0 0,00 PLN

Nie masz produktów w koszyku.

 

Miód słonecznikowy, miód ze słonecznika

Każdy, to pragnie dowiedzieć się, jak smakują różne rodzaje miodu i jakie są ich właściwości, nie pożałuje spróbowania miodu słonecznikowego. Odkrywanie tajemnic tego niezwykłego wyrobu może sprawić ogromną przyjemność. Dlaczego? Dowiedz się więcej

Niestety nie ma żadnych produktów odpowiadających zapytaniu.

 

Miód słonecznikowy - jak powstaje, wygląda i smakuje?

Miód słonecznikowy powstaje dzięki pracy pszczół i nektarowi pięknych, wysokich roślin z bardzo dużymi, jednorocznym kwiatami, obfitującymi w pyłek. Słoneczniki nie sprawiają większych kłopotów podczas uprawy - rosną niemal na każdej ziemi. Może zatem zaskakiwać to, że w Polsce miód słonecznikowy jest stosunkowo mało popularny, za to częściej jest obecny w jadłospisie u naszych wschodnich sąsiadów. Miód słonecznikowy przed skrystalizowaniem ma płynną postać, lecz, co ciekawe, po skrystalizowaniu jest miękki i łatwo go rozsmarować. Sam proces krystalizacji w przypadku tego produktu zachodzi dość szybko. Wiele osób zachwyca się miłą dla oka barwą miodu słonecznikowego, jest ona bowiem intensywnie żółta i żywa. Miód słonecznikowy jest wyjątkowo lubiany przez dzieci, ponieważ wyróżnia się szczególnie delikatnym i słodkim smakiem. Rozpieszcza podniebienie, gdy podaje się go na kromce chleba albo rozpuszcza w mleku lub herbacie. Miód słonecznikowy sprawdza się też znakomicie jako dodatek do ciast. Niektórzy uważają, że świetnie zastępuje on miód lipowy.

 

Jakie substancje zawiera miód słonecznikowy?

Miód słonecznikowy, jak nietrudno zgadnąć, bogaty jest w cukry proste, takie jak fruktoza i glukoza oraz wodę i białka. Ponadto zawiera on także związki fenolowe, które są naturalnymi antyoksydantami, flawonoidy opóźniające procesy starzenia, a także związki lotne i różne biopierwiastki. Na zawartość witamin w miodzie słonecznikowym wpływa w znacznej mierze jego pochodzenie i inne składniki, takie jak mleczko pszczele i pyłek kwiatowy. Należy pamiętać o tym, że kwasowość tego naturalnego produktu jest wysoka.

 

Właściwości lecznicze miodu słonecznikowego

Miód słonecznikowy smakuje wybornie, a przy tym jest przydatny w walce z różnymi dolegliwościami i chorobami. Warto po niego sięgnąć choćby podczas przeziębienia i w przypadku gorączki oraz stanów zapalnych górnych dróg oddechowych. Powinny się nim zainteresować także osoby cierpiące na dolegliwości układu pokarmowego. Stwierdzono jego korzystne działanie na stan jelit i żołądek, zaleca się go również wszystkim tym, którzy mają problem z dużą ilością ''złego'' cholesterolu. Miód słonecznikowy przydaje się w przypadku chorób serca i układu krążenia - jest wskazany przy nadciśnieniu, zapobiega też miażdżycy. Stwierdzono, że spożywając miód słonecznikowy można poprawić dotlenienie serca. Tak jak inne rodzaje miodu, miód słonecznikowy usuwa toksyny z organizmu, korzystnie wpływając na stan wątroby. Produkt ten poprawia także pracę nerek i dobroczynnie wpływa na układ moczowy. Ponadto miód słonecznikowy pozwala uzupełnić niedobory potasu i podnosi poziom hemoglobiny. Jest cennym składnikiem diety osób wyczerpanych fizycznie, poprawia kondycję organizmu po przebytej chorobie. Przy tym wszystkim działa antybakteryjnie i przeciwzapalnie.

 

Co jeszcze warto o nim wiedzieć?

Miód słonecznikowy, tak jak wiele innych pszczelich produktów, przydaje się w pielęgnacji skóry, działa bowiem na nią nawilżająco i regenerująco. Nierzadko pojawia się on w składzie domowych maseczek nakładanych na twarz i szyję. Aby cieszyć się intensywniejszym działaniem miodu słonecznikowego, należy dodać do niego pyłku i mleczka pszczelego. Najwięcej korzyści z profilaktycznego jedzenia miodu słonecznikowego odnotowuje się wówczas, gdy spożywa się go na czczo.