Zdrowie

Ile kalorii ma miód? Poznaj kaloryczność miodu

miod kalorie

Miód to bez wątpienia jeden z najcenniejszych produktów, które otrzymaliśmy od natury. Jest ekologiczny, pyszny, zdrowy i łatwo dostępny. Choć jest stosunkowo kaloryczny, wbrew pozorom wcale nie wywołuje nadwagi. Jest natomiast rewelacyjnie skoncentrowanym źródłem różnorodnych cukrów prostych, które w ekspresowym tempie trafiają do naszego krwioobiegu, odżywiając w ten sposób cały organizm w krótkim czasie.

Co faktycznie zawiera w sobie miód?

Jedna łyżeczka miodu to przeciętnie około 40 kcal. Porcja 100 gramów miodu to zatem 324 kalorie i 79,5 gramów węglowodanów w postaci cukrów prostych. Oprócz węglowodanów, miód zawiera również niezwykłe bogactwo witamin z grupy B, a także bardzo ważne dla funkcjonowania naszego organizmu – witaminy A, C i K oraz mniej więcej 30 cennych składników mineralnych. Najważniejsze z nich to bez wątpienia mangan, żelazo, magnez oraz rzadko spotykany w innych produktach spożywczych kobalt. Warto wspomnieć, że obecne w miodzie żelazo jest świetnie przyswajalne przez nasz organizm, na równi z żelazem pochodzenia zwierzęcego. Miód ponadto zawiera w dużych ilościach pachnące olejki eteryczne, nieco barwników, a także cenne bioflawonoidy, liczne enzymy oraz wiele różnych substancji o właściwościach bakteriobójczych. W 100 gramach miodu znajduje się również mniej więcej 0,3 grama białka. 

Czy miód tuczy?

Miód jest zdecydowanie cięższy od zwykłego, białego cukru, który tak często gości na naszych stołach. Jedna płaska łyżeczka cukru waży mniej więcej 5 gramów i tym samym dostarcza około 20,3 kcal. Taka sama łyżeczka miodu waży prawie 2,5 raza więcej, bo ok. 12 gramów. Na pierwszy rzut oka może się zatem wydawać, że skoro miód jest tak ciężki w porównaniu do cukru, bez wątpienia ma również znacznie większą kaloryczność. W tym przypadku pozory bardzo mylą. Pomimo znaczącej wagi, miód jest stosunkowo mniej kaloryczny niż biały, rafinowany cukier. Z racji swego niezwykle słodkiego smaku, miód jest dość często stosowany jako zamiennik cukru, np. podczas słodzenia herbaty lub jako dodatek do deserów. Jego bardziej wyrazisty smak sprawia, że już niewielka ilość tego złotego płynu nadaje słodzonym produktom wyjątkowy aromat i słodycz. Nie warto zatem zawracać sobie głowy kalorycznością miodu.

W ogólnym rozrachunku nie powoduje on przybierania na wadze jeśli spożywany jest w rozsądnych ilościach. Warto także pamiętać, że po spożyciu dobrej jakości miodu, znacznie wolniej niż to się dzieje w przypadku cukru, wzrasta poziom glukozy we krwi. Innymi słowy – udowodniono, że miód ma niższy indeks glikemiczny (IG), co ma szczególne znaczenie dla osób dbających o szczupłą sylwetkę.

Kaloryczność miodu a odchudzanie

Miód nie musi tuczyć, ale czy może się przyczyniać do utraty zbędnych kilogramów? Miód, jako naturalny zestaw cukrów prostych, zawiera ponad dwadzieścia różnych aminokwasów i jednocześnie naprawdę ogromną ilość wszelkiego rodzaju minerałów, które stanowią podstawę dla procesów metabolicznych w naszym ciele usuwających szkodliwe produkty przemiany materii. Nasze babcie zgodnie twierdziły, że codzienna dawka miodu w dowolnej postaci pomaga “ruszyć”, a nawet nieco przyspieszyć proces odchudzania bez popularnego efektu „jo-jo”.

Osoby, które lubią suto zastawiony stół i chętnie raczą się smakołykami, które z odchudzaniem mają niewiele wspólnego, powinny wypijać szklankę wody z rozpuszczonym w niej miodem. Taka mikstura, zdaniem wiele, usuwa “ciężar” z żołądka i przyspiesza trawienie treści pokarmowej. Miód jest cukrem prostym, a zatem można go bez obaw spożywać zarówno na czczo, jak i bez dodatków innych pokarmów. Jest on bardzo łatwo przyswajalny i szybko trawiony. 

Miód czy biały cukier.. co wybrać?

Miód jest bez wątpienia dość kalorycznym pokarmem, ale na pewno nie bardziej niż zwykły cukier. Jako zamiennik białych kryształków do herbaty czy ciasta, stanowi bez wątpienia rewelacyjną alternatywę dla wszystkich osób dbających o sylwetkę i zdrowe odżywianie. A zatem, zamiast się zamartwiać kalorycznością miodu, lepiej się skupić na jego właściwościach odżywczych, wyśmienitym smaku i świetnym składzie, który stanowi zbiór wartościowych pierwiastków mineralnych i witamin. 

Choć w dzisiejszych czasach bardzo wiele osób zastępuje zwykły cukier syntetycznymi słodzikami, warto sięgnąć po zdrowy i całkowicie naturalny miód. Aspartam i inne związki używane w przemyśle cukrowym jako zamienniki białego cukru, tosubstancje dość często szkodliwe przy stosowaniu na dłuższą metę. Jednocześnie nie zawierają żadnych witamin, niezbędnych pierwiastków i innych dobrodziejstw natury. W przeciwieństwie do miodu, który bogactwem swoich składników, a także smaku i aromatu mógłby obdzielić wszystkie słodziki świata.

Oto miody, którymi najlepiej zastąpić cukier

Ile kalorii ma miód? Poznaj kaloryczność miodu
Średnia: 5 / 10 ocen

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *