Powszechnie wiadomo, że miód jest dużo zdrowszą alternatywą dla cukru. Jest substancją słodzącą pochodzenia naturalnego, która świetnie wywiązuje się ze swojego zadania. Jednocześnie od wieków uważa się, że jest to praktycznie lek, gdyż już nasze babcie wskazywały na wpływ tego produktu na liczne aspekty zdrowa. Co jednak w przypadku osób chorujących na cukrzycę, czy jest tak samo? W tym artykule postaramy się to wyjaśnić.
Cenne właściwości miodu
Miód był stosowany już przed wiekami, nie tylko ze względu na swój wyjątkowy smak, ale też właściwości zdrowotne. Są one bardzo liczne, osoby stosujące miód jako produkt wspierający ich zdrowie uważają, że można go stosować na przeróżne dolegliwości. Już dawno uważano, że miód pomaga między innymi przy schorzeniach dróg oddechowych, astmie, jest rodzajem naturalnego antybiotyku, przede wszystkim jednak wydatnie wspiera odporność. Dziś nadal osób twierdzi, że składnik ten regeneruje organizm, dodaje mu sił, przydaje się więc na przykład rekonwalescentom.
W tym sensie można uznać, że również cukrzycy mogą mieć z miodu dużo korzyści i wielu diabetyków właśnie z tego powodu głównie chce po niego sięgać. Nie bez znaczenia jest też fakt, iż miód jest uważany za doskonały zamiennik cukru. Jeśli cukrzyk ma przyjmować cukier, to na pewno lepszym wyborem będzie miód. Warto jednak pamiętać o pewnych kwestiach.
Duża zawartość cukrów i wysoki indeks glikemiczny
Mimo iż miód jest zdrowy, a zwłaszcza dużo zdrowszy od cukru, cukrzycy nie mogą sięgać po niego bez ograniczeń. Zanim zresztą w ogóle zdecydują się po niego sięgnąć, muszą koniecznie najpierw skonsultować się z lekarzem. Dlaczego? Produkt ten zawiera cukry proste, takie jak fruktoza i sacharoza, a także ma wysoki indeks glikemiczny, wynoszący 60.
Oznacza to, że szybko powoduje wzrost cukru we krwi, a więc jeśli spożywa się go w dużych ilościach, może być niebezpieczny. Ogólnie przyjmuje się, że osoby z cukrzycą nie powinny spożywać produktów o wyższym indeksie glikemicznym niż 55. Jeśli jednak zachowa się zdrowy rozsądek, przyjmowanie miodu może dać wiele korzyści.
Jaki miód będzie najlepszy dla cukrzyków?
Nie istnieje specjalny miód dla cukrzyków, gdyż jego skład jest uwarunkowany naturalnie. Jeśli ktoś oferuje specjalny miód dla cukrzyków, można spodziewać się, że nie jest to produkt pełnowartościowy lub oferta ta nie jest uczciwa. Czasami uważa się, że najlepszym wyborem dla osób z cukrzycą jest miód akacjowy, gdyż ma dużą zawartość fruktozy. Taki miód jednak także powoduje szybki wzrost glikemii. Także po niego można więc sięgać tylko w niewielkich ilościach i to tylko wtedy, gdy ma się unormowaną cukrzycę, czyli poziom glukozy we krwi utrzymuje się na stałym poziomie.
Uważa się, że miód ma cenne właściwości dla zdrowia, przede wszystkim jeśli chodzi o wspieranie odporności, a warto pamiętać, że także jeśli chodzi o suplementy diety, cukrzycy nie wszystko mogą stosować. Nie można jednak sięgać po miód beztrosko i stosować go zamiast “bezpiecznego” słodzika.
Jest jednak sytuacja, w której sięganie po miód jest dla cukrzyków bardzo polecane. Ponieważ powoduje on wzrost glukozy we krwi i dochodzi do tego bardzo szybko (składniki zawarte w miodzie są wchłaniane przez organizm bardzo szybko, w ciągu 15 minut, a proces ten rozpoczyna się już w jamie ustnej), jest on znakomitym remedium na hipoglikemie. Kiedy więc pojawiają się charakterystyczne objawy sygnalizujące poważny spadek cukru we krwi, wystarczy zjeść łyżeczkę miodu, by już po chwili poczuć się lepiej.
Nie tylko spożywanie miodu może pomóc!
Poza kwestią spożywania miodu, nie wolno też zapominać o stosowaniu go zewnętrzne. Wiele osób uważa, że cukrzycy mogą szczególnie na tym zyskać, gdyż według nich miód ma silne właściwości antybakteryjne i odżywcze. Niektórzy diabetycy stosują go przy stopie cukrzycowej. Jeśli zaniedba się to schorzenie, martwica naczyń krwionośnych i tkanek może doprowadzić nawet do amputacji. Smarowanie zmienionych chorobowo miejsc pozwala tego uniknąć nawet gdy leki nie działają, gdyż miód jest naturalnym środkiem, który nie zawiera standardowych antybiotyków. Warto więc wypróbować ten sposób, gdyż na pewno nie zaszkodzi, a być może pomoże.
Reasumując, cukrzycy mogą spożywać miód tylko w niewielkich ilościach. Warto też mieć na uwadze indywidualne uwarunkowania, gdyż każdy przypadek jest inny. Trzeba też zachować zdrowy rozsądek i nie stosować miodu w dużych ilościach, nawet jeśli bardzo się go lubi. Ważne jest też, by sięgać tylko po pełnowartościowe miody, kupowane w zaufanych miejscach.
Dobrze będzie też zawsze mieć w domu słoiczek miodu, gdyż pozwoli to szybko pomóc sobie na wypadek hipoglikemii. Mieć to na uwadze powinny przede wszystkim osoby, którym często zdarzają się spadki cukru.
