0 0,00 PLN

Nie masz produktów w koszyku.

Miód bławatkowy, miód z kwiatu bławatka

Miód bławatkowy zbierany jest z rośliny szeroko zwalczanej przez rolników, dlatego też jest możliwy do uzyskania tylko na pasiekach umiejscowionych na terenie upraw ekologicznych. Pasieka, z której pochodzą nasze miody, leży w granicach trzech parków narodowych. Obszar ten nazywany jest "zielonymi płucami Polski". Miody bławatkowe charakteryzuje silny aromat kwiatu bławatka, w stanie płynnym posiada żółty kolor z lekkim, zielonkawym odcieniem.

Właściwości miodu z kwiatu bławatka - tym, co wyróżnia miód bławatkowy spośród takich gatunków miodów jak miód gryczany czy miód spadziowy, jest najwyższa zawartość lizozymu. Lizozym jest jednym z podstawowych składników układu odpornościowego zwierząt i ludzi. Dlatego też jest szczególnie polecany w stanach osłabionej odporności, wpływa także pozytywnie na pracę nerek i układu moczowego oraz wykazuje działanie przeciwzapalne. Dowiedz się więcej

 

Miód bławatkowy

 Ten produkt pszczeli wytwarzany jest w gospodarstwo pasiecznym znajdującym się na obrzeżach trzech puszcz: Białowiejskiej, Knyszyńskiej i Augustowskiej. Nieskazitelnie czysta okolica powstawania miodu daje gwarancję, że miód jest zupełnie wolny od pestycydów oraz antybiotyków, fakt ten potwierdzony jest poprzez badania laboratoryjne.

Ze względu na fakt, iż bławatek uznawany jest za chwast, jest zwalczany przez rolników. Wobec czego uprawa tego gatunku miodu możliwa jest tylko i wyłącznie na terenach upraw ekologicznych.

 

 

 

 

                                                                                             

 

Plaster miodu                                                                                

 

Właściwości miodu bławatkowego


Miód bławatkowy charakteryzuje się zielonkawo-żółtą barwą i intensywnym smakiem, który pozostaje w ustach na długo po spożyciu (podobnie jak w przypadku miodu wrzosowego). Również zapach silnie akcentuje pochodzenie miodu, bowiem już po pierwszym otwarciu słoika czuć woń charakterystyczną dla bławatka. Po czasie miód ten jak i pozostałe gatunki ulega krystalizacji, jednak proces ten nie wpływa na jakość miodu.
Miód ten charakteryzuje się największą ze wszystkich miodów zawartością lizozymu (15,28 l’g/g) co stanowi wyjątkowo wysoki wynik w porównaniu do innych rodzajów miodu jak akacjowy (1,50 ľg/g), lipowym (4,96 ľg/g) czy gryczanym 3,96 (ľg/g).

 

 

 

Miód na odporność


Lizozym jest enzymem występującym w układzie trawienny zarówno pszczół jak i zwierząt oraz ludzi. Odpowiada za układ odpornościowy jako jeden z głównych enzymów. Wpływa on na wytwarzanie odpornościowych elementów komórkowych. W środowisku naturalnym lizozym odpowiada za ochronę rodziny pszczelej przed zakażeniem z zewnątrz.
Z uwagi na zawartość tego enzymu, miód bławatkowy jest doskonałym środkiem wzmacniającym odporność. Z drugiej strony miód wykazuje doskonałe działanie antybiotyczne poprzez rozpuszczanie ścian komórkowych bakterii. Dlatego znajduje zastosowanie zarówno zapobiegawczo jak i w czasie choroby.







                                                                                                                                                                                                                                                
Słoik miodu

 

Gwarantujemy najwyższą jakość miodu pochodzącego z tradycyjnej polskiej pasieki , o wyjątkowych właściwościach zdrowotnych potwierdzonych badaniami.

Miód bławatkowy
Minimal Price: PLN19.90
5.0 / 2 Review(s)

Produkty powiązane