Zdrowie

Kawa z miodem. Idealne połączenie!

Kawa z miodem

Kawę piją niemal wszyscy dorośli. Niektórzy mają w zwyczaju przygotowywać sobie wyłącznie czarną kawę bez cukru, jednak większość osób słodzi ten napój. Dużo mówi się o szkodliwości białego, rafinowanego cukru, więc warto pomyśleć o jego zdrowszym zamienniku. Jednym z nich jest miód.

Dlaczego cukier w kawie szkodzi?

W naszym pożywieniu jest na ogół zbyt dużo kalorycznego cukru. Trzeba pamiętać o tym, że cukry dostarczane są organizmowi wraz z różnymi produktami spożywczymi. Jeśli chcesz obliczyć, ile zjadasz łyżeczek cukru, weź pod uwagę to, że mnóstwo cukru mają: batoniki, czekoladki, ale też i różne zimne napoje, owoce, dżemy, sosy, białe pieczywo, serki, jogurty, a nawet ketchup. Rafinowany cukier biały to czysta sacharoza – a ta jest niemal w 100% pozbawiona substancji odżywczych. Podczas przemysłowego oczyszczania buraki cukrowe oraz trzcina cukrowa są przerabiane na czyste węglowodany. Niektórzy decydują się na mniej przetworzony cukier nierafinowany, ale jest on niestety niewiele mniej szkodliwy dla organizmu. 

Sacharoza to dwucukier zaliczany do węglowodanów prostych – w jej skład wchodzi cząsteczka glukozy i cząsteczka fruktozy. Choć cukry te (w ograniczonej ilości) są potrzebne organizmowi, to musi się on sporo napracować, by je przyswoić. Nie można zaprzeczyć, że sportowcy potrzebują cukrów do tego, by dostarczyć energii mięśniom, jednak osoby, które prowadzą siedzący tryb życia, powinny ograniczyć ich spożycie do minimum. Jeśli słodzisz kawę cukrem, pamiętaj, że jego nadmiar prowadzi nie tylko do otyłości, próchnicy zębów i cukrzycy. Wpływa on negatywnie także na stan serca, ciśnienie, mózg i układ nerwowy, uszkadza trzustkę i szkodzi wątrobie. 

Czy lepiej jest słodzić miodem?

W Polsce aż do początków XIX wieku środkiem słodzącym żywność był właśnie miód – warto wiedzieć, że nasz kraj to jeden z większych producentów sacharozy na świecie. Dlaczego wielu dietetyków zaleca słodzenie kawy miodem? Mimo że nie jest on dużo mniej kaloryczny niż biały cukier, to jednak w przeciwieństwie do niego nie dostarcza organizmowi pustych kalorii. Miód zawiera potrzebne organizmowi mikroelementy, w tym magnez, żelazo, wapń i fosfor, a także witaminy z grupy B, witaminę C i flawonoidy, czyli cenne antyutleniacze. Dzięki enzymom zawartym w ślinie pszczół sacharoza zawarta w kwiatowym nektarze ulega rozpadowi do glukozy i fruktozy, zatem słodki miód jest lepiej przyswajany przez organizm niż cukier, który powszechnie stosujemy w kuchni. Jednak nie można zignorować faktu, że nadmiar glukozy powoduje otłuszczenie wątroby, zatem nie można objadać się bezkarnie miodem, zwłaszcza jeśli nie prowadzi się aktywnego trybu życia. 

Za miodem przemawia także to, że poprawia on ogólną odporność organizmu. Wiele osób spożywa ten pszczeli produkt po to, by dodać sobie energii na cały dzień, zatem poranna kawa z miodem to zdecydowanie dobry pomysł.

Miód ma nieco niższy indeks glikemiczny niż cukier, jednak cukrzycy powinni uważać. Jeśli poziom cukru w Twoim organizmie mieści się w normie, możesz śmiało dodawać miód do kawy lub herbaty. Nie wspomnieliśmy jeszcze o jednej ważnej kwestii – otóż kawa z miodem smakuje naprawdę wybornie, ponieważ słodki pszczeli produkt jest po prostu smaczniejszy niż cukier. Za smak miodu odpowiadają nie tylko cukry (czyli glukoza i fruktoza) – tworzą go także między innymi kwasy organiczne takie jak kwas glukonowy, cytrynowy i jabłkowy oraz składniki olejków eterycznych. 

O czym należy pamiętać, łącząc kawę z miodem?

Spróbuj kawy z miodem – być może będziesz zachwycony jej smakiem. Weź jednak pod uwagę, że miód jest słodszy niż cukier. Jeśli do kawy dodajesz jedynie pół łyżeczki cukru, dodaj do niej pół łyżeczki miodu. Ta ilość naturalnego słodzika wystarczy, byś mógł raczyć się miodowym smakiem kawy.

Chcesz, aby napój zachował cenne właściwości miodu? Pamiętaj, że w wysokiej temperaturze traci on swoje cenne wartości odżywcze i zdrowotne składniki.

Dodawaj go zatem do kawy, gdy nie będzie ona już bardzo gorąca. Musisz też zastanowić się, który miód wybrać, ponieważ poszczególne jego rodzaje nieco różnią się właściwościami. Nie ulega wątpliwości, że trzeba postawić na wysokiej jakości naturalne produkty ze sprawdzonego źródła. Nasz sklep, który zajmuje się sprzedażą najlepszych miodów i innych produktów pszczelich z Polski i z zagranicy, zasługuje na Twoją szczególną uwagę. Znajdź swój ulubiony miód i zacznij słodzić kawę zdrowszym zamiennikiem cukru.

Miody idealnie pasujące do kawy

Miód wrzosowy słoik z klamrą 550g

42,90  36,50 

Polski miód malinowy 1300g

66,00 

Miód wielokwiatowy 1kg

36,99 
Kawa z miodem. Idealne połączenie!
Średnia: 5 / 14 ocen

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *