0 0,00 PLN

Nie masz produktów w koszyku.

Miód akacjowy, miód z akacji

Miód akacjowy to rodzaj miodu nektarowego – oznacza to, że powstaje on z nektaru zbieranego z kwiatów rośliny określonego rodzaju. W tym wypadku jest to robinia akacjowa. Warto również zwrócić uwagę na pewną nieścisłość - otóż sugerując się samą nazwą „miód akacjowy” można by podejrzewać, iż miód ten pochodzi z akacji. Nic bardziej mylnego.  Dowiedz się więcej

Miód akacjowy to nie miód z akacji

Potocznie zwykło się określać robinię akacjową mianem akacji. Jest to jednak jedynie potoczne, uproszczone rozumienie. W rzeczywistości te dwie rośliny są ze sobą co prawda spokrewnione, lecz miód który nazywamy akacjowym, powstaje z robinii. Robinię zresztą nazywa się niekiedy fałszywą akacją, podkreślając to potocznie funkcjonujące, błędne określenie tej rośliny. Produkcja takiego miodu jest w tym wypadku dość utrudniona – wynika to z faktu, że robinia akacjowa zakwita w okresie pomiędzy końcówką maja, a początkiem czerwca każdego roku. To daje zaledwie kilkanaście dni, podczas których pszczoły mogą zebrać nektar, który następnie zostanie wykorzystany do wytworzenia miodu. Pomimo tych utrudnień czasowych, przy sprzyjających warunkach pogodowo-atmosferycznych pszczela rodzina potrafi wyprodukować nawet do trzydziestu kilogramów miodowego przysmaku, który później trafia na rynek konsumencki świata ludzi.  W efekcie pierwsza, najświeższa oferta miodu akacjowego pojawia się w sklepach zazwyczaj w drugiej połowie czerwca i właśnie w tym czasie należy się jej spodziewać.

 

Krystalizacja miodu akacjowego

W wypadku tego rodzaju miodu proces krystalizacji przebiega bardzo wolno – w praktyce trwa to nawet do roku czasu. Wynika to z bardzo dużej zawartości fruktozy w składzie miodu akacjowego.   

 Kwiaty robinii czyli tzw. akacji są doskonałe dla pszczół na miód akacjowy.

 

Cechy fizyczne miodu

Kolor miodu akacjowego jest dość nietypowy – a to z tego względu, że czasami… nie ma go w ogóle. Niekiedy miód akacjowy przybiera bowiem postać bezbarwną. Najczęściej dzieje się tak w formie płynnej miodu. Gdy ulega on zaś krystalizacji barwa zmienia się i w efekcie występuje on pod postacią koloru słomkowego, jasnożółtego lub białego. Łagodny i słodki smak sprawia, że miód ten znakomicie nadaje się jako dodatek do różnego rodzaju potraw oraz napojów. W niektórych regionach świata miód akacjowy spotkamy nawet w charakterze składnika… wina. Zapach miodu akacjowego to delikatność za którą odpowiada naturalnie piękny aromat kwiatów robinii akacjowej. Choć należy zastrzec, że dla niektórych, bardziej wrażliwych odbiorców, może on być postrzegany jako nieco mdły.

 

Zastosowanie lecznicze miodu akacjowego – na co pomaga?

Zastosowanie i właściwości lecznicze tego gatunku miodu sprowadzają się głównie do bardzo korzystnego działania w obszarze układu pokarmowego człowieka. Używa się go w wypadkach skurczów jelit i żołądka, ponadto łagodzi on objawy nadkwasoty.  Poza tym miód ten polecany jest w walce z bezsennością. Jest on również bardzo dobrym i przydatnym środkiem na kaszel, a także w przypadkach przeziębienia. Osoby dotknięte tą ostatnią dolegliwością miód akacjowy wesprze w walce z wirusem, który zaatakował ich organizm.  Miód akacjowy to również niezastąpiony specyfik na chore lub podrażnione gardło, ukoi i załagodzi odczuwany w tym rejonie, nieprzyjemny ból. Należy pamiętać, iż miód akacjowy – podobnie jak i inne gatunki miodu – wykazuje działanie moczopędne, połączone z równoczesnym oczyszczaniem układu moczowego. Tym samym, dzięki jego spożywaniu pozbywamy się z tych rejonów ciała bakterii. Jednocześnie nie można zapominać o uzupełnieniu utraconych wskutek moczopędności płynów, aby zrównoważyć organizmowi, powstałą w ten sposób stratę wody.

