Miód zna chyba każdy, prawie każdy go też lubi. Ale czym jest miód tak naprawdę i z czego się składa? To już nieco bardziej skomplikowane pytania. Postanowimy jednak na nie odpowiedzieć.
Miód niejedno ma imię. Co warto o nim wiedzieć?
Zanim jednak odpowiemy jakie składniki tworzą miód, wyjaśnimy czym on w ogóle jest. Otóż według Unii Europejskiej to po prostu naturalna słodka substancja wytworzoną przez pszczoły. Miód dzieli się na nektarowy (czy inaczej kwiatowy) oraz na spadziowy. Tyle teorii. Co więc się w tym miodzie znajduje?
Węglowodany i nie tylko
Co może zaskakiwać wielu miłośników tego przysmaku, większość miodu stanowią węglowodany. W większości miodów stanowią one aż 75 procent całości. Oczywiście węglowodany to kategoria dosyć szeroka. Co więc znajduje się najczęściej w miodach? Są tam cukry proste, a zazwyczaj jest to glukoza, fruktoza lub maltoza. Duża ilość cukrów prostych to olbrzymia zaleta miodów. Glukoza jest na przykład szybko wchłanialna przez człowieka, jest też doskonałą odżywką i oczywiście dodaje energii.
Jak w przypadku większości potraw i dodatków, tak i w miodzie jest sporo wody. Ile dokładnie? Jej zawartość, poza nielicznymi wyjątkami, nie może przekroczyć 20 procent. Zwykle wody jest jednak mniej – najczęściej od 17 do 18 procent. Są jednak takie miody, gdzie zawartość wody nie przekracza nawet 13 procent. Są także przysmaki wrzosowe – tam wody może być i 23 proc.
Węglowodany, a ściślej mówiąc cukry proste, plus woda – to podstawowe składniki każdego miodu. Oczywiście to nie wszystko. Ani woda, ani węglowodany nie mają wpływu na to, czy dany miód będzie nam smakował. Co zatem tak naprawdę przesądza o smaku tej słodkiej przekąski?
Kwasy i barwniki. Niewielka, ale jakże ważna część składu miodów
Niezwykle istotne w miodach są kwasy organiczne. Występują one w bardzo wielu rodzajach. Są cytrynowe, glukonowe, mlekowe, bursztynowe czy też jabłkowe. Wszystko zależy w tym przypadku od rodzaju konkretnego miodu. Minimalna zawartość takich kwasów to tylko pół procenta. Często jednak dochodzi ona do jednego procenta albo dochodzi do 1,2 proc. Teoretycznie niewiele, ale ma to gigantyczny wpływ na smak i aromat przysmaku, a to przecież niezwykle istotne dla każdego amatora miodu. Są też w miodach tak zwane olejki eteryczne – to właśnie je uzyskujemy z nektaru roślin. Są i barwniki. Niewiele mają one jednak wspólnego ze składnikami, które możemy znaleźć w na przykład w popularnych słodyczach. Barwniki w miodach są bowiem w stu procentach naturalne. To one w największym stopniu odpowiadają za kolor każdego miodu.
W miodzie również znajdziemy mikroskopijne białka, zazwyczaj enzymy. Co ciekawe, to swego rodzaju “pamiątki” od pszczół, które pracują nad miodem. Wszystko dlatego, że biorą się one z gruczołów ślinowych tych pszczół.
A co z witaminami w miodach? Oczywiście i one tam występują, choć najczęściej w stosunkowo niedużych ilościach. W miodach można znaleźć witaminę A. Często występują również witaminy z grupy B – najczęściej B1, B2 oraz B6. Są i inne witaminy: C, D, H, K, PP, choć są ich zazwyczaj w miodzie dość niewielkie ilości.
Jest do tego mnóstwo składników mineralnych. By wymienić tylko te najczęściej stosowane, są to: żelazo, potas, sód, mangan, fosfor, kobalt, miedź a także wapń.
Miody są doskonałe dla każdego. Dlatego warto pamiętać o jednym
Śledząc skład miodów trudno nie nabyć więc przekonania, jak bardzo pozytywnie wpływają one na nasze samopoczucie. Chcąc jednak zachować jak najdłużej wszystkie właściwości, jak i smak miodów, warto pamiętać o jego prawidłowym przetrzymywaniu. Powinno być to miejsce chłodne, gdzie temperatura nie przekracza 15 stopni. Najlepiej też, by było ono w miarę suche, o wilgotności nie przekraczającej 60 procent. Istotne jest też, by takie miejsce było dość zaciemnione.
Specjaliści jednak przestrzegają przed trzymaniem tego przysmaku w lodówce. Warto też pamiętać, by miodu nie trzymać w sąsiedztwie produktów o bardzo silnym aromacie – miód może szybko wchłaniać takie zapachy. Przestrzegając takich zasad będziemy mieli pewność, że skorzystamy ze wszystkiego, co zapewnia nam skład miodu. I że będziemy mogli się rozkoszować jego wyjątkowym smakiem, niezależnie od tego, jaki rodzaj wybierzemy.
Sprawdź najchętniej kupowane miody w naszym sklepie
