0 0,00 PLN

Nie masz produktów w koszyku.

 

Jaki rodzaj miodu wybrać?

Chcesz dowiedzieć się więcej odnośnie miodu? Nie wiesz, którą odmianę wybrać? Poniżej znajdziesz pomocne informacje odnośnie każdego rodzaju miodu znajdującego się w naszym sklepie wraz z rekomendacją, które produkty są godne polecenia. Poznasz miód: akacjowy, bławatkowy, faceliowy, gryczany, klonowy, lawendowy, leśny, lipowy, malinowy, mniszkowy, nawłociowy, pomarańczowy, rzepakowy, spadziowy, tymiankowy, wielokwiatowy, wrzosowy, pitny.

Rodzaje miodu

Średnia ocena naszych miodów: 5.0 gwiazdek w 193 recenzjach

MIÓD AKACJOWY

Miód akacjowy to jeden z najpopularniejszych gatunków, który uważany jest za najjaśniejszy ze wszystkich miodów. Cechą charakterystyczną jest bardzo powolna krystalizacja. Jest szczególnie polecany jako środek słodzący do wielu potraw, napojów i deserów. Kwiaty akacji, z których powstaje ten rodzaj miodu, są jadalne, mają działanie moczopędne, żółciopędne, przeciwzapalne, pomagają w chorobach dróg moczowych, wspomagają regenerację nerek, poprawiają krążenie i trawienie.

 Sprawdź polecane miody akacjowe w naszym sklepie.

 

Kolor

Jasnosłomkowy, bezbarwny

Smak

Słodki, delikatny, lekko mdły, lekko kwaskowaty

Zapach

Słaby, zbliżony do zapachu kwiatu akcji

Kwiat pochodzenia

Robinia pseudoacacia

Przechowywanie

Suche i zacienione miejsce (temp. 8-18 C)

Czas kwitnienia

Maj / Czerwiec

Krystalizacja

Bardzo słaba i powolna

 

 

MIÓD WIELOKWIATOWY

Miód wielokwiatowy jest mieszanką nektarów zebranych przez pszczoły z różnych gatunków drzew, kwiatów, roślin uprawnych. W stanie płynnym przybiera barwę od jasnokremowej do herbacianej, po skrystalizowaniu zmienia się w jasnoszary lub jasnobrązowy. Zapach miodu wielokwiatowego jest zazwyczaj silny, przypominający zapach wosku. W smaku jest bardzo zróżnicowany, zależnie od składu nektaru, na ogół jednak jest łagodny, słodki. 

 Sprawdź polecane miody wielokwiatowe w naszym sklepie.

 

Kolor

Od jasnokremowej do jasnobrązowej

Smak

Słodki, od łagodnego do ostrego

Zapach

Silny, zbliżony do zapachu wosku pszczelego

Kwiat pochodzenia

-

Przechowywanie

Suche i zacienione miejsce (temp. 8-18 C)

Czas kwitnienia

Cały rok

Krystalizacja

Średnia krystalizacja

 

MIÓD LIPOWY

Miód lipowy przez wielu uważany jest za najlepszy w smaku miód, który jest słodki , po chwili staje się delikatnie ostry, a jedzony po skrystalizowaniu bywa nieco gorzki. W stanie płynnym ma barwę od zielonkawożółtej do jasno-bursztynowej. Po skrystalizowany ma zabarwienie białożółte do złocistożółtego. W wyniku krystalizacji przyjmuje postać drobnoziarnistą, niekiedy krupowatą. 

Napar z kwiatów lipy używany jest jako środek napotny, pobudzający czynności gruczołów potowych, a poprzez zwiększenie wydzielania potu wpływają detoksykacyjnie na organizm pogrążony w stanie przeziębienia.

 Zobacz polecane miody lipowe w naszym sklepie.

