W naszym sklepie znajdziesz różne gramatury miodu klonowego

Pamiętaj, że nie każdy sklep zagwarantuje miód klonowy dobrej jakości. Zanim ten rodzaj miodu trafi na nasze półki sklepowe, skrupulatnie weryfikujemy pasiekę, z której pochodzi, a następnie miód podajemy badaniom laboratoryjnym. Niekiedy w naszym sklepie znajdziecie również miód klonowy z dodatkiem innych składników, na przykład mniszka lekarskiego. Taki miód klonowy z dodatkami łączy właściwości obu roślin, z których pochodzi.

KolorCiemnobrązowy w formie płynnej, jasnokremowy w postaci skrystalizowanej 
SmakSłodki, łagodny podobny do smaku syropu klonowego
ZapachPrzypominający zapach syropu klonowego 
Kwiat pochodzeniaAcer plantanoides 
PrzechowywanieSuche i zacienione miejsce (temp. 8-18 C)
Czas kwitnieniaKwiecień / Maj 
KrystalizacjaŚrednia krystalizacja 

Źródła:

  • Renate Frank:  Miód: odżywia, leczy, pielęgnuje, Wydawnictwo RM, 2008, ISBN 978-837243-643-6.
  • Marek Czekański Sławomir Rusin: Miodolecznictwo, Wydawnictwo M, 2016, ISBN 978-83-8043-079-2.
Pyszna Pierzga 180g
Średnia: 3.8 / 12 ocen