0 0,00 PLN

Nie masz produktów w koszyku.

Pyłek pszczeli, pyłek kwiatowy

Pyłek kwiatowy to określenie na męskie komórki rozrodcze, które są produkowane przez kwiaty. Pyłek pobierany jest z kwiatów przez pszczoły, dla których stanowi on podstawowe źródło pokarmu. Stąd też pochodzi druga jego nazwa, która jest używana: pyłek pszczeli. Jednak nie tylko pszczoły mogą cieszyć się świetnymi właściwościami pyłku. Również ludzie stosują ten dar natury do własnych celów i korzyści. Dowiedz się więcej

Siatka  Lista 

4 produkt(ów)

na stronę

Siatka  Lista 

4 produkt(ów)

na stronę

Jakie zastosowanie ma pyłek kwiatowy?

Zastosowanie pyłku pszczelego przez ludzi jest bardzo szerokie. Przede wszystkim – wzorem pszczół – stosujemy go jako naturalny pokarm. A ponieważ jest bogaty w niezbędne dla człowieka składniki odżywcze, spożywanie go jest dla nas bardzo korzystne. Gdyby zagłębić się w skład pyłku okazałoby się, że złożony jest m.in. z cukrów, białek, aminokwasów, witamin, składników mineralnych, a także tłuszczy. Wszystkie te elementy zmieszane są w proporcjach ustanowionych przez naturę. To dodatkowy walory gdyż, jak wiadomo, natura zawsze wie najlepiej czego potrzebuje do życia i rozwoju organizm.

Te unikatowe właściwości pyłku kwiatowego to zasługa także jego pierwotnego charakteru – nie można zapominać, że jest to przecież podstawowy składnik procesu zapylania jaki odbywa się w świecie roślin. Za jego pomocą powstaje nowy organizm, więc oczywiste jest, że zawiera on same niezbędne dla jego wzrastania składniki. Gdybyśmy więc chcieli określić właściwości pyłku pszczelego przy pomocy jednego tylko słowa, całkowicie zasadnym byłoby powiedzieć o nim: cudowny dar natury.

Mówiąc szczegółowiej o odżywczych właściwościach pyłku pszczelego warto zaznaczyć, że wspomaga on bardzo apetyt. Reguluje również proces przemiany materii, co u osób otyłych może prowadzić do spadku masy ciała. Ponadto zbawiennie działa on również na ludzką odporność. Inną właściwością pyłku kwiatowego jest to, że wspomaga występującą w wątrobie tkankę w walce z ewentualnymi zatruciami toksycznymi. Jak więc widać jest to niezwykle wszechstronny i bogaty w zastosowania wynalazek natury.     

Poza odżywianiem ludzie wykorzystują pyłek pszczeli również do celów leczniczych. Jego działanie może bowiem wspomóc organizm w walce z wieloma schorzeniami - a dzieje się to za sprawą odtruwających, antybakteryjnych i przeciwgrzybiczych właściwości pyłku pszczelego. Warto również zaznaczyć, że spożywanie pyłku może mieć także kojące działanie na osoby borykające się ze stanami depresyjnymi oraz nerwicami. Pozytywnie wpływa więc on nie tylko na sferę fizyczną człowieka, ale i na aspekt psychiczny jego funkcjonowania.  

Pyłek kwiatowy znajduje swoje zastosowanie również w kosmetologii. Ta część szerokiego pakietu możliwości, do jakich można stosować pyłek pszczeli z pewnością żywo zainteresuje wszystkie dbające o kondycję swojej skóry i włosów panie. Zastosowanie pyłku powoduje, że skóra jest lepiej odżywiona, a co za tym idzie wygląda się młodziej. Podobne działanie prezentuje pyłek również w stosunku do włosów – szampony posiadające w swoim składzie pyłek są bardzo pomocne w walce z łupieżem. Ten naturalny składnik wspomaga ponadto regenerację włosów, przeciwdziałając ich wypadaniu.

Pyłek pszczeli kwiatowy w słoiku.

 

Pyłek pszczeli – sklep i gdzie można go kupić?