 

Kolor

Od zielonkawożółtego do żółtozłocistego 

Smak

Słodki, delikatnie ostry, gorzkawy 

Zapach

Silny, zbliżony do kwiatu lipy

Kwiat pochodzenia

Tilia platyphyllos, tilia cordata 

Przechowywanie

Suche i zacienione miejsce (temp. 8-18 C)

Czas kwitnienia

Czerwiec /lipiec

Krystalizacja

Średnia krystalizacja 

  

MIÓD RZEPAKOWY

Miód rzepakowy w Polsce jest  bardzo popularny. W stanie płynnym jest prawie bezbarwny lub ma barwę słomkową. Po skrystalizowaniu przyjmuje barwę białą bądź kremową. Charakterystyczną cechą miodu rzepakowego jest bardzo szybka krystalizacja. Zapach, zarówno miodu płynnego jak i skrystalizowanego, jest słaby, świeży,  zbliżony do zapachu kwiatów rzepaku. 

Rzepak posiada niesłychanie cenne wartości odżywcze tak jak liczne witaminy i minerały, substancje antynowotworowe takie jak sulforafan (siarka organiczna), zawiera substancje antybakteryjne, liczne karotenoidy i antyoksydanty. 

 Sprawdź polecane miody rzepakowy w naszym sklepie.

 

Kolor

Słomkowy, biały, kremowy

Smak

Słodki, mdły, lekko gorzkawy 

Zapach

Słaby, świeży, zbliżony do zapachu kwiatu rzepaku

Kwiat pochodzenia

Brassica napus 

Przechowywanie

Suche i zacienione miejsce (temp. 8-18 C)

Czas kwitnienia

Maj/czerwiec 

Krystalizacja

Bardzo szybka krystalizacja 

 

MIÓD SPADZIOWY

Miód spadziowy jest miodem, który jako nieliczny nie powstaje z nektaru kwiatów.  Powstaje on z lepkiej i słodkiej wydzieliny znajdującej się na liściach drzew w postaci kropelek. Jego barwa jest prawie czarna a po krystalizacji w zależności czy jest to spadź liściasta czy iglasta jest ciemnobrązowa lub jasnobrązowa.  Miody spadziowe z drzew liściastych mają łagodny i delikatny aromat oraz specyficzny smak który nie każdemu odpowiada. Spadź z drzew iglastych jest łagodna, słodka, lekko żywiczna. 

 Sprawdź polecane miody spadziowe w naszym sklepie.

 

Kolor

Jasnobrązowy lub ciemnobrązowy

Smak

Specyficzny, lekko żywiczny

Zapach

Łagodny, delikatny, lekko żywiczny

Kwiat pochodzenia

-

Przechowywanie

Suche i zacienione miejsce (temp. 8-18 C)

Czas kwitnienia

-

Krystalizacja

Średnia krystalizacja 

 

MIÓD GRYCZANY

Miód gryczany ma bardzo charakterystyczny wygląd, jego kolor jest  ciemnobrunatny, prawie czarny. Krystalizuje bardzo powoli. Podobnie jak z miodem spadziowym po skrystalizowaniu staje się jaśniejszy. Ma bardzo intensywny i przyjemny zapach kwiatów gryki,  w smaku  jest dość ostry, słodki i lekko piekący.

Zarówno kwiaty jak i młode pędy oraz liście gryki są bardzo bogate w rutynę, która to uszczelnia naczynia krwionośne oraz ma silne właściwości antyoksydacyjne. Gryka wykazuje właściwości obniżające poziom cholesterolu we krwi. Zatem może być ona stosowana jako dodatek do żywności w profilaktyce nadciśnienia tętniczego, miażdżycy oraz otyłości.

 Sprawdź polecane miody gryczane w naszym sklepie.

