Każdy, kto zna cenne właściwości miodu i lubi jego smak, przyzna, że tylko naturalne produkty pszczele są godne polecenia innym. W naszym sklepie nie mamy zamiaru rozczarować żadnego amatora owoców pracy pszczół, dlatego w ofercie znalazło się miejsce jedynie dla wyrobów najwyższej jakości, takich jak na przykład pyszny i bardzo zdrowy miód leśny.
Miód leśny – czym jest, co go wyróżnia?
Jak sama nazwa wskazuje, miód leśny to produkt wytwarzany z roślin dziko rosnących na leśnych terenach. Jest on zaliczany do grona miodów nektarowo-spadziowych, zatem jego działanie na organizm jest szczególnie wszechstronne. Miód leśny powstaje z nektaru różnych roślin miododajnych, takich jak na przykład jeżyna, malina, borówka, lipa, rumianek i dzika róża oraz ze spadzi liściastej lub iglastej. Kolor miodu leśnego zależy od tego, kiedy i z jakich ziół i kwiatów pszczoły zebrały nektar. W postaci płynnej może być on jasno- lub ciemnobursztynowy, natomiast z czasem miód leśny blednie. Po krystalizacji staje się lekko złotawy, bywa też być szarożółty. Dzięki swojemu specyficznemu składowi miód leśny najczęściej pachnie dość intensywnie, a jego woń przywodzi na myśl leśne polany. Ten rodzaj miodu ma także słodki, nieco żywiczny smak, da się w nim też wyczuć wonne zioła.
Co można znaleźć w składzie miodu leśnego?
Miód leśny to bez wątpienia jeden z najzdrowszych miodów. Zawiera cukry proste dodające organizmowi sporo energii, czyli glukozę i fruktozę, białka o działaniu bakteriobójczym oraz liczne przeciwutleniacze działające antynowotworowo. Oprócz tego, w miodzie nie brakuje enzymów, witamin i mikroelementów. Spożywając miód z runa leśnego, można uzupełnić niedobory potasu, żelaza, fosforu, magnezu oraz wapnia i manganu. W składzie niektórych miodów tego rodzaju znajduje się także acetylocholina, która powoduje obniżenie ciśnienia krwi.
Zastosowanie i działanie lecznicze miodu z runa leśnego
W przypadku miodu leśnego, ważne jest to, z nektarów jakich ziół powstał, ponieważ produkt ten wykazuje również ich właściwości. Może zatem łączyć on na przykład właściwości maliny, szałwii lekarskiej, mniszka lekarskiego i dziurawca. Wiele osób traktuje go jako uniwersalny lek na różne dolegliwości, a jego działanie bakteriobójcze jest powszechnie znane. Pomaga w przeziębieniach oraz chorobach dróg oddechowych, stosowany jest także przy infekcjach i obniżeniu odporności organizmu oraz przy stwierdzonej anemii.
Miód leśny zalecany jest osobom chcącym poprawić swoje samopoczucie i zwiększyć energię, dzięki niemu można też wzmocnić układ nerwowy. Warto go spożywać w przypadku chorób serca i problemach z układem krążenia. Bardzo istotne jest także to, że przynosi on korzyści układowi pokarmowemu, zwalcza bowiem różne dolegliwości trawienne i zaburzenia przemiany materii.
Miód leśny pomaga też oczyścić się z toksyn, sprawia, że działanie alkoholu, kawy i innych używek jest zredukowane. Dla osób mieszkających w mieście cenną informacją jest to, że miód leśny blokuje wchłanianie ołowiu. Ponadto ten naturalny pszczeli produkt jest przydatny w leczeniu chorób skórnych, warto go też wykorzystywać w maseczkach odżywiających cerę i włosy.
Oczywiście miód z runa leśnego jest ceniony także z powodu jego walorów smakowych. Niektórzy wykorzystują go jako naturalny środek słodzący, zastępujący cukier. Dobrze smakuje z nim herbata, kakao i kawa. Można dodawać go do ciast i deserów, a nawet dodań mięsnych oraz różnych sosów. Miód leśny smakuje także na chlebie – uważa się, że najlepiej spożywać go na zimno.
Źródła:
- Detlef Mix: Miód. Dla zdrowia i urody, Wydawnictwo RM, 2010. ISBN 978-83-7243-838-6.
- Bogdan Kędzia, Elżbieta Hołderna-Kędzia: Leki z pasieki. Produkty pszczele w profilaktyce i lecznictwie, Wydawnictwo Duszpasterstwa Rolników, 2005. ISBN 9788374011303.