Pyłek pszczeli dostępny jest w sprzedaży bezpośredniej, jak również internetowej. Ta druga ma tę zaletę, że pozostaje w stałej dostępności, a więc zakupu można dokonać 24 godziny, przez 7 dni w tygodniu. Słowem: gdy tylko przyjdzie nam ochota na wyroby pszczelarskie możemy korzystać z usług internetowo sklepu oferującego takowe produkty – w tym pyłki kwiatowe.

Jak stosować pyłek w codziennej diecie?

Warto wiedzieć jak spożywać pyłek kwiatowy. Dostępny jest on do zakupu pod wieloma postaciami. Pyłek można nabyć choćby w formie granulatu, ale także wysuszonej obnóży. W przypadku tych dwóch przyjmowanie pyłku może nastąpić poprzez przyrządzenie specjalnej, zdrowotnej mikstury. Zakupioną przez nas postać pyłku dodajemy w ilości 2-3 łyżeczek do wypełnionej w 1/3 szklanki ostudzonej wody lub mleka. Następnie należy odczekać kilka godzin. Po tym czasie możemy przystąpić do spożycia, przed którym warto osłodzić miksturę miodem, a także podnieść temperaturę substancji dolewając do niej nieco ciepłej wody.

Nie tylko dorośli mogą cieszyć się właściwościami pyłku pszczelego. Również dzieciom można serwować ten znakomity dar natury. Zaleca się wtedy zmielić pyłek, a następnie zmieszać go z owocowym sokiem i w takiej formie podać naszym milusińskim. Pyłek pszczeli może stanowić dla dzieci zastrzyk witalny w takim samym stopniu, jak i dla dorosłych.

Warto zaznaczyć, iż niektóre rodzaje pyłku mają gorzkawy posmak, a co za tym idzie najlepiej zawsze dodawać do niego jakiś słodki przysmak – taki jak wspomniany już miód lub na przykład konfitury domowej roboty. Powstała w ten sposób mieszanina będzie miała zdecydowanie lepszy smak, a to bardzo ważne - zwłaszcza w przypadku podawania pyłku pszczelego naszym pociechom.

Należy również pamiętać, iż w temperaturze ponad 40 stopni Celsjusza pyłek traci swoje naturalne właściwości i wtedy nie należy go już spożywać.

Dawkowanie pyłku pszczelego

Zaleca się przyjmować pyłek trzy razy na dobę. Najlepiej przynajmniej pół godziny przed spożyciem posiłku. Dobrze jest wytrwać w cyklu spożycia trwającym do trzech miesięcy i przez ten czasookres codziennie pobierać pyłek pszczeli według podanej powyżej ilości dobowych porcji. Najlepiej taki cykl spożywania pyłku rozpocząć wiosną lub jesienią. Wtedy możemy dzięki niemu odpowiednio przygotować się do zimy, bądź też odbudować nasz organizm po okresie zimowego osłabienia.   

Jeżeli chodzi o szczegóły dawkowania z podziałem na wiek osoby zażywającej pyłek pszczeli to zestawienie takie prezentuje się następująco: dziennie dzieci w wieku od 3 do 5 lat powinny przyjmować 10 gram pyłku, od 6 do 12 lat – 15 gram, zaś wszystkie osoby powyżej 12 roku życia mogą przyjmować 20 gramów pyłku. Ponadto w ramach kuracji leczniczej osoby dorosłe mogą zażywać nawet do 40 gramów tego naturalnego produktu. 

Właściwości lecznicze pyłku

Choć właściwości lecznicze pyłku pszczelego i jego dobroczynne działanie są niezaprzeczalne, to jednak warto pamiętać o tym, iż niektóre osoby mogą być uczulone na produkty pszczele – a więc między innymi pyłek. Dla pewności warto skonsultować się z lekarzem, a z kolei przy pierwszym kontakcie konsumenckim z pyłkiem spożyć jedynie jego niewielką dawkę. Następnie przez okres doby powinniśmy obserwować zachowanie naszego organizmu, celem dostrzeżenia ewentualnej reakcji alergicznej.  

Pszczoła zbiera pyłek kwiatowy z mniszka lekarskiego.

 

Cud natury w świecie pszczół

Wróćmy jeszcze do pszczół, którym zawdzięczamy nie tylko nazwę pyłku pszczelego, ale i to, że za sprawą swojej ciężkiej i nieustającej od wieków pracy, zwróciły uwagę człowieka na tenże pyłek i jego właściwości. Warto więc powiedzieć słów kilka o tym jak wygląda owa praca, a więc proces przenoszenia pyłku z kwiatu do ula przez pszczoły.