 

Kolor

Ciemnobrunatny, czarny 

Smak

Słodki, ostry, piekący

Zapach

Bardzo silny, zbliżony do zapachu kwiatu gryki

Kwiat pochodzenia

Fagopyrum esculentum 

Przechowywanie

Suche i zacienione miejsce (temp. 8-18 C)

Czas kwitnienia

Lipiec / Sierpień 

Krystalizacja

Bardzo powolna krystalizacja

 

MIÓD MANUKA

Miód Manuka to najdroższy i najbardziej ceniony miód. Pochodzi z krzewów herbacianych rosnących w Australii i Nowej Zelandii.  Prawdziwy miód manuka charakteryzuje się ciemnobrązową barwą, gęstą i gładką konsystencją a smak jest lekko ziemisty nieco przypominający smak miodu wrzosowego.

Napar z liści krzewu manuka wspiera układ odpornościowy, a dodatkowo również chroni układ pokarmowy, wspomaga  leczenie bolesnych wrzodów i nieżytów żołądka. Sok z  liści manuka, który ma działanie antybakteryjne i przeciwgrzybicze może być używany jako opatrunek na rany, ponieważ znacząco przyspiesza ich gojenie, uśmierza ból, a także sprawia, że opuchlizna szybciej ustępuje.

 Sprawdź polecane miody Manuka w naszym sklepie.

 

Kolor

Bursztynowy

Smak

Lekko ziemisty, gorzki, przypomina miód wrzosowy 

Zapach

Gorzki, silnie aromatyczny zapach z wyczuwalnymi nutami wilgotnej ziemi i wrzosu

Kwiat pochodzenia

Leptospermum scoparium

Przechowywanie

Suche i zacienione miejsce (temp. 8-18 C)

Czas kwitnienia

Wrzesień - Luty

Krystalizacja

 -

 

MIÓD BŁAWATKOWY

Miód bławatkowy zbierany jest z rośliny szeroko zwalczanej przez rolników, dlatego też jest możliwy do uzyskania tylko na pasiekach umiejscowionych na terenie upraw ekologicznych. Miód bławatkowy charakteryzuje się zielonkawo-żółtą barwą i intensywnym smakiem, który pozostaje w ustach na długo po spożyciu (podobnie jak w przypadku miodu wrzosowego). Również zapach silnie akcentuje pochodzenie miodu, bowiem już po pierwszym otwarciu słoika czuć woń charakterystyczną dla bławatka.

Chaber bławatek ma szereg zalet. Stanowi cenną rośliną leczniczą, o właściwościach przeciwzapalnych i moczopędnych, mającą zastosowanie w łagodzeniu objawów wielu chorób skóry (owrzodzeń, grzybic, łupieżu), niektórych chorób oczu oraz chorób nerek i układu moczowego (np. kamicy nerkowej, zapalenia pęcherza).

 Sprawdź polecane miody bławatkowe w naszym sklepie.

 

Kolor

Zielonkawo - żółtawy 

Smak

Intensywny

Zapach

Silny, charakterystyczny dla kwiatów bławatka 

Kwiat pochodzenia

Centaurea cyanus 

Przechowywanie

Suche i zacienione miejsce (temp. 8-18 C)

Czas kwitnienia

Lipiec / Sierpień

Krystalizacja

Średnia krystalizacja

 

MIÓD FACELIOWY

Miód faceliowy jest bardzo przyjemny w smaku, delikatny, lekko kwaskowaty. Jego zapach jest  bardzo przyjemny i kwiatowy. Odznacza się jasnożółtą lub zielonkawą barwą, a po skrystalizowaniu miód uzyskuje ciemnożółty lub nawet brązowy odcień. Facelia obniża ciśnienie tętnicze, wzmacnia odporność i zapobiega infekcjom górnych dróg oddechowych, działa antyseptycznie.

 Sprawdź polecane miody faceliowe w naszym sklepie.

