Miód to jeden z tych produktów natury, który jest obecny niemal we wszystkich kuchniach świata jako składnik zup, dań głównych oraz oczywiście deserów, ale także jako niezwykle użyteczny środek słodzący dla osób, które dbają o zbilansowaną dietę i wystrzegają się stosowania rafinowanego białego cukru. Nie ulega wątpliwości, że miód ma bardzo długi okres przydatności do spożycia i pod pewnymi warunkami jest stosunkowo łatwy w przechowywaniu. Nawet jeśli po pewnym czasie zacznie krystalizować, istnieją proste sposoby na odwrócenie tego procesu.
Utrzymuj prawidłową temperaturę
Miód, to z całą pewnością jeden z najbardziej trwałych produktów w każdej spiżarni. Wystarczy przechowywać go w stosunkowo chłodnym miejscu, z dala od bezpośredniego światła słonecznego i w szczelnie zamkniętym pojemniku. Duże znaczenia ma tutaj jednak temperatura.
Najlepiej jeśli w miejscu, w którym przechowuje się miód wynosi ona mniej więcej od 8 do 10 stopni Celsjusza. Kiedy temperatura zaczyna się podnosić do około 17-18 stopni, miód zaczyna się wówczas przemieniać w tzw. krupiec. Warto także pamiętać, że temperatura, która wynosi poniżej 0 stopni Celsjusza znacząco wpływa na ograniczenie krystalizacji, a co więcej stosunkowo skutecznie zatrzymuje różnego rodzaju procesy chemiczne, które niemal nieustannie zachodzą w miodzie od momentu odwirowania go z plastrów.
Aby przechowywać miód dłużej niż kilka miesięcy można go z powodzeniem zamrozić. Warto jednak pamiętać, że nie pozostaje to bez wpływu na jego właściwości. Zamrożony miód jest bez wątpienia znacznie trwalszy taki przechowywany w spiżarni lub zaciemnionej szafce. Warto także pamiętać, że proces krystalizacji miodu jest całkowicie naturalny i w pewnym sensie nieunikniony. W trakcie procesu krystalizacji ulega przemianie zawarta w miodzie glukoza, a także fruktoza. W zależności od rodzaju miodu, ulegają one krystalizacji w różnym czasie, ale należy wiedzieć, że proces ten w żaden sposób nie wpływa na jakość ani właściwości tego płynnego złota. Jeśli z kolei pozostawimy miód w temperaturze sięgającej nawet 25-35 stopni, skutecznie go rozpuścimy.
Korzystaj z odpowiednik pojemników
Zaleca się używanie oryginalnego pojemnika, w którym kupiło się miód, ale warto też pamiętać, że egzamin z przechowywania zda również jakikolwiek szklany słoik lub szczelny pojemnik wykonany z dobrej jakości tworzywa sztucznego. Należy natomiast bezwzględnie unikać przechowywania miodu w naczyniach z metalu, gdyż może to prowadzić do utleniania się produktu i utraty jego niewątpliwych walorów smakowych. Jakikolwiek rodzaj miodu może wówczas uzyskać nieprzyjemny, metaliczny posmak.
Unikaj ciepła i wilgoci
Czynniki, które najbardziej wpływają na psucie się miodu to ponad wszelką wątpliwość – wysokie temperatury oraz wilgoć wewnątrz pojemnika, w którym przechowuje się ten produkt. Miód jest produktem wysoce higroskopijnym co oznacza, że chłonie każdą ilość wody, która znajduje się na ściankach naczynia. Jeśli zatem w domu lub mieszkaniu panuje tendencja do zatrzymywania wysokich temperatur (np. latem lub w czasie sezonu grzewczego), warto starannie wybrać miejsce do przechowywania miodu. Może to być zacieniona szafka kuchni lub półka w spiżarni. Należy również trzymać go z dala od kuchenki, urządzeń wytwarzających ciepło i światła słonecznego. Świetnym sposobem na przedłużenie żywotności miodu jest także przechowywanie go w lodówce.
Aby uniknąć wprowadzania wilgoci do miodu, należy się upewnić, że pojemnik ma szczelne zamknięcie. Czerpanie miodu powinno się z kolei odbywać za pomocą suchej, najlepiej drewnianej łyżki, gdyż nawet niewielka ilość wody może doprowadzić do wytworzenia się drożdży wywołujących fermentację. Proces ten prowadzi z kolei do zmiany walorów smakowych miodu i najczęściej przestaje się on wówczas nadawać do spożycia. Dość dużym błędem jest również przechowywania miody w zbyt słabo nawilżonym pomieszczeniu. Przetrzymywanie tego produktu w takich warunkach może doprowadzić do tego, że stanie się on zbyt suchy i przez to również mało smaczny.
Ciesz się dłuższym okresem przydatności do spożycia
Miód ma niesamowicie długą trwałość. Dzięki wysokiej koncentracji cukrów jest bez wątpienia jednym z najbardziej stabilnych naturalnych pokarmów, jakie tylko można znaleźć w przyrodzie. Warto zatem pamiętać, że jeśli jest odpowiednio przechowywany, jego trwałość może być niemal nieskończenie długa.
Choć producenci miodu bardzo często określają datę przydatności swoich produktów na około dwa lata, robi się to najczęściej ze względów praktycznych. Zgodnie z najnowszymi badaniami niektóre gatunki miodu mogą być stabilne przez całe dziesięciolecia, a nawet stulecia.
