0 0,00 PLN

Nie masz produktów w koszyku.

 

Pierzga pszczela

Pierzga to pyłek kwiatowy, przetworzony przez pszczoły. W pierwszej kolejności służy on jako pokarm dla samych pszczół, przede wszystkim dla matki i jej młodych. Pszczoły proces produkcji pierzgi zaczynają jeszcze na samym kwiatku, kiedy zwilżają pyłek. Następnie transportują go do ula – natura wyposażyła je w tym celu w specjalny koszyczek. Dowiedz się więcej

Siatka  Lista 

3 produkt(ów)

na stronę

Siatka  Lista 

3 produkt(ów)

na stronę

Pierzga pszczela, czyli jeden z najcenniejszych produktów pszczelich

Najbardziej popularnym pszczelim produktem jest miód. Nie wszyscy wiedzą, że pszczoły są także odpowiedzialne za produkcję innego cudu natury, czyli pierzgi pszczelej. Jest to zakonserwowany przez pszczoły pyłek kwiatowy. Pierzgę pszczelą określa się także jako "Formułę Życia", przez to, że zawiera bardzo dużo wartościowych składników aktywnych biologicznie. Proces powstawania tego cennego produktu zaczyna się podczas zbierania pyłku przez pszczoły zbieraczki. Do ula przynoszą one pyłek w tzw. koszyczku pyłkowym, czyli na ostatniej parze odnóży. Następnie składają go do komórek plastra, gdzie jest ubijany przez pszczoły ulowe. Wysoka temperatura w ulu i warunki beztlenowe, powodują, że pyłek, który jest zmieszany z śliną pszczół zaczyna przechodzić fermentację mlekową. Powstały w tym procesie kwas mlekowy konserwuje pierzgę pszczelą, a dodatkowo staje się ona lepiej przyswajalna przez nasz organizm niż pyłek. Pierzga pszczela zawiera cenne składniki odżywcze, które są niezwykle ważne dla każdego żywego organizmu. Co ciekawe pszczołom służy ona jako pokarm, najwięcej zużywają jej karmicielki do produkcji mleczka pszczelego. Według specjalistów niedobór pierzgi osłabia odporność pszczół na niektóre choroby, a te które żywią się pierzgą żyją dłużej. Jeśli chodzi o nas, także powinniśmy wprowadzić ten pszczeli produkt do naszej codziennej diety. Pierzga zawiera dużo białka oraz składników mineralnych takich jak magnez, fosfor, żelazo, sód, cynk. Jest także źródłem wielu witamin tj.  A, B1, B2, B3, B6, B12, C, D, E, K, P, PP. Warto także zauważyć, że ma ona w swoim składzie związki triterpenowe, a dokładniej kwas oleanolowy, b-ursulowy i betulinę. Według badań te kwasy zażywane profilaktycznie mogą mieć działanie przeciwnowotworowe. 

 

pierzga pszczela, słoik, właściwości

 

Korzystając z poradnika „Cud Miód” Justyny Mrowiec, możemy dowiedzieć się, że pierzga pszczela ma szerokie właściwości lecznicze. Między innymi stosowana jest w apiterapii, w leczeniu schorzeń wątroby, woreczka żółciowego, żołądka i jelit. Korzystne działanie na układ pokarmowy, pierzga zawdzięcza zawartemu w niej kwasowi mlekowemu i licznym enzymom, które wspomagają trawienie. Pierzga może wspierać organizm w czasie leczenia anemii, ze względu na zawartość żelaza i łatwo przyswajalnych przez nasz organizm aminokwasów. Ma ona też działanie antybakteryjne i odtruwające. Poleca się stosowanie jej w czasie przeziębienia i osłabienia organizmu. Codzienne picie przygotowanej dzień wcześniej szklanki wody z pierzgą, miodem i cytryną zdecydowanie podniesie naszą odporność i wzmocni kondycję. Warto wiedzieć, że pierzga pszczela jest jednym z najsilniejszych produktów pszczelich, dlatego przed spożyciem jej należy sprawdzić, czy nie jesteśmy uczuleni na te produkty. Nie powinniśmy również podawać pierzgi dzieciom do 3 roku życia, później możemy wdrażać to do ich diety stopniowo. Oczywiście jeśli nie ma przeciw temu, żadnych przeciwwskazań ze strony lekarza. Pierzga pszczela jest znanym od wieków naturalnym suplementem diety. Jako odżywkę powinni wprowadzić ją do diety sportowcy, w celu poprawienia swojej sprawności fizycznej. Będzie to naturalny sposób, który nie wywoła skutków ubocznych, a cenne składniki w niej zawarte są lepiej przyswajalne przez organizm. Spożywanie pierzgi pozwoli także na szybką regenerację organizmu po ciężkim treningu. Pierzga poprawia też koncentrację i ma działanie antydepresyjne. Pierzga ma specyficzny, lekko kwaskowy smak przez fermentację. Grudki pierzgi są zazwyczaj różnych kolorów, ale utrzymują ciemną barwę. W formie bezpośredniej możemy spożywać ją dwa razy dziennie rano przed posiłkiem i wieczorem przed snem. Dorośli w celach profilaktycznych mogą zażywać dziennie maksymalnie 20 gram pierzgi, są to około 4 łyżeczki. Natomiast, jeśli stosujemy ją podczas leczenia jakiegoś schorzenia możemy podwoić dzienną dawkę. Pamiętajmy, że przy zbyt dużym spożyciu mogą wystąpić skutki uboczne. Przedawkowanie objawić się może głównie przez biegunkę czy osłabienie organizmu.

