Nie masz pomysłu na lekkie, wakacyjne desery? Unikasz ciężkostrawnych wypieków, niezdrowych słodyczy i sztucznie aromatyzowanych lodów? Marzysz o prostych, nieprzetworzonych, ale zarazem niebanalnych łakociach? Chcesz przełamać nudę i przygotować coś naprawdę wystrzałowego? Mamy dla Ciebie rozwiązanie!
Jogurt oraz miód. Połączenie idealne
Jogurt naturalny z miodem to wspaniała, pożywna i zdrowa przekąska, znakomity zamiennik obficie dosładzanych cukrem i słodzikami jogurtów owocowych, pod których ciężarem uginają się sklepowe półki. Tymczasem jogurt naturalny z miodem to podstawa, na bazie której wyczarujesz niezwykłe desery i przekąski. W najprostszym i najszybszym wydaniu, wystarczy tylko zmiksować jogurt z miodem i ulubionymi owocami. W nieco bogatszym wydaniu, można powstały deser owocowy posypać pestkami granatu, startą gorzką czekoladą oraz posiekanymi orzeszkami. To jednak zaledwie kilka najbardziej popularnych sposobów na jogurtowe smakołyki. Jako że jesteśmy zwolennikami kuchennych szaleństw, poniżej zamieszczamy garść bardziej nieoczywistych pomysłów na letnie jogurty z dodatkiem miodu.
Miody, które mogą się przydać do przepisów
Mrożony jogurt truskawkowy z rozmarynem
Składniki:
500 g truskawek
125 ml miodu
gałązka świeżego rozmarynu
1 l jogurtu
1 łyżka soku z cytryny
– Przełóż wszystkie składniki do naczynia blendera i blenduj aż do uzyskania gładkiej masy. Przelej masę do metalowego pojemnika i wstaw do zamrażalnika na około 60 minut. Po upływie tego czasu wyjmij pojemnik i porządnie rozmieszaj jogurt, przywracając mu kremową, gładką konsystencję. Powtarzaj ten zabieg co 30 minut przez kolejne 2 godziny.
– Mrożony jogurt może stać w zamrażarce do 2 tygodni. Podawaj go samodzielnie lub ze świeżymi owocami i listkami mięty.
– Kiedy minie sezon na truskawki, możesz je z powodzeniem zastąpić malinami.
Labneh z miodem na słodko i słodko-kwaśno
Przepis na labneh jest nieco bardziej czasochłonny, ale jego doskonały, niepowtarzalny smak wynagrodzi Ci wszelkie trudy. Labneh to bliskowschodni gęsty, kremowy serek robiony na bazie jogurtu. To właśnie na nim wzorowane są sklepowe jogurty greckie. Domowy labneh najlepiej smakuje latem w towarzystwie świeżych owoców, chrupiących warzyw, aromatycznych ziół, prażonych orzechów i pestek oraz, rzecz jasna, miodu. Technika filtrowania (odsączania) jogurtu na serek jest dziecinnie prosta, przed przystąpieniem do działania należy jednak zaopatrzyć się w niezbędne narzędzia. Przede wszystkim potrzebna nam będzie gaza, pieluszka tetrowa lub chusta serowarska, a także sznurek, sito lub durszlak i głęboka miska. Gaza jałowa ma specyficzny, szpitalny zapach. Najłatwiej pozbędziesz się go, wygotowując materiał przed pierwszym kuchennym użyciem. Z tego względu tetra lub chusta serowarska mogą się okazać mniej kłopotliwe.
Składniki podstawowe:
500 g jogurtu naturalnego
1/4 łyżeczki soli
Dodatki do wersji na słodko:
1 łyżka sezamu
1 łyżka łuskanego słonecznika
garść wybranych owoców: malin, truskawek, jagód, etc.
miód
Dodatki do wersji na słodko-kwaśno:
1 łyżka posiekanych orzechów włoskich
ogórek kiszony pokrojony w cienkie plastry
miód
posiekany koperek do smaku
Wymieszaj w miseczce jogurt z solą. Sparz durszlak (wystarczy przelanie wrzątkiem) i ułóż go na głębokiej misce. Następnie wyłóż durszlak podwójną warstwą gazy i wylej na nią jogurt. Chwyć brzegi gazy i zwiąż je ciasno sznurkiem lub gumką. Wstaw misę z durszlakiem do lodówki i czekaj. Konsystencja powstałego w ten sposób serka będzie zależała od czasu jego pobytu w lodówce. Im dłuższy, tym labneh będzie gęstszy. My polecamy zaczekać cierpliwie co najmniej 24 godziny. Dla wielu osób serek staje się jednak najsmaczniejszy po 2-3 dniach. Zachęcamy do eksperymentów!
Na suchej patelni upraż nasiona sezamu i słonecznika (w wersji słodkiej) lub posiekane orzechy włoskie (w wersji słodko-kwaśnej). Gotowe – lekko się zrumienią i zaczną intensywnie pachnieć. Pilnuj, żeby ich nie przypalić. Następnie przygotuj owoce i wmieszaj je wraz z wystudzonymi nasionami do gotowego serka. Skrop miodem.
Analogicznie – dla wersji słodko-kwaśnej – pokrój ogórek, wmieszaj go wraz z orzechami do gotowego serka, skrop obficie miodem oraz dopraw koperkiem lub innymi ulubionymi ziołami.
Figi na ciepło z jogurtem i sosem miodowo-rozmarynowym
Składniki:
8-10 świeżych fig, pokrojonych na połówki lub ćwiartki
1 łyżka masła (najlepiej klarowanego)
kilka gałązek tymianku
2 łyżki miodu
250 g jogurtu naturalnego
szczypta soli
garść migdałów
Posiekaj migdały i upraż je na suchej patelni. Powinny się lekko zrumienić. Na drugiej patelni rozgrzej masło, dodaj listki tymianku, miód i szczyptę soli. Gotuj 2-3 minuty, nieustannie mieszając, aż do uzyskania gęstego sosu. Wrzuć na patelnię pokrojone figi i gotuj je w sosie przez kolejne 3-4 minuty. Ułóż figi wraz z sosem na jogurcie i posyp całość prażonymi migdałami. Podawaj ciepłe.
