0 0,00 PLN

Nie masz produktów w koszyku.

Miód wrzosowy - niezwykły nektar z kwiatu wrzosu

Wyjątkowo urodziwe kwiaty wrzosu posiadają liczne zalety. Obok walorów estetycznych i zdrowotnych należy również zaznaczyć, iż wrzos jest rośliną miododajną. Dzięki temu może powstawać z niej wspaniały dar natury - miód wrzosowy. To właśnie o nim, i o jego właściwościach będziemy mówili w poniższym tekście.  Dowiedz się więcej

Miód z wrzosu – zbieranie  

Na osobne potraktowanie zasługuje już sam proces poboru nektaru przez pszczoły z różowych kwiatów wrzosowych. Odbywa się to w okresie kwitnięcia tej rośliny, a więc wczesną jesienią. Ze względu na warunki pogodowo-atmosferyczne jest to trudny moment na pobór nektaru – dni są wówczas już coraz krótsze, a słońce nawet gdy jest na widnokręgu to zawieszone jest już znacznie niżej nad horyzontem, niż ma to miejsce choćby latem.  Dlatego tym większe znaczenie ma profesjonalizm, którym musi się w tej sytuacji wykazać pszczelarz. To od jego intuicji, wyczucia ale też przede wszystkim wiedzy i doświadczenia zależy to, czy i ile, miodu wrzosowego uda mu się pobrać od pszczół. Co ważne, przy sprzyjających warunkach mały, ale niezwykle pracowity owad pszczeli potrafi bez problemu zebrać nawet do dwustu kilogramów miodu z obszaru hektarowego wrzosowiska. Choć patrząc na same tylko gabaryty pszczoły, może wydawać się to nieprawdopodobne, to jednak w istocie taka jest prawda o niesamowitej aktywności tego drobnego stworzenia.

   wrzos, kwiaty, nektar, miód

 

Wygląd, smak, zapach

Pod względem koloru i barwy miód wrzosowy jest bogaty w odcienie. Przechodzi on drogę od jaśniejszego – bursztynowego, po kolor ciemniejszy – herbaciany. Można więc spotkać miód z wrzosu występujący pod każdym z tych odcieni kolorystycznych. Smak miodu z wrzosu jest łagodny i umiarkowanie przyjemny - również nieco gorzkawy. Ma on również ewidentny posmak ziołowy. Nie jest więc to miód o klasycznym, kojarzonym z tego rodzaju produktami, smaku. Na szczególną uwagę zasługują cechy zapachowe tego miodu. Pod tym względem jest on naprawdę bardzo intensywny i naturalnie piękny. Za wyjątkową paletę aromatycznych doznań odpowiada w przypadku miodu z wrzosu ponad sto dwadzieścia substancji aromatycznych i olejków eterycznych, które zawarte są we wrzosowym nektarze. Niestety, wyjątkowy zapach miodu wrzosowego ma jeden szkopuł – otóż niestety, dość szybko się on ulatnia. Dlatego po otwarciu słoika z miodem wrzosowym należy czym prędzej delektować się jego aromatem. Ważne, aby nie przegapić możliwości zetknięcia się z tym fantastycznym zapachem wrzosowiska, który zagości na chwilę w naszym własnym domu.  

 

Konsystencja miodu z wrzosu

Wygląd i konsystencja miodu z wrzosu jest bardzo charakterystyczna – otóż przybiera ona formę galeretowatej „papki”. Dzieje się tak w związku z silną reprezentacją pektyn i substancji koloidowych w składzie tego miodu. 

 

Miód wrzosowy – na co pomaga?

Właściwości lecznicze miodu z wrzosu znalazły swoje omówienie w bogatej literaturze medycznej. Zwłaszcza tyczy się to tzw. medycyny naturalnej, a więc tej praktykowanej przez nasze babki i prababki od niepamiętnych czasów. Jej skuteczność potwierdzona jest więc wielowiekową tradycją. Prozdrowotne właściwości posiada zresztą również i sam wrzos, a więc roślina z którego powstaje miód wrzosowy. Nie może więc dziwić, że i owoc jego nektaru wykazuje tak pozytywne właściwości w tym zakresie. Zastosowanie miodu z wrzosu w lecznictwie jest bogate – zawiera się w nim między innymi stosowanie w leczeniu schorzeń takich jak: reumatyzm i artretyzm. Pomaga on także na zaburzenia układu moczowo-płciowego: powinien więc ukoić problemy z takimi narządami jak: pęcherz, prostata czy też nerki. Za sprawą tych ostatnich ze swych właściwości, miód z wrzosu poleca się do zażywania profilaktycznego przez mężczyzn narażonych na problemy z układem moczowo-płciowym. Tym samym warto, aby regularnie zażywali go wszyscy panowie, którzy przekroczyli czterdziesty rok życia. Podobnie jak liczne inne miody, także i miód z wrzosu potrafi łagodzić stany zapalne i dolegliwości bólowe obszaru gardła i całej jamy ustnej. Jest on również przydatny w walce z zaburzeniami układu pokarmowego – ułatwia on trawienie i korzystnie wpływa na narządy tego układu, łagodząc choćby zapalne stany w jelitach, a także w żołądku.