 

Kolor

Jasno żółtawy do brązowego

Smak

Słodki, delikatny, lekko kwaskowaty

Zapach

Przyjemny, kwiatowy

Kwiat pochodzenia

Phacelia tanacetifolia 

Przechowywanie

Suche i zacienione miejsce (temp. 8-18 C)

Czas kwitnienia

Czerwiec - wrzesień 

Krystalizacja

Średnia krystalizacja 

 

MIÓD KLONOWY

Miód klonowy jest miodem wiosennym który w formie płynnej charakteryzuje się ciemnym kolorem  a po krystalizacji przybiera kolor jasnokremowy, prawie biały. W smaku jest bardzo łagodny, delikatny, drobnoziarnisty, przypomina nieco syrop klonowy z nutą karmelu.

Klon to potężne drzewo wiosną obficie wydzielające sok, który posiada dużą ilość witamin, soli mineralnych oraz cukru. Działa on oczyszczająco i tonizująco, a także wzmacnia odporność, natomiast kora z klonu ma właściwości antyseptyczne, ściągające i przeciwgrzybicze.

 Sprawdź polecane miody klonowe w naszym sklepie.

 

Kolor

Ciemnobrązowy w formie płynnej, jasnokremowy w postaci skrystalizowanej 

Smak

Słodki, łagodny podobny do smaku syropu klonowego

Zapach

Przypominający zapach syropu klonowego 

Kwiat pochodzenia

Acer plantanoides 

Przechowywanie

Suche i zacienione miejsce (temp. 8-18 C)

Czas kwitnienia

Kwiecień / Maj 

Krystalizacja

Średnia krystalizacja 

 

MIÓD LAWENDOWY

Miód lawendowy należy do miodów najwyższej jakości.  Pozyskiwany jest z nektaru zbieranego przez pszczoły z drobnych niebieskofioletowych kwiatów lawendy wąskolistnej. Jego barwa jest jasnokremowa, jasnożółta lub złocista. Posiada delikatny aromat kwiatów lawendy, a w jego intensywnym aromacie można wyczuć nutkę goryczy. Jego intensywny korzenny smak pozostaje w ustach na długo.

Lawenda posiada bardzo szerokie spektrum zastosowania. Zapobiega nadmiernemu rozwojowi flory bakteryjnej, wykazuje właściwości znieczulające i uspokajające, ma działanie bakteriobójcze i grzybobójcze, wzmaga ruchy perystaltyczne jelit i zapobiega wzdęciom.

 Sprawdź polecane miody lawendowe w naszym sklepie.

 

Kolor

Jasnokremowe, złociste 

Smak

Słodki, intensywny, korzenny

Zapach

Delikatny, Charakterystyczny dla kwiatów lawendy, korzenny

Kwiat pochodzenia

Lavandula angustifolia 

Przechowywanie

Suche i zacienione miejsce (temp. 8-18 C)

Czas kwitnienia

Lipiec / Sierpień

Krystalizacja

Średnia krystalizacja 

 

MIÓD LEŚNY

Miód leśny jest jednym z mniej słodkich miodów. Jest wytwarzany na bazie nektaru zebranego przez pszczoły z roślin leśnych, które uznawane są za dzikie; znajdziemy tutaj jeżyny, maliny, borówki czy dziką różę. Wszystko to sprawia, że miód leśny ma bardzo intensywny ziołowy zapach a za razem delikatny miodowy smak. Jego barwa jest bardzo różna od szarożółtej do brunatnozielonej.

 Sprawdź polecane miody leśne w naszym sklepie.

 

Kolor

Od szarożółtego do brunatnozielonego

Smak

Słodki, delikatny 

Zapach

Intensywny, ziołowy

Kwiat pochodzenia

-

Przechowywanie

Suche i zacienione miejsce (temp. 8-18 C)

Czas kwitnienia

Krystalizacja

Bardzo powolna krystalizacja

 

MIÓD MALINOWY

Miód malinowy jest miodem o którym nie słyszymy zbyt często, a spowodowane jest to krótkim czasem kwitnienia malin. Miód ten charakteryzuje się jasno żółtawym, złocistym kolorem, który po skrystalizowaniu staje się prawie śnieżnobiały. Zapachem przypomina zapach kwiatów malin a domieszką lekkiej nuty cytrynowej. W smaku jest dość łagodny i przyjemny, lekko kwaskowaty.

