Wyświetlanie 1–6 z 8 wyników

Filtruj

Miód gryczany to rodzaj miodu, który jest uzyskiwany z rośliny zwanej gryką. Kwiaty gryki są niezwykle miododajne, co zapewnia pszczelarzom obfite porcje słodkiego przysmaku.

Miód gryczany to gatunek bogaty w właściwości lecznicze

Gryka to znana i popularna roślina, która wyróżnia się spośród innych tym, że jej kwiaty są koloru jasnej bieli. Doczekały się one nawet miejsca w polskiej literaturze! Charakterystyczny wygląd gryczanych płatków opisał w inwokacji do swojego wielkiego dzieła „Pan Tadeusz” sam król poetów polskich Adam Mickiewicz. I choć „gryka jak śnieg biała” to miód, który z niej powstaje wyróżnia się zdecydowanie odmienną barwą.

Miód gryczany jest koloru herbacianego, o wyraźnie ciemnym odcieniu (przypomina więc pod tym względem bardzo mocno zaparzoną herbatę). Ta nietuzinkowa barwa pozwala osobom zaznajomionym z tematem od razu zidentyfikować i rozpoznać gryczany przysmak pośród innych gatunków miodu.

Spośród pozostałych cech miodu gryczanego, wspomnieć należy o wyrazistym, dość ostrym i lekko piekącym smaku. Ponadto miód gryczany wprost emanuje pięknym, żywicznym zapachem, a więc wonią wskazującą na jego ściśle naturalne pochodzenie.

Jakie zastosowanie ma miód gryczany?

Główne zastosowanie miodu gryczanego w apiterapii ma swoje uzasadnienie w jego bardzo korzystnym wpływie na ludzki układ krwionośny. Dzieje się tak za sprawą dwóch bardzo ważnych składników chemicznych, które znajdują się w gryce. A są to: żelazo oraz rutyna. Żelazo korzystnie wpływa na proces wytwarzania się we krwi hemoglobiny. Z kolei rutyna skutecznie uszczelnia naczynia krwionośne organizmu, a ponadto wyposażona jest w ważne właściwości antyoksydacyjne (przeciwutleniacze). 

Już medycyna naturalna stosowana przez nasze babcie poznała się na cennych właściwościach leczniczych gryki i powstałego z niej miodu gryczanego. W tym także w zakresie ich wpływu na układ krwionośny. Miód z gryki stosowany jest przez medycynę naturalną jako wsparcie w walce ze schorzeniami serca, żył, a także niedokrwistością. Jeśli chodzi o inne sfery zdrowia, to może pomóc w problemach z przemianą materii oraz trawieniem. Okazuje się być również zbawienny jako środek pomocniczy, który wspiera organizm w procesie zrastania się złamanych kości.

Miód gryczany

Kosmetyczne zalety miodu z gryki

Właściwości tego rodzaju miodu docenili również przedstawiciele branży kosmetycznej. W efekcie jest on stosowany choćby w kremach przeciwzmarszczkowych. Sprzyja on bowiem procesom, które przeciwdziałają starzeniu się ludzkiej skóry. Dzieje się tak za sprawą, wspominanych już, antyoksydacyjnych właściwości gryczanego specjału. 

Gryczany produkt może także pomóc niejednej nastolatce bądź nastolatkowi, walczącym z utrapieniem młodocianych lat – trądzikiem. Niemal każdy z nas pamięta jakim problemem była ta nieprzyjemna wizualnie dolegliwość obecna na twarzy. Miód gryczany łagodzi jej objawy, ponadto sprzyja regeneracji skóry, co finalnie może pomóc pozbyć się trądziku zupełnie. 

Kolejnym zastosowaniem miodu gryczanego w szeroko pojmowanej kosmetyce są problemy z włosami. Jego stosowanie wzmacnia bowiem strukturę włosów, a także np. pozwala odbudować się zniszczonym końcówkom. Dzięki jego używaniu włosy stają się również bardziej miękkie i wyraźnie lśniące. 

Letnia obfitość

Gryka jest niezwykle miododajną rośliną. Nektar uzyskiwany z jej kwiatów pozwala pszczołom wytworzyć miód gryczany. Z jednego hektara pola obsadzonego gryką, można uzyskać nawet dwieście kilogramów miodu ! Dziennie daje to nawet do ośmiu kilogramów tego produktu. Trzeba przyznać, że to doprawdy imponujący wynik. 

Okres kwitnięcia tej rośliny przypada na czas ścisłego lata i pełni wakacji. Wytwarza ona bowiem miód w lipcu oraz sierpniu i to wtedy właśnie produkuje się z niej ów przysmak. Najczęściej pszczelarze pobierają ten miód od pracowitych pszczół, które w istocie odpowiadają za jego wytworzenie, pod koniec lipca danego roku. Choć to i tak uzależnione jest zazwyczaj od rokrocznych warunków pogodowych. Trudno więc w tym względzie o jakąś dającą się sprecyzować regułę. Z pewnością jednak dzieje się to w szeroko pojętym okresie lata i wakacji.

