0 0,00 PLN

Nie masz produktów w koszyku.

Miód gryczany nektarowy, miód z gryki

Miód gryczany to rodzaj miodu, który jest uzyskiwany z rośliny zwanej gryką. Kwiaty gryki są niezwykle miododajne, co zapewnia pszczelarzom obfite porcje słodkiego przysmaku.  Dowiedz się więcej

Siatka  Lista 

8 produkt(ów)

na stronę

Siatka  Lista 

8 produkt(ów)

na stronę

Miód gryczany – gatunek bogaty w właściwości lecznicze i inne zastosowania 

Gryka to znana i popularna roślina, która wyróżnia się spośród innych tym, że jej kwiaty są koloru jasnej bieli. Doczekały się one nawet miejsca w polskiej literaturze – charakterystyczny wygląd gryczanych płatków opisał w inwokacji do swojego wielkiego dzieła „Pan Tadeusz” sam król poetów polskich Adam Mickiewicz. I choć „gryka jak śnieg biała” to miód, który z niej powstaje wyróżnia się zdecydowanie odmienną barwą. Miód gryczany jest koloru herbacianego, o wyraźnie ciemnym odcieniu (przypomina więc pod tym względem bardzo mocno zaparzoną herbatę). Ta nietuzinkowa barwa pozwala osobom zaznajomionym z tematem, a także wiernym konsumentom produktów pszczelich od razu zidentyfikować i rozpoznać gryczany przysmak pośród innych gatunków miodu. Spośród pozostałych cech fizyczno-zmysłowych miodu gryczanego, wspomnieć należy o wyrazistym, dość ostrym i lekko piekącym smaku. Ponadto miód gryczany wprost emanuje pięknym (choć również ostrym i wyrazistym) żywicznym zapachem – a więc wonią wskazującą na jego ściśle naturalne pochodzenie.

 

Na co pomaga miód gryczany?

Główne zastosowanie miodu gryczanego w lecznictwie ma swoje uzasadnienie w jego bardzo korzystnym wpływie na ludzki układ krwionośny. Dzieje się tak za sprawą dwóch bardzo ważnych składników chemicznych, które znajdują się w gryce. A są to: żelazo oraz rutyna. Żelazo korzystnie wpływa na proces wytwarzania się we krwi hemoglobiny. Z kolei rutyna skutecznie uszczelnia naczynia krwionośne organizmu, a ponadto wyposażona jest w ważne właściwości antyoksydacyjne (przeciwutleniacze). Już medycyna naturalna stosowana przez nasze babcie, ale także wcześniejszych przodków, poznała się na cennych właściwościach leczniczych gryki i powstałego z niej miodu gryczanego. W tym także w zakresie ich wpływu na układ krwionośny. W związku z tym miód z gryki stosowany jest przez medycynę naturalną jako substancja wspomagająca w walce ze schorzeniami serca, żył, a także niedokrwistością. Jeśli zaś chodzi o inne sfery ludzkiego zdrowia w którym pomocny może okazać się miód gryczany, to można tu wymienić choćby problemy z przemianą materii a także kłopoty z trawieniem. Ale okazuje się być również zbawienny jako środek pomocniczy, który wspiera organizm w procesie zrastania się złamanych kości.

 Uprawa gryki, roślina miododajna, kwiaty gryki, nektar, miód gryczany

 

Kosmetyczne zalety

Właściwości tego rodzaju miodu docenili również przedstawiciele branży kosmetycznej. W efekcie jest on stosowany choćby w kremach przeciwzmarszczkowych. Sprzyja on bowiem procesom, które przeciwdziałają starzeniu się ludzkiej skóry. Dzieje się tak za sprawą, wspominanych już, antyoksydacyjnych właściwości gryczanego specjału. Gryczany produkt może także pomóc niejednej nastolatce bądź nastolatkowi, walczącym z utrapieniem młodocianych lat – trądzikiem. Niemal każdy z nas pamięta jakim problemem była ta nieprzyjemna wizualnie dolegliwość obecna na twarzy. Miód gryczany łagodzi jej objawy, ponadto sprzyja regeneracji skóry, dodając jej przy tym witalności, co finalnie może pomóc pozbyć się trądziku zupełnie. Kolejnym zastosowaniem miodu gryczanego w szeroko pojmowanej kosmetyce są problemy z włosami. Jego stosowanie wzmacnia bowiem strukturę włosów, a także np. pozwala odbudować się zniszczonym końcówkom. Dzięki jego używaniu włosy stają się również bardziej miękkie i wyraźnie lśniące, co zapewnia z kolei estetyczne korzyści wynikającego z jego stosowania. 

