0 0,00 PLN

Nie masz produktów w koszyku.

 

Pierzga Pszczela

Pierzga to pyłek kwiatowy, przetworzony przez pszczoły. W pierwszej kolejności służy on jako pokarm dla samych pszczół, przede wszystkim dla matki i jej młodych. Pszczoły proces jej produkcji zaczynają jeszcze na samym kwiatku, kiedy zwilżają pyłek. Następnie transportują go do ula – natura wyposażyła je w tym celu w specjalny koszyczek. Dowiedz się więcej

Średnia ocena: 5.0 gwiazdek w 11 recenzjach

 

Pierzga pszczela – co to jest?

Najbardziej popularnym pszczelim produktem jest miód. Nie wszyscy wiedzą, że pszczoły są także odpowiedzialne za produkcję innego cudu natury, pierzgi pszczelej. Jest to zakonserwowany przez pszczoły pyłek kwiatowy. Określana jest jako "Formuła Życia" ze względu na zawartość wartościowych składników aktywnych biologicznie. Proces powstawania tego cennego produktu zaczyna się podczas zbierania pyłku przez pszczoły zbieraczki. Do ula przynoszą one pyłek w tzw. koszyczku pyłkowym, czyli na ostatniej parze odnóży. Następnie składają go do komórek plastra, gdzie jest ubijany przez pszczoły ulowe.

Wysoka temperatura w ulu i warunki beztlenowe, powodują, że pyłek, który jest zmieszany z śliną pszczół zaczyna przechodzić fermentację mlekową. Powstały w tym procesie kwas mlekowy konserwuje pierzgę pszczelą, a dodatkowo staje się ona lepiej przyswajalna przez nasz organizm niż pyłek.

 

Pierzga – właściwości zdrowotne

Grudki pierzgi są zazwyczaj różnych kolorów, ale utrzymują ciemną barwę. Zawiera dużo białka oraz składników mineralnych takich jak magnez, fosfor, żelazo, sód, cynk. Jest także źródłem wielu witamin tj.  A, B1, B2, B3, B6, B12, C, D, E, K, P, PP. Ma ona w swoim składzie związki triterpenowe, a dokładniej kwas oleanolowy, b-ursulowy i betulinę. Według badań te kwasy zażywane profilaktycznie mogą mieć działanie przeciwnowotworowe. 

 

pierzga pszczela, słoik, właściwości

 

Pierzga jest między innymi stosowana w apiterapii, w leczeniu schorzeń wątroby, woreczka żółciowego, żołądka i jelit. Korzystne działanie na układ pokarmowy zawdzięcza zawartemu w niej kwasowi mlekowemu i licznym enzymom, które wspomagają trawienie. Może wspierać organizm w czasie leczenia anemii, ze względu na zawartość żelaza i łatwo przyswajalnych przez nasz organizm aminokwasów.

Ma ona też działanie antybakteryjne i odtruwające. Poleca się stosowanie jej w czasie przeziębienia i osłabienia organizmu. Codzienne picie przygotowanej dzień wcześniej szklanki wody z pierzgą, miodem i cytryną zdecydowanie podniesie naszą odporność i wzmocni kondycję.

 

Pierzga – jak stosować?

Pierzga pszczela jest znanym od wieków naturalnym suplementem diety. Jako odżywkę powinni wprowadzić ją do diety sportowcy, w celu poprawienia swojej sprawności fizycznej. Wpływa także na szybką regenerację organizmu po ciężkim treningu. Poprawia też koncentrację i ma działanie antydepresyjne. 

W formie bezpośredniej możemy spożywać ją dwa razy dziennie rano przed posiłkiem i wieczorem przed snem. Dorośli w celach profilaktycznych mogą zażywać dziennie maksymalnie 20 gram pierzgi, są to około 4 łyżeczki. Natomiast, jeśli stosujemy ją podczas leczenia jakiegoś schorzenia możemy podwoić dzienną dawkę. Pamiętajmy jednak, żeby nie przesadzić, że przy zbyt dużym spożyciu mogą wystąpić skutki uboczne. Przedawkowanie objawić się może głównie przez biegunkę czy osłabienie organizmu. 

Może mieć także zastosowanie w kosmetyce. Kremy które mają w swoim składzie pierzgę wspomagają odnowę skóry, poprawiają jej strukturę i koloryt. Zawarty w niej kwas mlekowy wygładza zmarszczki i działa antybakteryjnie. Zawiera ona także witaminę K, która wspomaga redukcję cieni pod oczami. Wystarczy zmielić pierzgę pszczelą, połączyć ją z miodem i jogurtem naturalnym. Nakładanie takiej maseczki na twarz raz w tygodniu zregeneruje ją i wygładzi. 

 

Pierzga pszczela, pyłek kwiatowy, pszczoła

 

Gdzie w dobrej cenie kupić?

Jej dobroczynny wpływ na nasz organizm, możemy zauważyć tylko jeśli będziemy ją stosować regularnie. Ze względu na walory i pracochłonną pracę w czasie pozyskiwania, cena pierzgi jest dość wysoka. Kilogram tego miodowego przysmaku kosztuje od 150 do 200 złotych, oczywiście jest to też zależne od sklepu w jakim się zaopatrujemy.

Najczęściej pierzga sprzedawana jest w słoikach o mniejszej gramaturze. Mając na uwadze, że jest to jeden z najzdrowszych produktów pszczelich, który ma zbawienny wpływ na nasz organizm, warto zapłacić za niego nieco więcej.

W naszym sklepie internetowym można zakupić słoiczek o pojemności 180 gram. Kupując w naszym sklepie macie państwo pewność, że produkt jest naturalny i prawdziwy. Złej jakości pierzga pszczela jest jasna i jednobarwna, dlatego pamiętajmy, że nie warto oszczędzać na swoim zdrowiu i produkty pszczele kupować w sprawdzonych miejscach.

 

Ks. dr Eugeniusz Marciniak w wykładzie o leczeniu m.in. pierzgą

 

Autor:

mgr Sylwester Walendziak - uwielbia naturę i wszystko co od niej pochodzi. Z zamiłowania kucharz oraz dietetyk. Od pięciu lat wiedzie nieśpieszne życie na Podlasiu żywiąc się niemalże tylko z tego co sam wyhoduje. Będąc wnukiem pszczelarza podtrzymuje rodzinną tradycje hodowli pszczół. Posiadając szeroką wiedze z zakresu zdrowego żywienia publikuje liczne artykuły w Polskim i zagranicznym Internecie. 

 

Źródła:

  • Elżbieta Hołderna-Kędzia, Bogdan Kędzia: Pierzga. Najcenniejszy produkt pszczeli. 2010. ISBN 978-83-60152-17-9
  • https://miesiecznik-pszczelarstwo.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=182:skad-chemiczny-i-waciwoci-antybakteryjne-oraz-przeciwnowotworowe-pierzgi-52014&catid=15:rok-2014&Itemid=21

Produkty powiązane