Dzięki zawartości garbników liście malin działają ściągająco, przeciwzapalnie oraz przeciwbakteryjnie. Znoszą bolesne skurcze mięśni gładkich w ścianach naczyń krwionośnych, w jelitach i macicy. Mogą też być używane w leczeniu nieżytów żołądka i jelit oraz jako lek przeciwbiegunkowy. Z kolei owoce malin są znanym środkiem napotnym. Używa się ich w przypadku rozmaitych przeziębień, infekcji bakteryjnych i wirusowych.

 Sprawdź polecane miody malinowe w naszym sklepie.

 

Kolor

Jasnożółty, żółtobiaławy

Smak

Słodki, przyjemny, łagodny, lekko kwaśny

Zapach

Charakterystyczny dla kwiatów maliny  

Kwiat pochodzenia

Rubus idaeus 

Przechowywanie

Suche i zacienione miejsce (temp. 8-18 C)

Czas kwitnienia

Maj / Sierpień 

Krystalizacja

Bardzo szybka krystalizacja  

 

MIÓD MNISZKOWY

Miód mniszkowy ma barwę jasnokremową przez żółtą, aż do jasnobrązowej. Jest jednym z najsłodszych miodów, a zapachowi towarzyszy silny i intensywny aromat kwiatów mniszka. Krystalizuje szybko w ciągu kilku tygodni.

Spożywanie mniszka lekarskiego korzystnie wpływa na pracę wątroby i trzustki. Mniszek wykazuje działanie przeciwcukrzycowe za sprawą zawartej insuliny, która hamuje zbyt szybkie przyswajanie cukru, wpływa na obniżenie indeksu glikemicznego, a dodatkowo zmniejsza apetyt.

 Sprawdź polecane miody mniszkowe w naszym sklepie.

 

Kolor

Jasnożółty, jasnobrązowy 

Smak

Słodki, przyjemny

Zapach

Charakterystyczny dla kwiatów mniszka

Kwiat pochodzenia

Teraxacum officinale 

Przechowywanie

Suche i zacienione miejsce (temp. 8-18 C)

Czas kwitnienia

Maj 

Krystalizacja

Szybka krystalizacja 

 

MIÓD NAWŁOCIOWY

Miód nawłociowy to mało popularna odmiana miodu w Polsce. Powstaje z nektaru nawłoci pospolitej- rośliny potocznie nazywanej mimozą, złotą rózgą lub złotą dziewicą. Ma jasnożółtą lub jasno bursztynową barwę. Jest słodki, choć da się w nim wyczuć gorzką i kwaśną nutę. Pachnie przyjemnie i można w nim wyczuć świeżą cytrynową nutę. Krystalizuje dość szybko.

Nawłoć to jedna z najlepszych roślin wzmacniających system nerkowy. Uważana za doskonały środek stymulujący, napotny, tonizujący, pobudzający apetyt i wiatropędny. Stosowana jest na wszelkie dolegliwości klatki piersiowej, na katar, na dolegliwości płucne, na mdłości.

 Sprawdź polecane miody nawłociowe w naszym sklepie.

 

Kolor

Jasnożółty, jasnobursztynowy 

Smak

Słodki z lekko gorzką i kwaśną nutą

Zapach

Przyjemny, świeży z cytrynową nutą

Kwiat pochodzenia

Solidago virgaurea 

Przechowywanie

Suche i zacienione miejsce (temp. 8-18 C)

Czas kwitnienia

Lipiec - Wrzesień 

Krystalizacja

Dość szybka krystalizacja

 

MIÓD POMARAŃCZOWY

Miód pomarańczowy posiada wyjątkowo słodki, łagodny, przyjemny i lekko owocowy smak.  Cechuje go jasna herbaciana barwa, przechodząca w jasnokremową i słomianożółtą. Ze względu na swój łagodny aromat kwiatów pomarańczy polecany jest jako słodki dodatek do potraw, deserów, jogurtów lodów i napojów.