Bardzo ważna jest też data zasiewu gryki. Eksperci w tej dziedzinie doskonale wiedzą, że nie powinno się siać jej ziaren przed dniem 15 maja. Odpowiadają za to oczywiście słynne polskie, majowe przymrozki, znane choćby pod nazwą „zimnej Zośki”. Zbyt wczesne posianie gryki może bardzo znacząco i to w sposób negatywny wpływać na późniejszy pobór miodu.  

Miód gryczany – krystalizacja

W przypadku miodu gryczanego proces krystalizacji przebiega dość wolno – wynika to z dużej obecności fruktozy w tej substancji. Po skrystalizowaniu miód cechuje się charakterystyczną strukturą usianą grubymi ziarnami. Czasami na powierzchni – w wyniku krystalizacji – pozostaje rzadka i płynna warstwa miodu. Dochodzi do tego pod wpływem wysokich temperatur atmosferycznych, a także wtedy gdy ilość wody w miodzie przekracza dopuszczalne normy. 

Przyjmuje się bowiem, że miód gryczany powinien posiadać maksymalnie 23% wody w swojej konsystencji. Stworzenie i przestrzeganie tego rodzaju norm jest konieczne, dlatego że miód gryczany cechuje się ponadprzeciętną ilością wody. To również jest jedna z jego cech charakterystycznych. 

Pitny miód z gryki?

Miód gryczany idealnie nadaje się do wytwarzania z niego miodu pitnego. Fermentacja przebiega w tym wypadku bezproblemowo, charakterystyczny, ostry smak zapewnia smakoszom powstałego w efekcie trunku, wyraziste i niezapomniane doznania.

Plaster miodu gryczanego

Kaloryczność gryczanego miodu

Choć miód gryczany jest w istocie produktem wysokokalorycznym, to równocześnie nie powoduje on nadwagi. Jak to się dzieje i ile kalorii ma miód gryczany? Typowa, stugramowa porcja produktu zawiera 340 kalorii. Jednak aż 80% składu tego miodu stanowią węglowodany, a więc szybko przyswajalne związki organiczne. Wystarczy minimalny nakład ruchu jakiś czas po spożyciu i można bez wyrzutów sumienia delektować się tym gatunkiem miodu. Do tego zawiera liczne i cenne rodzaje cukrów prostych, które błyskawicznie przenikają poprzez krwiobieg w głąb naszego organizmu.

W jakiej cenie kupimy miód gryczany?

Cena tego gatunku miodu może się wahać i być dość zróżnicowana. A wszystko to zależy od konkretnego sklepu i dostawcy – a więc pasieki z której dany miód pochodzi. Koszt półkilogramowego słoika wynosi jednak zazwyczaj od 40 do 50 złotych.

Zachęcamy do zakupu miodu gryczanego w naszym sklepie, gdyż – za sprawą swoich unikalnych i w pełni naturalnych właściwości. Spożywanie go stanowi bardzo wartościowy wkład w codzienną troskę o kondycję i poprawność funkcjonowania naszego organizmu. 

KolorCiemnobrunatny, czarny 
SmakSłodki, ostry, piekący
ZapachBardzo silny, zbliżony do zapachu kwiatu gryki
Kwiat pochodzeniaFagopyrum esculentum 
PrzechowywanieSuche i zacienione miejsce (temp. 8-18 C)
Czas kwitnieniaLipiec / Sierpień 
KrystalizacjaBardzo powolna krystalizacja

Najczęstsze pytania

Czy miód gryczany można podawać dzieciom?

Jak najbardziej! Miód ten posiada mnóstwo zdrowotnych właściwości, a także bogaty zasób minerałów i witamin z których mogą korzystać również i nasze dzieci. Warto przemycić więc w ich diecie nieco gryczanego produktu, choćby serwując im rozmaite wyroby piernikowe w produkcji których miód gryczany jest cennym i pożądanym składnikiem.

Źródła:

  • Anna Kłosińska: Miód. Naturalny lek na współczesne choroby, Źródła Życia, 2016, ISBN 9788362103805.
  • Claudia Bentzien, Claudia Salata: Miód, wosk… Przysmaki, dekoracje, kosmetyk, Delta W-Z Oficyna Wydawnicza, 2016, ISBN
    9788371758706.
  • https://www.miodoterapia.pl/rodzaje-miodow/miod-gryczany/
POLSKIE MIODY Miód gryczany 400g
Średnia: 5 / 32 ocen