Miód świetnie sprawdza się jako składnik smacznych i sycących potraw. Można zrobić z niego na przykład wyśmienitą marynatę do mięsa, w tym do drobiu. Dowiedz się, jak przygotować pysznego kurczaka z dodatkiem słodkiego pszczelego produktu.
Postaw na marynaty bez chemii
W sklepach można wybierać spomiędzy różnych gotowych lub półgotowych marynat. Ich opakowania przyciągają uwagę zdjęciami pięknie podanych, ładnie przyrumienionych kawałków mięsa – widoki te bez wątpienia zachęcają do kupienia produktu. Jednak nie można zapominać, że w takich marynatach nie brakuje polepszaczy, konserwantów i tłuszczów utwardzonych. Samodzielne przygotowanie mieszanki poprawiającej smak kurczaka wcale nie jest czasochłonne. Domowe marynaty do drobiu, w których składzie znajduje się miód, nadają mięsu także jędrność, soczystość, kuszący aromat i zachęcający, ciemnozłoty kolor.
Naturalny miód pszczeli i zioła bez konserwantów to tylko połowa sukcesu. Jeśli chcesz przygotować naprawdę smaczną i wartościową potrawę, kup mięso ze sprawdzonej hodowli, pozbawione antybiotyków oraz hormonów wzrostu i dodatków pochodzenia zwierzęcego. Postaw na kurczaka zagrodowego, karmionego w naturalny sposób.
Szybka marynata miodowo-czosnkowa
Składniki potrzebne na 2 udka lub pierś kurczaka:
- 2 łyżki miodu,
- łyżka sosu sojowego,
- łyżeczka słodkiej mielonej papryki,
- jeden ząbek czosnku,
- 3 łyżki wody.
Przygotowanie
Ta marynata jest idealna, gdy masz mało czasu i chcesz w miarę szybko przygotować ciepły posiłek dla 1-2 osób. Zmieszaj wszystkie jej składniki, a następnie natrzyj dokładnie mięso. Odstaw kurczaka do lodówki i poczekaj przynajmniej 20 minut. Rozgrzej grill w piekarniku do temperatury 220 stopni Celsjusza i piecz mięso około 30 minut. Powinno być zarumienione i chrupiące.
Marynata miodowo-ziołowa
Taką marynatę warto wykorzystać, gdy trzeba przygotować większy obiad dla rodziny. Obfituje ona w aromatyczne zioła i nadaje kurczakowi dość łagodny, choć bogaty smak.
Składniki marynaty na średniej wielkości kurczaka sprawionego:
- 2 łyżki miodu,
- 1 łyżeczka suszonego tymianku,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku (jeśli wolisz ostrzejszą wersję, wykorzystaj ostrą paprykę,
- 1 łyżeczka suszonej bazylii,
- 1 łyżeczka lubczyku,
- 1 łyżeczka majeranku,
- 1 łyżeczka białego pieprzu mielonego,
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu mielonego,
- 3 łyżki oleju,
- 1 łyżka wody.
Oprócz powyższych składników i kurczaka, będziesz potrzebować także:
- pół szklanki bulionu,
- 3 łyżki soku z cytryny,
- 2-3 rozgniecione ząbki czosnku,
- 3 łyżki masła.
Wykonanie marynaty i pieczenie kurczaka
Połącz wszystkie składniki marynaty (z wyjątkiem czosnku) i dokładnie wymieszaj. Natrzyj całego kurczaka czosnkiem, a następnie posmaruj go starannie marynatą – z wierzchu i od środka. Kurczak powinien leżeć w takiej marynacie około 12 godzin. Zanim wstawisz mięso do lodówki, nakryj je folią.
Kurczaka piecze się w żaroodpornym naczyniu w temperaturze 220 stopni Celsjusza. Przed włożeniem kurczaka do naczynia, należy wysmarować jego ścianki rozpuszczonym masłem. Podczas pieczenia polewaj mięso bulionem wymieszanym z sokiem z cytryny i powstałym sosem. Kurczak zacznie rumienić się mniej więcej po 40 minutach i wtedy można wyjąć go z piekarnika.
Marynata do kurczaka z miodem i białym winem
To coś specjalnego – Twoi goście będą zachwyceni. Pamiętaj, że trzeba wziąć się za przygotowywanie mięsa odpowiednio wcześniej, ponieważ kurczak powinien leżeć w takiej marynacie całą dobę.
Składniki marynaty na dwie podwójne piersi kurczaka:
- pół butelki lekkiego, wytrawnego wina,
- 50 ml soku z pomarańczy,
- 50 ml soku z cytryny,
- 50 g miodu,
- sól i biały pieprz do smaku.
Przygotowanie
Wszystkie składniki należy wymieszać, a następnie wylać na pokrojonego na kawałki kurczaka. Tak przygotowane mięso trzeba odstawić do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie można już obsmażyć drób na patelni – kolejnym krokiem jest uduszenie go w marynacie.
Pamiętaj, że zawsze warto stawiać na naturalny miód najwyższej jakości. Jeśli masz ochotę na kurczaka w miodowej marynacie, zaopatrz się w słodki specyfik z pewnego źródła. Sklep internetowy Słoik Miodu, który zajmuje się sprzedażą najlepszych miodów i produktów pszczelich, nie zawiedzie Cię. Z nami przygotujesz naprawdę wyborną marynatę do kurczaka!