Napar z suszonych kwiatów pomarańczy wykazuje działanie uspokajające, relaksujące, pobudza przemianę materii,  reguluje zaburzone procesy trawienne.

 Sprawdź polecane miody pomarańczowe w naszym sklepie.

 

Kolor

Herbaciany, jasnozółty 

Smak

Słodki, łagodny, lekko owocowy

Zapach

Łagodny, charakterystyczny dla kwiatów pomarańczy

Kwiat pochodzenia

Citrus 

Przechowywanie

Suche i zacienione miejsce (temp. 8-18 C)

Czas kwitnienia

Krystalizacja

Średnia krystalizacja 

 

MIÓD TYMIANKOWY

Miód tymiankowy dzięki dużej zawartości olejków eterycznych charakteryzuje się bardzo intensywnym aromatem z korzenną nutą przez co smak może się wydawać nieco mniej słodki.  Zaraz po miodobraniu miód ma barwę rubinowo-bursztynową a po krystalizacji zmienia ją na pomarańczowo- brązową lub jaśniejszą. Jego smak jest wyrazisty, słodki i delikatnie kwaskowaty dzięki czemu chętnie wykorzystywany jest w kuchni.

Bogaty skład chemiczny tymianku sprawia, iż działa on wykrztuśnie, przeciwbakteryjnie, rozkurczowo, napotnie, przeciwzapalnie, wzmacniająco i uspokajająco. Szczególnie przydatny dla osób borykających się z uporczywym kaszlem, bólem gardła, dolegliwościami układu pokarmowego, brakiem apetytu i infekcjami.

 Sprawdź polecane miody tymiankowe w naszym sklepie.

 

Kolor

Bursztynowy, pomarańczowo-brązowy 

Smak

Wyrazisty, słodki, delikatnie kwaskowaty

Zapach

Intensywny, korzenny 

Kwiat pochodzenia

Thymus vulgaris 

Przechowywanie

Suche i zacienione miejsce (temp. 8-18 C)

Czas kwitnienia

Czerwiec / Lipiec 

Krystalizacja

Średnia krystalizacja

 

MIÓD WRZOSOWY

Miód wrzosowy ma wyjątkowy silny zapach wrzosu, który dość szybko się ulatnia. Zawdzięcza go zawartości olejków eterycznych i ponad 120 substancji aromatycznych zawartych w nektarze.  Odznacza się łagodnym, nieco gorzkawym i ziołowym smakiem. Może występować  w różnych odcieniach, od jaśniejszego  - bursztynowego, do ciemniejszego – herbacianego. Miód wrzosowy pochodzący  Polski ma bardzo charakterystyczną galaretowatą konsystencję.

Kwiaty i ziele wrzosu, można stosować przy nieżytach i zapaleniach dróg moczowych. Doskonały jest także w przypadku niektórych chorób nerek – sprawdza się w przypadku zapalenia miedniczek nerkowych. Ziele wrzosu polecane jest także w profilaktyce i leczeniu kamicy nerkowej.

 Sprawdź polecane miody wrzosowe w naszym sklepie.

 

Kolor

Bursztynowy-herbaciany 

Smak

Słodki, łagodny, lekko gorzkawy i ziołowy

Zapach

Intensywny wrzosowy

Kwiat pochodzenia

Calluna vulgaris/erica

Przechowywanie

Suche i zacienione miejsce (temp. 8-18 C)

Zbiory (kiedy)

Sierpień - Październik

Krystalizacja

Krystalizuje w różnym stopniu i czasie

Siatka  Lista 

Produkty 1 do 30 z 118

Strona:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
na stronę

Siatka  Lista 

Produkty 1 do 30 z 118

Strona:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
na stronę

Produkty powiązane