Zdrowie

Marynata do kurczaka z miodem

Miód świetnie sprawdza się jako składnik smacznych i sycących potraw. Można zrobić z niego na przykład wyśmienitą marynatę do mięsa, w tym do drobiu. Dowiedz się, jak przygotować pysznego kurczaka z dodatkiem słodkiego pszczelego produktu.

Postaw na marynaty bez chemii

W sklepach można wybierać spomiędzy różnych gotowych lub półgotowych marynat. Ich opakowania przyciągają uwagę zdjęciami pięknie podanych, ładnie przyrumienionych kawałków mięsa – widoki te bez wątpienia zachęcają do kupienia produktu. Jednak nie można zapominać, że w takich marynatach nie brakuje polepszaczy, konserwantów i tłuszczów utwardzonych. Samodzielne przygotowanie mieszanki poprawiającej smak kurczaka wcale nie jest czasochłonne. Domowe marynaty do drobiu, w których składzie znajduje się miód, nadają mięsu także jędrność, soczystość, kuszący aromat i zachęcający, ciemnozłoty kolor. 

Naturalny miód pszczeli i zioła bez konserwantów to tylko połowa sukcesu. Jeśli chcesz przygotować naprawdę smaczną i wartościową potrawę, kup mięso ze sprawdzonej hodowli, pozbawione antybiotyków oraz hormonów wzrostu i dodatków pochodzenia zwierzęcego. Postaw na kurczaka zagrodowego, karmionego w naturalny sposób. 

Szybka marynata miodowo-czosnkowa

Składniki potrzebne na 2 udka lub pierś kurczaka:

  • 2 łyżki miodu,
  • łyżka sosu sojowego,
  • łyżeczka słodkiej mielonej papryki,
  • jeden ząbek czosnku,
  • 3 łyżki wody.

Przygotowanie

Ta marynata jest idealna, gdy masz mało czasu i chcesz w miarę szybko przygotować ciepły posiłek dla 1-2 osób. Zmieszaj wszystkie jej składniki, a następnie natrzyj dokładnie mięso. Odstaw kurczaka do lodówki i poczekaj przynajmniej 20 minut. Rozgrzej grill w piekarniku do temperatury 220 stopni Celsjusza i piecz mięso około 30 minut. Powinno być zarumienione i chrupiące. 

Marynata miodowo-ziołowa

Taką marynatę warto wykorzystać, gdy trzeba przygotować większy obiad dla rodziny. Obfituje ona w aromatyczne zioła i nadaje kurczakowi dość łagodny, choć bogaty smak. 

Składniki marynaty na średniej wielkości kurczaka sprawionego:

  • 2 łyżki miodu,
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku (jeśli wolisz ostrzejszą wersję, wykorzystaj ostrą paprykę,
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii,
  • 1 łyżeczka lubczyku,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • 1 łyżeczka białego pieprzu mielonego,
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu mielonego,
  • 3 łyżki oleju,
  • 1 łyżka wody.

Oprócz powyższych składników i kurczaka, będziesz potrzebować także:

  • pół szklanki bulionu,
  • 3 łyżki soku z cytryny,
  • 2-3 rozgniecione ząbki czosnku,
  • 3 łyżki masła.

Wykonanie marynaty i pieczenie kurczaka

Połącz wszystkie składniki marynaty (z wyjątkiem czosnku) i dokładnie wymieszaj. Natrzyj całego kurczaka czosnkiem, a następnie posmaruj go starannie marynatą – z wierzchu i od środka. Kurczak powinien leżeć w takiej marynacie około 12 godzin. Zanim wstawisz mięso do lodówki, nakryj je folią. 

Kurczaka piecze się w żaroodpornym naczyniu w temperaturze 220 stopni Celsjusza. Przed włożeniem kurczaka do naczynia, należy wysmarować jego ścianki rozpuszczonym masłem. Podczas pieczenia polewaj mięso bulionem wymieszanym z sokiem z cytryny i powstałym sosem. Kurczak zacznie rumienić się mniej więcej po 40 minutach i wtedy można wyjąć go z piekarnika.

Marynata do kurczaka z miodem i białym winem

To coś specjalnego – Twoi goście będą zachwyceni. Pamiętaj, że trzeba wziąć się za przygotowywanie mięsa odpowiednio wcześniej, ponieważ kurczak powinien leżeć w takiej marynacie całą dobę.

Składniki marynaty na dwie podwójne piersi kurczaka:

  • pół butelki lekkiego, wytrawnego wina,
  • 50 ml soku z pomarańczy,
  • 50 ml soku z cytryny,
  • 50 g miodu,
  • sól i biały pieprz do smaku.

Przygotowanie

Wszystkie składniki należy wymieszać, a następnie wylać na pokrojonego na kawałki kurczaka. Tak przygotowane mięso trzeba odstawić do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie można już obsmażyć drób na patelni – kolejnym krokiem jest uduszenie go w marynacie. 

Pamiętaj, że zawsze warto stawiać na naturalny miód najwyższej jakości. Jeśli masz ochotę na kurczaka w miodowej marynacie, zaopatrz się w słodki specyfik z pewnego źródła. Sklep internetowy Słoik Miodu, który zajmuje się sprzedażą najlepszych miodów i produktów pszczelich, nie zawiedzie Cię. Z nami przygotujesz naprawdę wyborną marynatę do kurczaka!

Marynata do kurczaka z miodem
Średnia: 5 / 1 ocen

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *