Chcesz schudnąć? Zastanawiasz się nad dietą? Jednym z elementów to redukcja użycia cukru w swoim codziennym życiu. Masz oczywiście różne możliwości, ale w sekrecie możemy zdradzić, że słodzenie miodem jest szczególnie interesującą opcją. Miód nie tylko świetnie smakuje, ale też obfituje w różne substancje potrzebne ludzkiemu organizmowi. Poznaj różnice między cukrem a naturalnym pszczelim produktem i przełącz się na słodzenie miodem.
Jak powstają produkty słodzące?
Cukier biały rafinowany (czyli oczyszczony i pozbawiony substancji odżywczych) powstaje pod wpływem licznych chemicznych i fizycznych procesów. To właśnie za ich sprawą tworzą się białe kryształki, czyli sacharoza. Cukier nierafinowany ma brązowe zabarwienie i jest pozyskiwany głównie z trzciny cukrowej. Podczas produkcji tego cukru melasa, czyli gęsty syrop, nie zostaje usunięta (tak jak w przypadku pozyskiwania cukru rafinowanego). Jednak cukier brązowy również może być rafinowany – jego kolor jest wynikiem zabarwienia karmelem.
Miód natomiast jest produkowany przez pszczoły. Pobierają one nektar lub soki roślin spadziujących i przenoszą w wolu miodowym do swojego ula, do komórek plastrów. Tam właśnie nektar i spadź ulegają zagęszczeniu i różnym biochemicznym przemianom, dzięki którym możemy spożywać pełnowartościowy miód.
Jaki jest skład cukru i miodu?
Niestety zarówno rafinowany, jak i nierafinowany cukier to prawie wyłącznie sama sacharoza. Co prawda cukier nierafinowany, czyli z melasą, zawiera tylko śladowe ilości substancji odżywczych. Sacharoza to dwucukier – składa się z cząsteczki glukozy i cząsteczki fruktozy. Aby strawić sacharozę organizm musi rozbić je na cukry proste. Dopiero wtedy może czerpać z nich energię. Jest to związane z wysiłkiem organizmu i wykorzystaniem przez niego sporej dawki enzymów trawiennych.
Spożycie dużej ilości białego cukru powoduje nagły skok insuliny – odczuwalna jest poprawa samopoczucia i przypływ energii. Stan ten nie trwa długo, ponieważ poziom glukozy we krwi szybko opada, przez co czujemy się senni i głodni. Warto pamiętać, że sacharoza jest szkodliwa zwłaszcza dla osób prowadzących siedzący tryb życia.
Miód jest bogaty w węglowodany, ale w odróżnieniu od cukru, którym słodzimy herbatę lub kawę, zawiera głównie cukry proste, a sacharoza nie przekracza 10% jego masy. Dzieje się tak ponieważ pszczoły mają w swojej ślinie inwertazę, czyli enzym rozdzielający sacharozę na fruktozę i glukozę. Te cukry proste ludzki organizm wykorzystuje bez wysiłku. Są od razu wchłaniane do krwi i przetwarzane w energię lub odkładane jako glikogen, który jest paliwem dla mięśni. Oprócz cukrów prostych i niewielkiej ilości sacharozy w miodzie obecne są również witaminy, głównie z grupy B i C, a także minerały takie jak magnez, żelazo, wapń, potas. W miodzie znaleźć można też enzymy, flawonoidy, kwas foliowy i obniżającą ciśnienie krwi acetylocholinę.
Czym grozi spożywanie cukru w dużych ilościach?
Nadmiar sacharozy w diecie powoduje podwyższenie niezdrowego cholesterolu, otyłość, a także cukrzycę typu II i uszkodzenie trzustki. Przyczynia się też do owrzodzenia jelita grubego i powstania miażdżycy. Oprócz tego nadmiar cukru w organizmie zwiększa podatność na urazy ścięgien, szybsze starzenie się skóry i mniejsza odporność na infekcje. Nie trzeba chyba też przypominać tego, o czym mówi się już małym dzieciom – cukier fatalnie wpływa na zęby! Badania wykazały, że miód zajmuje wysoką lokatę wśród produktów uzupełniających energię w krótkim czasie. Na ocenę tych produktów wpływały też ich skutki uboczne – cukier uzyskał jedynie połowę punktów przyznanych pszczelemu produktowi.
Kaloryczność cukru i miodu
Cukry rafinowane i nierafinowane mają niemal taką samą kaloryczność – na 100g cukru różnica wynosi zaledwie klika kalorii. 100g cukru to 405 kalorii, natomiast przeciętna kaloryczność naturalnego miodu to 325 kalorii. Trzeba jednak wiedzieć, że łyżeczka cukru ma mniej kalorii niż łyżeczka miodu. Dlaczego? Odpowiedź jest prosta – miód jest cięższy. Jeśli zwykle dodajesz do kawy jedną łyżeczkę cukru, spróbuj posłodzić napój połową łyżeczki miodu. Kawa będzie tak samo słodka i w dodatku smaczniejsza!
Miód możesz dodawać do herbaty, kawy, chleba, ciast, koktajli, mięs i różnych potraw. Nie zapominaj jednak, że miody są szczególnie wrażliwe na wysokie temperatury. Jeśli nie chcesz, aby miód nie stracił swoich właściwości, słodź napoje dopiero wtedy, gdy trochę przestygną.
Przekonaliśmy Cię do słodzenia miodem? Mamy nadzieję! Pamiętaj jednak – słodzenie miodem z pewnością lepiej służy zdrowiu niż słodzenie cukrem. Nie można jednak stosować miodu bez ograniczeń – również cukry proste spożywane w nadmiarze szkodzą organizmowi!
Sprawdź nasze miody akacjowe, idealne do słodzenia