Podczas odwiedzin w kwiecie do włosków na ciele pszczoły przylegają drobiny pyłku. Owad sczesuje je z ciała i aby móc transportować pyłek do swojej „bazy” - ula, dodaje do zebranych ziaren drobne ilości nektaru kwiatowego, miodu bądź śliny własnej produkcji. Miesza dane składniki razem, w wyniku czego powstaje specjalna kulka ułatwiająca przenoszenie.

Co ciekawe w kulce takiej znajduje się średnio aż sto tysięcy różnego rodzaju ziaren, które składają się na poszczególne pyłki. Kolor pyłku jest ściśle uzależniony od rośliny z której został zebrany – na przykład cytrynowożółty wskazuje na gorczycę, a jasnoszary informuje nas, że pyłek pochodzi z kwiatu jabłoni. Taka obfita, kilkusettysięczna pyłkowa kulka jest następnie zamontowywana przez pszczołę do specjalnego koszyczka w który wyposażyła ją natura. Jest on umieszczony na tylnich odnóżach owadów. Gdy pyłkowy bagaż jest już na swoim miejscu pszczoła jest już gotowa do dalszego lotu i może wzbijać się w powietrze. Co ważne, taki zlepiony w formie kulki pyłek zwiemy obnóżem pyłkowym i pod taką postacią jest on właśnie transportowany przez pszczołę do ula. 

Po drodze, odwiedzając kolejne rośliny celem zebrania pyłku pszczoła zapyla je kawałkami już zebranych ziaren. Tym samym, jakby przy okazji, mimochodem ten miły owad przyczynia się do powstawania kolejnych roślinności i naturalnego procesu rozwoju kolejnych kwiatów, co uważa się mu zresztą za jedną z głównych zasług dla światowego ekosystemu.

Stosując pyłek kwiatowy warto przez chwilę pomyśleć o wytężonej pracy jaką włożyły w jego zbieranie pszczoły. Te urocze owady podczas jednego pracowitego lotu obsiadają nawet do stu pięćdziesięciu kielichów kwiatowych z których pobierają pyłek, a także zbierają -  potrzebny do produkcji innego, jeszcze bardziej słynnego pszczelego produktu, miodu - nektar. Także gdy będziemy praktykowali letni wypoczynek na przykład na łące i w jego trakcie zobaczymy przelatującą obok nas pszczołę, miejmy świadomość, że jest ona właśnie w trakcie swej mozolnej pracy.  

Po dotarciu do ula pyłek - pod postacią obnóży, jest odbierany przez inne pszczoły – przebywające w ulu na stałe, robotnice. W momencie zjawienia się w ulu na nieświadome niczego pszczoły czeka jednak drobna, umieszczona przez ludzi przeszkoda. Zwie się ona poławiaczem pyłku pszczelego. Przybiera różne postacie – w zależności od nich bywa umieszczany w górnej, albo dolnej części ula. Celem takich poławiaczy jest zebranie pewnej ilości pyłku, aby następnie wykorzystać go w ludzkich celach konsumenckich. To właśnie dzięki czerpiącym z pracy owadów poławiaczom pyłku pszczelego, możemy więc cieszyć się właściwościami tego unikatowego daru natury w naszych własnych domach.

Tymczasem tą częścią pyłku, która trafia do ula zajmują się już pszczoły robotnice. Przetwarzają one pyłek kwiatowy do postaci tzw. pierzgi. W takiej formie ostatecznie stosują go pszczoły jako bieżące pożywienie dla siebie, ale także zapasy na wypadek okresów gorszej aury pogodowej. Dzięki niemu są one w stanie przetrwać, nawet gdy pogoda ich nie rozpieszcza. Ta rozważna, zapasowa polityka pszczół przydaje się zapewne zwłaszcza ich rodzimym odmianom, a więc tym, którym przyszło żyć w kapryśnym i zmiennym polskim klimacie.  

Pyłek pszczeli
Minimal Price: PLN14.00
5.0 / 12 Review(s)

Produkty powiązane