0 0,00 PLN

Nie masz produktów w koszyku.

Miód spadziowy iglasty, miód ze spadzi liściastej

Miód spadziowy powstaje z soków roślin, czyli ze spadzi. Miód ten ma charakterystyczny zielonkawo-brunatny kolor i korzenny smak, spośród wszystkich rodzajów miodu jest najmniej słodki. Walory smakowe rekompensuje licznymi właściwościami leczniczymi. Dowiedz się więcej

Siatka  Lista 

12 produkt(ów)

na stronę

Siatka  Lista 

12 produkt(ów)

na stronę

Czym jest i z czego powstaje miód spadziowy?

Gdy myślimy o miodzie, pierwszym skojarzeniem jest zazwyczaj obraz pszczoły odwiedzającej kwiat rośliny na bajecznie wyglądającej łące. Jak się jednak okazuje nie zawsze miód pochodzi z nektaru kwiatowego – przykładem innego źródła z którego powstaje ten słodki przysmak jest spadź.

Czym jest spadź? To inaczej sok roślinny pobrany przez owady nawiedzające liście, gałęzie i igły drzew. Zostaje on przez nie przetworzony, a następnie wydalony w płynnej formie o słodkim posmaku (owady nie trawią bowiem cukrów, zadowalając się innymi substancjami pobieranymi z soku). Wśród owadów biorących udział w procesie powstawania spadzi wyróżnić należy mszyce, czerwce oraz miodówki. Słodycz jaką charakteryzuje się spadź wabi pszczoły, które przenoszą ją do ula i tam poddając dalszej fermentacji przetwarzają w produkt ostateczny, stosowany także przez człowieka - miód spadziowy.

 

Rodzaje miodu spadziowego

Miody spadziowe nie są jednorodne - zasadniczą różnicą jaką się w tym wypadku wyróżnia jest pochodzenie soku roślinnego z którego powstała spadź z drzew iglastych bądź też liściastych. W zależności od tego różnią się one między sobą cechami wizualnymi oraz właściwościami.

Miód spadziowy iglasty, jodły

 

Miód spadziowy iglasty

Spadź iglasta pochodzi w Polsce przeważnie z igieł i gałęzi jodły oraz świerku. W swojej barwie przechodzi od zgniłej zieleni, przez brąz aż po kolor czarny. W smaku ten rodzaj miodu jest mało słodki, sporadycznie może wykazywać posmak gorzkawy lub kwaśny.

Stosować miód spadziowy iglasty można w walce z następującymi schorzeniami i zaburzeniami organizmu: chorobami dróg oddechowych, reumatyzmem,schorzeniami nerek i układu krążenia, chorobami serca, przewodu pokarmowego, oraz w nerwicach. Jak widać zakres jego - wspomagających organizm – właściwości jest niezwykle szeroki i bogaty w zastosowania.   

Spożywanie miodu spadziowego iglastego zalecane jest także anemikom oraz osobom pracującym w warunkach szkodliwych dla zdrowia. Szczególnie przydatny może być również – jak substancja wspomagająca – dla osób przechodzących okres rekonwalescencji zdrowotnej. W przeciwieństwie do miodów o pochodzeniu nektarowym miód ze spadzi iglastej cechuje się wysoką zawartością antybiotyczną - oznacza to, że jest on niejako naturalnym antybiotykiem, mającym zbawienny wpływ na ludzkie zdrowie. 

Miód spadziowy liściasty

Ten rodzaj miodu ma ciemną barwę, która może przechodzić w ciemno-żółty odcień. Najczęściej spadź z drzew liściastych zbiera się w Polsce z lipy, klonów oraz dębów. Pod względem aromatu jest on łagodny, delikatny i nie drażniący nawet najwrażliwszego nosa. Smak z kolei jest dość specyficzny.

Podobnie jak jego iglasty odpowiednik i ten rodzaj miodu ma szerokie zastosowanie lecznicze. Polecany jest zwłaszcza dla osób cierpiących na problemy z drogami oddechowymi, ale nie tylko. Swoje zastosowanie znajduje również w chorobach układu moczowego, jelit, dróg żółciowych oraz wątroby. Obniża ciśnienie tętnicze krwi i polepsza krążenie.

Miód spadziowy z drzew liściastych jest również niezwykle przydatny we wszelkiego typu schorzeniach lub ranach skóry - mowa tu choćby o przypadkach oparzeń czy odmrożeń. Przyspiesza bowiem proces gojenia się ran.

Miód spadziowy liściasty

 

Konsystencja i krystalizacja miodu ze spadzi

W zakresie swej konsystencji miód spadziowy charakteryzuje się znaczną lepkością i gęściejszą konsystencją od tej jaką cechują się miody nektarowe. To z kolei wpływa na wagę tego rodzaju miodów - są one nieco cięższe od innych typów miodowych łakoci.

Miody o pochodzeniu spadziowym mają dwojakie właściwości krystalizacyjne. Te powstające w okresie wiosennym mają tendencję do nieregularnego przebiegu tego procesu. W efekcie powstają jedynie pojedyncze, małe grudki. Można rozpoznać je po jaśniejszej barwie. Z kolei miody spadziowe, powstające latem, cechują się łatwym uleganiem procesowi krystalizacji. W efekcie na dole substancji powstaje ciało stałe, na górze zaś nadal gromadzi się płynna warstwa substancji.