 

Pierzga w miodzie

Pierzgę pszczelą w postaci granulek należy dokładnie pogryźć, jednak rozdrobniona lub namoczona dzień wcześniej przykładowo w wodzie jest najlepiej przyswajalna przez nasz organizm. Zmieloną pierzgę możemy dodać do jogurtu bądź domowej granoli, będzie to doskonały pomysł na zdrowe śniadanie. Pierzgę należy przechowywać w chłodnym, zacienionym miejscu, w szczelnie zamkniętym pojemniku. Jednak jeśli nie odpowiada nam smak pierzgi, możemy ją rozdrobnić i wymieszać z miodem bądź od razu kupić ją w takiej postaci. Gotowy miód z dodatkiem pierzgi możemy jeść bezpośrednio ze słoiczka, smarować nim pieczywo czy dodawać do napojów. Takie połączenie wzmocni dobroczynne działanie pierzgi i wpłynie korzystnie na jej smak. Miód powinien mieć w sobie 20% stężenie pierzgi, ponieważ jej większa ilość spowoduje, że konsystencja będzie zbyt twarda. Pierzga w miodzie wielokwiatowym czy lipowym na pewno będzie lepiej smakowała naszym pociechom.

 

Jaka jest cena pierzgi pszczelej?

Dobroczynny wpływ pierzgi pszczelej na nasz organizm, możemy zauważyć tylko jeśli będziemy ją stosować regularnie. Ze względu na jej walory i pracochłonną pracę w czasie pozyskiwania, cena jest dość wysoka. Kilogram tego miodowego przysmaku kosztuje od 150 do 200 złotych, oczywiście jest to też zależne od sklepu w jakim się zaopatrujemy. Najczęściej pierzga sprzedawana jest w słoikach o mniejszej gramaturze. Mając na uwadze, że jest to jeden z najzdrowszych produktów pszczelich, który ma zbawienny wpływ na nasz organizm, warto zapłacić za niego nieco więcej.

 

W jakim sklepie kupić pierzgę pszczelą w dobrej cenie?

W naszym sklepie internetowym można zakupić słoiczek o pojemności 180 gram za 39,90. Jest to korzystna cena za tą pojemność. Kupując w naszym sklepie macie państwo pewność, że produkt jest naturalny i prawdziwy. Szukając okazji cenowych przykładowo na allegro, możemy trafić na oszusta i zakupić pierzgę pszczelą niewiadomego pochodzenia. Złej jakości pierzga pszczela jest jasna i jednobarwna. Pamiętajmy, że nie warto oszczędzać na swoim zdrowiu i produkty pszczele kupować w sprawdzonych miejscach.

 

Pierzga pszczela, pyłek kwiatowy, pszczoła

 

Zastosowanie pierzgi pszczelej i ciekawostki

Pierzga pszczela może mieć także zastosowanie w kosmetyce. Kremy które mają w swoim składzie pierzgę wspomagają odnowę skóry, poprawiają jej strukturę i koloryt. Kwas mlekowy, zawarty w pierzdze wygładza zmarszczki i działa antybakteryjnie. Zawiera ona także witaminę K, która wspomaga redukcję cieni pod oczami. Niestety preparaty z witaminą K zostały wycofane z UE, ale alternatywą może być zrobienie naturalnego kosmetyku. Wystarczy zmielić pierzgę pszczelą, połączyć ją z miodem i jogurtem naturalnym. Nakładanie takiej maseczki na twarz raz w tygodniu zregeneruje ją i wygładzi. 

Pierzga pszczela
Minimal Price: PLN30.00
5.0 / 11 Review(s)

Produkty powiązane