                  

Działanie antybakteryjne

Zastosowanie miodu akacjowego to także walka z zakażeniami skóry o charakterze ropnym. W takich wypadkach nakłada się go na ranę w postaci miodowego okładu. Tego typu kuracja może przynieść pożądane efekty, jednak warto by towarzyszyła jej inna, bardziej profesjonalna terapia prowadząca do wyleczenia z tych nieprzyjemnych schorzeń.

 

Czy miód akacjowy jest dobry dla cukrzyków?

Miód ten polecany jest do spożycia przez cukrzyków, ale tylko u tych cierpiących na łagodną odmianę tej choroby. Wynika to z bogactwa fruktozy obecnego w akacjowej odmianie miodu. Oczywiście przed spożyciem nawet małych ilości miodu akacjowego przez osobę u której stwierdzono diagnostycznie cukrzycę bądź stan przedcukrzycowy, należy zasięgnąć opinii swojego lekarza.

   

Zastosowanie w praktyce

W jaki sposób najlepiej stosować miód akacjowy? Polecana jest chociażby mikstura do wypicia złożona z następujących składników: miodu akacjowego, ciepłej wody oraz soku z cytryny. Zapewnia ona znakomitą ochronę dla naszej jamy ustnej oraz żołądka. Podana powyżej mikstura wpływa również pozytywnie na ogólną odporność organizmu – wspomaga w walce z sezonowymi schorzeniami, jak i zabezpiecza nas przed infekcjami w okresach jesienno-zimowych. Ponadto można używać miodu akacjowego jako podstawowego elementu maseczki nakładanej na twarz lub głowę. Maseczka taka osiąga znakomite efekty w zakresie odżywiania naszej skóry - ponadto wzmacnia ją również, a także odpowiednio nawilża. Swoją wyjątkową przydatność ukazuje także miód akacjowy w okresie zimowym, gdy wielu z nas boryka się z problemem popękanych od zimna ust. Warto posmarowań je właśnie tym słodkim, naturalnym specyfikiem. Nie należy zapominać, iż miód akacjowy można równie dobrze stosować jako naturalny słodzik do napojów takich jak kawa czy herbata – może on w tym zakresie z powodzeniem zastąpić cukier.

 

Skład miodu

W miodzie akacjowym zawiera się (biorąc jako przykładową porcję stu gramów miodu akacjowego) około osiemdziesięciu gramów węglowodanów i łącznie ma on wartość energetyczną około trzystu pięćdziesięciu kilokalorii. Obecne są w nim również tak cenne składniki jak: żelazo, fluor, karoten i liczne enzymy. Ponadto w składzie miodu akacjowego odnajdziemy wyjątkową substancję – należące do związków flawonowych - izoflawony. Szczególnie ważną rolę ogrywają one dla kobiet przechodzących okres menopauzy – mają one bowiem właściwości łagodzące jej przebieg i objawy. Jeśli chodzi o witaminy to miód akacjowy obfituje przede wszystkim w witaminę B, ale także C, H i PP (zwaną również B3).

 

Miód akacjowy – ulubiony miód dzieci

Nie ulega wątpliwości, że miód akacjowy należy do jednego z ulubionych gatunków miodu w kręgu najmłodszych konsumentów. A bierze się to stąd, że ma niezwykle słodki, a zarazem łagodny, smak. To właśnie sprawia, że dzieci upodobały sobie miód akacjowy i z wielką chęcią będą spożywały go w formie indywidualnej, jak i w charakterze dodatku do innej potrawy. Jeśli chodzi o ograniczenia i wskazania wiekowe w serwowaniu miodu akacjowego dzieciom, to przyjmuje się, że można podawać ten specjał już powyżej trzeciego roku życia. Aczkolwiek oczywiście zawsze należy robić to rozsądnie, stopniowo i przy zachowaniu 100% pewności, że u dziecka nie wystąpi reakcja alergiczna.

   

Cena akacjowego smakołyku

W przypadku tego gatunku miodu cena jest bardzo optymalna i rozsądna – za słoik mieszczący litr tego specyfiku, należy przeważnie zapłacić ok. trzydziestu złotych. Aczkolwiek cena oczywiście może się nieco wahać. Warto sprawdzić obecną cenę miodu akacjowego na stronie naszego sklepu i następnie osobiście skosztować tego przysmaku, który jest zdrowy i smaczny zarówno dla osób dorosłych, jak i dla dzieci.  

Miód akacjowy
Minimal Price: PLN18.90
5.0 / 6 Review(s)

Produkty powiązane