Kuchnia

Nalewka z pigwy z miodem. Poznaj przepis!

nalewka z pigwy z modem

Nalewka z pigwy z miodem to trunek, którym chętnie raczą się prawdziwi koneserzy. I nic w tym dziwnego, ponieważ ten alkohol smakuje naprawdę świetnie! Ci, którzy sami go przyrządzają, mają czasami swoje własne sposoby, aby nadać mu niepowtarzalny, orzeźwiający smak, ale zanim opracuje się swoją unikalną recepturę, warto wykorzystać sprawdzony i niezawodny przepis. 

Pigwa czy pigwowiec?

Na wstępie trzeba wspomnieć o tym, że pigwówkę robi się z pigwy lub z pigwowca. Jaka jest różnica między tymi owocami, które są często ze sobą mylone? Trzeba wiedzieć, że pigwowiec jest żółty i przypomina małe jabłuszka. Rośnie na krzewach osiągających 1,5 metra wysokości. Pigwa zaś dojrzewa na niewysokich drzewach – jest większa od pigwowca, ale mniej aromatyczna i kwaśniejsza. Oba owoce zawierają mnóstwo witaminy C, są twarde oraz wymagają przetworzenia przed spożyciem. Do zrobienia nalewki można wykorzystać tylko pigwę lub pigwowca, ale dobrym pomysłem jest wymieszanie owoców – dzięki temu można później delektować się bogatszym aromatem i smakiem trunku.

Przygotuj owoce i zalej je alkoholem

Jeśli chcesz za jakiś czas delektować się wybornym smakiem pigwówki, musisz zadbać o to, by podczas przygotowania nalewki wykorzystać wyłącznie zdrowe i dojrzałe owoce. Najlepiej zebrać je pod koniec września albo na samym początku października. Pigwy lub pigwowce należy dokładnie umyć i obrać ze skórki (choć niektórzy wolą jednak ich nie obierać). Następnie trzeba pozbyć się gniazd nasiennych. Owoce można podzielić na ćwiartki, ale wiele osób ma zwyczaj krojenia ich na cienkie plasterki – głównie po to, by puściły więcej soku. Do sporządzenia nalewki według naszego przepisu będziesz potrzebował 1 kg owoców. 

Gdy już odpowiednio przygotujesz pigwy (na użytek przepisu przyjmijmy, że pod tą nazwą kryją się także pigwowce), umieść je w odpowiednio dużym słoju lub gąsiorku i zalej alkoholem. Proponujemy wykorzystać pół litra spirytusu i pół litra wódki – alkohol najlepiej wcześniej połączyć i wymieszać w innym naczyniu. Naczynie z owocami i alkoholem trzeba szczelnie zamknąć i odstawić przynajmniej na miesiąc. Ważne jest, aby od czasu do czasu nim mocno potrząsnąć. 

Odczekaj miesiąc i podaj owoce fermentacji

Nie da się ukryć, że nalewka z pigwy z miodem to alkohol, na który trzeba czekać dość długo. Jednak domowej roboty pigwówka jest warta zachodu, o czym przekonasz się sam, racząc nią swoich gości i wysłuchując pochwał pod adresem tego specjału. Gdy mikstura przeleży już kilka tygodni, należy odlać płyn do innego gąsiorka lub słoika. Następnie pozostałe w naczyniu owoce trzeba posypać cukrem – wystarczy jedna szklanka. Po zakręceniu naczynia, odstaw je w ciepłe miejsce na około tydzień. Cukier musi się rozpuścić, a owoce mają oddać sok. Warto pamiętać, by nie zakręcać naczynia zbyt mocno, ponieważ w trakcie fermentacji mogłoby dojść do jego rozerwania!

Połącz wszystkie składniki nalewki

Po tygodniu fermentacji owoców należy odlać syrop i połączyć go z alkoholem, który wcześniej został przelany do innego naczynia. Do takiej mikstury trzeba teraz dodać miód. Zalecana ilość miodu to jedna szklanka, choć niektórzy dodają aż dwa razy tyle słodkiego pszczelego produktu! Każdy jednak jest zgodny co do tego, że trzeba użyć miodu płynnego. Wielbiciele smaku nalewki z pigwy z miodem zazwyczaj stawiają na miód lipowy, choć można też użyć na przykład miodu akacjowego. Na tym etapie do trunku niejeden smakosz dodaje też wyparzoną skórkę z pomarańczy i pół szklanki soku pomarańczowego albo 150 ml rumu. Nie będzie złym pomysłem, jeśli do pigwówki dodasz też pół łyżeczki korzenia arcydzięgla (suszonego). Można wykorzystać wszystkie te produkty naraz! Zanim jednak będziesz mógł skosztować swojej nalewki, mieszanka musi jeszcze trochę postać. Szczelnie zamknięte naczynie trzeba bowiem odstawić na dwa tygodnie. Gdy minie 14 dni, wystarczy przelać trunek przez sitko wyłożone gazą. 

Poczekaj, aż nalewka dojrzeje!

Przygotowanie pigwówki niewątpliwie uczy nas cierpliwości. Mimo że wydawać by się mogło, iż trunek jest już gotowy do spożycia, to nie można zapominać o tym, że musi on jeszcze dojrzeć. Dlatego właśnie po rozlaniu nalewki do butelek, powinieneś odstawić je do lodówki na około 3 miesiące. Tyle trzeba czekać, by móc cieszyć się pełnym smakiem i aromatem nalewki z pigwy z miodem. Dojrzały trunek smakuje naprawdę wyjątkowo i jest znakomitym dodatkiem do deserów i mięs.

Nalewka z pigwy z miodem. Poznaj przepis!
Średnia: 4.5 / 2 ocen

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *