Nie znaleziono produktów, których szukasz.
Każdy, kto pragnie dowiedzieć się, jak smakują różne rodzaje miodu i jakie są ich właściwości, nie powinien przejść obojętnie obok miodu słonecznikowego. Warto więc nieco przybliżyć więcej informacji o nim.
Miód słonecznikowy – jak powstaje, wygląda i smakuje?
Miód słonecznikowy powstaje dzięki pracy pszczół i nektarowi pięknych, wysokich roślin z bardzo dużymi, jednorocznym kwiatami, obfitującymi w pyłek. Słoneczniki nie sprawiają większych kłopotów podczas uprawy – rosną niemal na każdej ziemi. Może zatem zaskakiwać to, że w Polsce miód słonecznikowy jest stosunkowo mało popularny, za to częściej jest obecny w jadłospisie u naszych wschodnich sąsiadów.
Miód słonecznikowy przed skrystalizowaniem ma płynną postać, lecz po skrystalizowaniu jest miękki i łatwo go rozsmarować. Sam proces krystalizacji w przypadku tego produktu zachodzi dość szybko. Wiele osób zachwyca się miłą dla oka barwą miodu słonecznikowego, jest ona bowiem intensywnie żółta i żywa. Miód słonecznikowy jest wyjątkowo lubiany przez dzieci, ponieważ wyróżnia się szczególnie delikatnym i słodkim smakiem. Rozpieszcza podniebienie, gdy podaje się go na kromce chleba albo rozpuszcza w mleku lub herbacie. Sprawdza się też znakomicie jako dodatek do ciast.

Jakie substancje zawiera miód słonecznikowy?
Miód słonecznikowy, jak nietrudno zgadnąć, bogaty jest w cukry proste, takie jak fruktoza i glukoza oraz wodę i białka. Ponadto zawiera on także związki fenolowe, które są naturalnymi antyoksydantami, flawonoidy opóźniające procesy starzenia, a także związki lotne i różne biopierwiastki. Na zawartość witamin wpływa w znacznej mierze jego pochodzenie i inne składniki, takie jak mleczko pszczele i pyłek kwiatowy. Należy pamiętać o tym, że kwasowość tego naturalnego produktu jest wysoka.
Właściwości miodu słonecznikowego
Miód ten przydatny w walce z różnymi dolegliwościami i chorobami. Warto po niego sięgnąć choćby podczas przeziębienia i w przypadku gorączki oraz stanów zapalnych górnych dróg oddechowych. Powinny się nim zainteresować także osoby cierpiące na dolegliwości układu pokarmowego. Stwierdzono jego korzystne działanie na stan jelit i żołądek, zaleca się go również wszystkim tym, którzy mają problem z dużą ilością ”złego” cholesterolu.
Miód słonecznikowy przydaje się również w przypadku chorób serca i układu krążenia – jest wskazany przy nadciśnieniu, zapobiega też miażdżycy. Sądzi się, że spożywając miód słonecznikowy można poprawić dotlenienie serca. Tak jak inne rodzaje miodu, usuwa też toksyny z organizmu, korzystnie wpływając na stan wątroby. Poprawia także pracę nerek i dobroczynnie wpływa na układ moczowy. Ponadto pozwala uzupełnić niedobory potasu i podnosi poziom hemoglobiny. Jest cennym składnikiem diety osób wyczerpanych fizycznie, poprawia kondycję organizmu po przebytej chorobie. Przy tym wszystkim działa antybakteryjnie i przeciwzapalnie.
Co jeszcze warto o nim wiedzieć?
Miód słonecznikowy, tak jak wiele innych pszczelich produktów, przydaje się w pielęgnacji skóry, działa bowiem na nią nawilżająco i regenerująco. Nierzadko pojawia się on w składzie domowych maseczek nakładanych na twarz i szyję. Aby cieszyć się intensywniejszym działaniem miodu słonecznikowego, należy dodać do niego pyłku i mleczka pszczelego.