 

Letnia obfitość

Gryka jest niezwykle miododajną rośliną. Nektar uzyskiwany z jej kwiatów pozwala pszczołom wytworzyć miód gryczany. Z jednego hektara pola obsadzonego gryką, można uzyskać nawet dwieście kilogramów miodu ! Dziennie daje to nawet do ośmiu kilogramów tego produktu. Trzeba przyznać, że to doprawdy imponujący wynik. Okres kwitnięcia tej rośliny przypada na czas ścisłego lata i pełni wakacji. Wytwarza ona bowiem miód w lipcu oraz w sierpniu i to wtedy właśnie produkuje się z niej ów przysmak, który później stosowany jest przez ludzi. Najczęściej pszczelarze pobierają ten miód od pracowitych pszczół, które w istocie odpowiadają za jego wytworzenie, pod koniec lipca danego roku. Choć to i tak uzależnione jest zazwyczaj od rokrocznych warunków pogodowych. Trudno więc w tym względzie o jakąś dającą się sprecyzować regułę. Z pewnością jednak dzieje się to w szeroko pojętym okresie lata i wakacji. Bardzo ważna jest też data zasiewu gryki - eksperci w tej dziedzinie doskonale wiedzą, że nie powinno się siać jej ziaren przed dniem 15 maja. Odpowiadają za to oczywiście słynne polskie, majowe przymrozki, znane choćby pod nazwą „zimnej Zośki”. Zbyt wczesne posianie gryki może bardzo znacząco i to w sposób negatywny wpływać na późniejszy pobór miodu.  

 

Miód gryczany - krystalizacja

W przypadku miodu gryczanego proces krystalizacji przebiega dość wolno – wynika to z dużej obecności fruktozy w tej substancji. Po skrystalizowaniu miód cechuje się charakterystyczną strukturą usianą grubymi ziarnami. Czasami na powierzchni – w wyniku krystalizacji - pozostaje rzadka i płynna warstwa miodu. Dochodzi do tego pod wpływem wysokich temperatur atmosferycznych, a także wtedy gdy ilość wody w miodzie przekracza dopuszczalne normy. Przyjmuje się bowiem, że miód gryczany powinien posiadać maksymalnie 23% wody w swojej konsystencji. Stworzenie i przestrzeganie tego rodzaju norm jest konieczne, dlatego że miód gryczany cechuje się ponadprzeciętną ilością wody, która naturalnie znajduje się wewnątrz niego. To również jest jedna z jego cech charakterystycznych. 

 

Pitny miód z gryki?

Miód gryczany idealnie nadaje się do wytwarzania z niego miodu pitnego. Fermentacja przebiega w tym wypadku bezproblemowo, a charakterystyczny, ostry smak (o którym była już mowa powyżej) zapewnia smakoszom powstałego w efekcie trunku, wyraziste i niezapomniane doznania.

 

Czy podawać dzieciom?

Miód gryczany posiada mnóstwo zdrowotnych właściwości, a także bogaty zasób minerałów i witamin z których mogą korzystać również i nasze dzieci. Praktyka pokazuje jednak, że wiele z nich nie chce spożywać tego gatunku miodu ze względu na ostrą woń i wyrazisty smak. Pomimo to niezaprzeczalnie warto przemycić w diecie nieco gryczanego produktu naszym pociechom. Można to uczynić choćby serwując dzieciom rozmaite wyroby piernikowe w produkcji których miód gryczany jest cennym i pożądanym składnikiem. Miód ten sprawdza się również jako składnik wielu innych słodkich wypieków (np. placków) i w tej formie z pewnością zaakceptują go najmłodsi konsumenci. Miód gryczany posiada także tę - bardzo ważną dla osób dorastających - właściwość, że mianowicie pozytywnie wpływa na pamięć i zapamiętywanie. Wzmacnia również koncentrację. Reasumując: wspomaga wszystkie te procesy, które są kluczowe dla dziecka w wieku szkolnym.  

 Plaster miodu gryczanego, nektar pszczeli z kwiatów gryki

 

Kaloryczność gryczanego miodu

Choć miód gryczany jest w istocie produktem wysokokalorycznym, to równocześnie nie powoduje on nadwagi. Jak to się dzieje? Typowa, stugramowa porcja produktu zawiera 340 kalorii. Jednak aż 80% składu tego miodu stanowią węglowodany, a więc związki organiczne które człowiek jest w stanie szybko i łatwo zrzucić. Wystarczy minimalny nakład ruchu jakiś czas po spożyciu i można bez wyrzutów sumienia, a także bez obawy o bolesne niespodzianki na wskazówce łazienkowej wagi, delektować się tym gatunkiem miodu. Do tego zawiera ten miód liczne i cenne rodzaje cukrów prostych, które błyskawicznie przenikają poprzez krwioobieg w głąb naszego organizmu, a następnie z niezwykłą skutecznością odżywiają go dbając o jego sprawność.

 

Cena miodu gryczanego

Cena tego gatunku miodu może się wahać i być dość zróżnicowana. A wszystko to zależy od konkretnego sklepu i dostawcy - a więc pasieki z której dany miód pochodzi. Koszt półkilogramowego słoika wynosi jednak zazwyczaj od 40 do 50 złotych. Warto sprawdzić ile obecnie kosztuje miód gryczany w naszym sklepie. Zachęcamy do zakupu miodu gryczanego, gdyż – za sprawą swoich unikalnych i w pełni naturalnych właściwości – spożywanie go stanowi bardzo wartościowy wkład w codzienną troskę o kondycję i poprawność funkcjonowania naszego organizmu. 

Miód gryczany
Minimal Price: PLN14.00
5.0 / 23 Review(s)

Produkty powiązane