 

Skład chemiczny miodu wrzosowego

W miodzie wrzosowym odnajdziemy wiele cennych składników chemicznych, które stanowią o jego konsystencji. Wyróżnić tu możemy chociażby witaminy: A, B2, B6, C i PP, jak i również żelazo oraz potas. Ponadto w jego składzie odznacza się białko, które (podobnie jak żelazo) wyróżnia się łatwą przyswajalnością. Warto również zaznaczyć, że – w porównaniu z innymi miodami – miód z wrzosu zawiera w sobie największą zawartość wody.

 Wrzosowisko, kwiaty wrzosu, nektar, miod wrzosowy

 

Krystalizacja

Miód z wrzosu krystalizuje się w różnym stopniu – trudno określić tu jedną, konkretną regułę. Czasem dzieje się to w tempie wolniejszym, a czasem szybszym. Wraz z postępem krystalizacji zmienia on swoją postać stając się bardziej ziarnisty.

 

Miód z wrzosu jako produkt kosmetyczny

Wykorzystywany jest także ten rodzaj miodu w zabiegach mających na celu troskę i dbanie o urodę – w odpowiednich proporcjach może on odgrywać rolę podstawowego składnika maseczki i peelingu, które wydatnie i pozytywnie wpływają na nasz wygląd. Do kosmetycznych walorów miodu wrzosowego powrócimy jeszcze na końcu, przy okazji pewnej historycznej ciekawostki.

 

Jak stosować?

Miód wrzosowy sprawdza się znakomicie jako zdrowy zamiennik cukru, a więc zastępczy słodzik do herbaty bądź kawy. Równie dobrze wypada on jako dodatek do licznych potraw wszelkiego typu – zarówno tych słonych, słodkich jak i zwyczajnie kwaśnych. Ciekawie ubarwia on smak takich potraw i dodaje im nieznanego wcześniej posmaku, który na pewno pozytywnie wpłynie na odbiór naszych dań przez gości. Do tego nie można zapominać, że miód z wrzosu jest po prostu bardzo zdrowy i raczenie się nim ma też taki, bardzo ważny aspekt. Można też oczywiście spożywać miód wrzosowy w najbardziej oczywisty sposób – jedząc go łyżkami lub łyżeczkami. Ponoć już dwie łyżeczki tego przysmaku dziennie mogą poprawić stan naszego ciała i zdrowia. A więc, naprawdę warto podjąć to miodowe wyzwanie!

 

Miód z wrzosu – cena w sklepie

Niestety, w kwestii ceny nie sposób nie zauważyć, iż miód wrzosowy jest jednym z najdroższych pszczelich przysmaków w Polsce. Z czego to wynika? Odpowiedź na to pytanie tkwi w uwarunkowaniach przyrodniczych naszego kraju – Polska jest krajem bardzo ubogim w liczbę wrzosowisk. Do tego dochodzi czynnik troski, aby były to miejsca perfekcyjnie czyste i ekologiczne. Te wszystkie obostrzenia i unikatowość występowania wrzosowisk wpływają właśnie na wysoką cenę miodu. Niestety, tak to już jest, że produkt rzadki i na swój sposób ekskluzywny jest zawsze droższy niż produkty powszechnie i masowo dostępne.

 

Przysmak Kleopatry

Na koniec - ciekawostka historyczna. Miód wrzosowy jest znany od dawien dawna i wykorzystywany do różnych celów przez ludzi. Wśród czerpiących z licznych zalet tego rodzaju miodu były także słynne postacie historyczne – między innymi Kleopatra. Słynna królowa Egiptu, która panowała w I wieku przed naszą erą, była zwolenniczką miodu wrzosowego. Kronikarze odnotowali choćby jej słynne kąpiele, które praktykowała w wannie wypełnionej – zamiast wody – mieszaniną mleka i właśnie miodu wrzosowego pochodzenia.  Cóż, dziś i my, korzystając z uroków miodu wrzosowego możemy choćby w pewnej mierze doświadczyć życia mlekiem i miodem płynącego - takiego jakie stało się przed wiekami udziałem pięknej Kleopatry. Przy opracowywaniu tekstu korzystano m.in. z książki „Cud miód” Justyny Mrowiec. 

Miód wrzosowy
Minimal Price: PLN39.90
5.0 / 9 Review(s)

Produkty powiązane