Miód jest znakomitym zamiennikiem cukru i jest często stosowany jako substancja słodząca. Prócz jednak dodawania go do napojów, warto też pokusić się o wykorzystanie go do domowych wypieków. Jest to niezbędny element piernika, jednak nie tylko. W sieci znaleźć można przepisy na znakomite ciastka czy batoniki owsiane z miodem domowej produkcji, które będą znakomitą alternatywą dla sklepowych słodyczy.
Zdrowa przekąska dla każdego
Słodycze są niezdrowe, zwłaszcza jeśli chodzi o gotowe, kupne batoniki czy ciastka. Pełno w nich cukru i niezdrowych tłuszczy utwardzonych, a także licznych innych substancji, których przeciętny człowiek nie zna, ale których każdy powinien ze względu na zdrowie (i figurę) unikać. Jest to ważne zwłaszcza w przypadku dzieci. Maluchy kochają słodycze, a rodzice często nie mają serca im ich odmawiać. Warto jednak pamiętać, że cukier uzależnia, a jest to tylko jedna ze szkodliwych substancji znajdujących się w standardowych batonikach czy ciasteczkach. Własnoręcznie wykonane przekąski zaś z dodatkiem miodu będą dużo zdrowsze, a tak samo smaczne.
Prócz uniknięcia wielu szkodliwych składników, możliwe będzie także przemycenie w domowych wypiekach mnóstwa doskonałych dla zdrowia składników. By się o tym przekonać, wystarczy przejrzeć znajdujące się w sieci przepisy na domowe ciastka czy batoniki owsiane z miodem. Aż roi się w nich od bakalii, orzechów, otrąb czy płatków owsianych, często zaś nie ma nawet mąki, której także powinno się w miarę możliwości unikać. Takie słodycze są więc samym zdrowiem, a przy tym są pyszne. Okazuje się więc, że wcale nie trzeba odmawiać sobie małego, słodkiego co nieco, a także znaleźć można słodycze, po które sięga się bez żadnych wyrzutów sumienia.
Chcesz zrobić słodycze samemu? To Ci się może przydać
Łatwe wykonanie
Jeśli komuś wydaje się, że własnoręczne przyrządzanie ciastek czy nawet domowych batoników wymaga wielkiej wprawy, umiejętności kulinarnych, a także czasu, to jest w błędzie. Takie słodycze zwykle składają się z zaledwie kilku składników, a ich wykonanie jest dziecinnie proste. Warto więc zaprosić do wspólnej zabawy także dzieci, co pozwoli wyrabiać w nich dobre nawyki. Przy komponowaniu takich wypieków można też puścić wodze fantazji i dodać do nich to, co najbardziej się lubi. Możliwości jest wiele, wszak istnieje tyle rodzajów bakalii czy orzechów! Pozwala to też za każdym razem zmieniać smak ciastek czy batoników, dzięki czemu nigdy się nie znudzą. Każdy może znaleźć idealny dla siebie wariant i wówczas na pewno nie zechce już wracać do sklepowych słodyczy. A do tego ten cudowny zapach unoszący się w domu podczas pieczenia!
Pełnia smaku
Sztuczne dodatki do żywności często psują jej naturalny smak. W przypadku słodyczy są to zwłaszcza sztuczne aromaty, które mają spotęgować przyjemność podczas jedzenia ciastek czy batonów, ale w efekcie sprawiają, że wyczuwa się sztuczność. W przypadku domowych słodyczy nie ma takiego efektu, a aromat pochodzi wyłącznie z dodatków, w dużej mierze z miodu. Co więcej, do wypieków można wykorzystać różne rodzaje miodu, jakie znajdują się w naszym sklepie. Zachęcamy do eksperymentów. Co prawda do celów kulinarnych można wykorzystywać praktycznie każdy rodzaj miodu, jednak w przypadku ciastek i innych słodyczy szczególnie korzystne może być zastosowanie miodów o wyrazistym aromacie. Miód lawendowy sprawi, że ciastka czy batoniki będą pachnieć bardzo ciekawie i nieco zaostrzy ich smak, zaś miód cytrynowy czy pomarańczowy może spowodować, że wypieki zyskają nutkę egzotyki. Są to jednak tylko niektóre spośród wielu możliwości. Każdy z miodów ma swój własny smak i aromat, niektóre są nawet bardzo wyraziste, w dodatku nuty te mocno uaktywniają się pod wpływem wysokiej temperatury. Najlepiej będzie jednak samemu przekonać się, jak wspaniale mogą pachnieć i smakować pieczone z dodatkiem miodu owsiane ciasteczka czy dietetyczne, domowe batoniki. Takie słodycze każdy musi pokochać.
Pożywne na posiłek
Na pewno każdy słyszał o batonach energetycznych – wypiekane z dodatkiem miodu, orzechów i bakalii domowe batoniki także dodają energii! Tak samo jak owsiane ciasteczka, mogą stanowić nie tylko słodką, zdrową przekąskę, ale też pożywny posiłek. Świetnie smakują spożywane na śniadanie czy podwieczorek, na przykład ze szklanką mleka. Taki posiłek będzie smakował małym i dużym, a przy tym może dodać wiele energii. Wiele jednak zależy od tego, co doda się do swoich batoników i ciasteczek. Warto więc zadbać, by ich skład wprost pękał w szwach od dobrych dla zdrowia i energetycznych składników. Zapewnienie tego nie będzie trudne.