 

Żywiczny aromat

W obu rodzajach miodu spadziowego daje się odczuć charakterystyczną woń żywicy oraz igliwia. Aromat ten jest na stałe wpisany w konsystencję miodu ze spadzi i wynika z faktu, iż pszczoły zbierają spadź tylko w najmniej zanieczyszczonych przez człowieka lasach.

Dzięki temu wyjątkowemu aromatowi wystarczy podczas konsumpcji miodu zamknąć oczy by poczuć się jak na łonie przyrody, w dzikim lesie, z dala od zatruwających wynalazków cywilizacji i zgiełku dnia codziennego. Szansa na choćby chwilową ucieczkę naszego umysłu do naturalnej kolebki człowieka i wszystkich organizmów żywych – lasu, jest dodatkowym atutem wynikającym ze spożywania miodu spadziowego.  

Cena spadziowego przysmaku

Miód spadziowy różni się od innych nie tylko walorami zdrowotnymi, ale również i ceną. Jest zazwyczaj droższy od pozostałych rodzajów miodu, co wynika ze słabej dostępności spadzi. W niektórych obszarach Polski jest ona bowiem spotykana raptem raz na kilka lat - to wpływa na unikatowość tego rodzaju miodu, a co za tym idzie także na jego cenę. Do tego spadź pojawia się niemal wyłącznie w okresie letnim. Ponadto nie zawsze spadź pojawia się w tym samym miejscu, gdzie już kiedyś została zlokalizowana.

Można więc powiedzieć, że ta naturalna substancja pozyskiwana przez pszczoły (przy pomocy innych owadów) bawi się z, pożądliwym jej wyjątkowych właściwości, człowiekiem - utrudniając mu wykrycie miejsca powstawania. Swoją droga, tajemnicą natury pozostaje odpowiedź na pytanie dlaczego spadź pojawia się raz w tym, a raz w innym miejscu. Wciąż nie uzyskaliśmy jednoznacznego stanowiska nauki w tej sprawie.
   

Miód ze spadzi jodłowej - wyjątek od reguły?

W warunkach polskich jedynym spadziującym rokrocznie drzewem jest jodła. Nie dość że zaskakuje w tym zakresie regularnością to na dodatek bywają lata gdy proces spadziowania jest u jodły niezwykle obfity. Przykładowo, przy obecności odpowiednich warunków atmosferycznych, jodła może być odpowiedzialna za wytworzenie nawet do pięciu kilogramów spadzi w przeciągu zaledwie jednej godziny. 

 

Ramka pszczela z miodem spadziowym 

Miód, na zdrowie!

Wskazane powyżej właściwości lecznice obu podtypów miodu spadziowego powodują, iż można śmiało określić ten gatunek miodu mianem jednego z najzdrowszych. Zresztą każdy miód posiada cenne właściwości prozdrowotne, a co za tym idzie zawsze warto stosować ten naturalny produkt jako dodatek do diety. Wielu z nas było w dzieciństwie karmionych miodem w okresie osłabienia czy też przeziębienia. Być może wielu ludzi kontynuuje taką formę spożywania miodu również w dorosłości. Jeśli tak, to postępują bardzo słusznie, bowiem tego typu miodowe lekarstwo jest nie tylko przydatne, ale i… smaczne. A niedobry smak to przecież częsty zarzut stosowany wobec specyfików mających na celu przywrócić nam zdrowie.

Warto pamiętać, że już jedna łyżka miodu (nie tylko spadziowego) stosowana przez nas każdego dnia jest w stanie, nawet jeśli nie uczynić cuda, to znacząco poprawić naszą kondycję i wspomóc organizm w walce z różnego rodzaju chorobami. A zarazem potrafi także uchronić nasz organizm przed wieloma rodzajami schorzeń. 

Na koniec, o spadzi słów kilka

Spadź to bez wątpienia intrygujący wynalazek natury z którego - przy pomocy pszczół - może czerpać korzyść człowiek. Intrygujący jest już sam fakt, że za powstawanie spadzi odpowiadają owady, które są w istocie szkodnikami dla roślin i drzew. Używają one soku roślinnego do własnych celów - przede wszystkim pobierają z niego białka, zaś to co im niepotrzebne - a więc cukry, zwracają. Człowiek czerpie więc korzyść z tej - jakby nie patrzeć - żerującej aktywności owadów takich jak mszyce czy miodówki. Ten przykład dobrze obrazuje nam jakimi prawami rządzi się cały świat przyrody - szkoda jednych, jest często korzyścią dla innych organizmów.

Same owady to wyjątkowo inwazyjne stworzenia - przykładowo, z jednej mszycy w przeciągu miesiąca powstaje nawet milion nowych osobników. To nie żart - milion potomków zaledwie jednego przedstawiciela gatunku mszycy! Pomimo tak mnogiej obecności odpowiedzialnych za powstawanie spadzi stworzeń, zagadka prawideł jej powstawania – co zostało już wspomniane, pozostaje w dalszym ciągu nierozwiązana. W składzie chemicznym spadzi odnaleźć można między innymi: glukozę, sacharozę, galaktozę, białka oraz rozliczne aminokwasy (np. kwas glutaminowy, glicynę lub serynę). Występują również tlenki potasu, wapń, sód, magnez, żelazo oraz witamina B. Spadź nie jest przeważnie spożywana przez pszczoły z racji na obecność licznych substancji, które są dla tych urokliwych owadów ciężko strawne. Dzięki temu możemy my - ludzie cieszyć się tym znakomitym produktem miodowym, jakim jest miód spadziowy.

Miód spadziowy
Minimal Price: PLN15.99
4.9 / 32 Review(s)

Produkty powiązane