0 0,00 PLN

Nie masz produktów w koszyku.

 
Wódka cytrynówka z miodem Zastosowań miodu jest wiele - powszechnie znane są między innymi smakowe walory tego pszczelego produktu. Nie brakuje też koneserów, którzy uwielbiają raczyć się alkoholami z dodatkiem miodu. Świetnym przykładem takiego trunku jest wódka cytrynówka. Nie jest trudna w wykonaniu i nadaje się do spożycia już 2 dni po przygotowaniu, poza tym jej smak, aromat i kolor wzbudzają wyrazy szczerego uznania! Co jest potrzebne do przygotowania wódki cytrynówki z miodem? Aby przygotować nietuzinkowy trunek w radosnym kolorze, który idealny do tego, by go podać gościom na urodzinach, imieninach lub innych towarzyskich spotkaniach, nie potrzeba wiele składników. Jednak niezmiernie ważna jest ich jakość. Dotyczy to przede wszystkim miodu, który powinien pochodzić ze sprawdzonego i pewnego źródła. Jednym ze sklepów godnych zaufania miłośników produktów pszczelich jest sklep Słoik Miodu - robiąc w nim zakupy, nie trzeba martwić się o to, czy zamówiony miód sprosta osobistym oczekiwaniom. A oto lista składników, w które trzeba się zaopatrzyć przed rozpoczęciem przygotowania cytrynówki: - 7 średniej wielkości cytryn - 500 ml spirytusu rektyfikowanego - 1/2 szklanki miodu (najlepiej akacjowego lub lipowego) - 1/4 szklanki cukru - 600 ml niegazowanej wody mineralnej - 2 litrowe słoiki Wykonanie - etap pierwszy Najpierw trzeba zająć się cytrynami. Niezmiernie ważne jest, aby wyparzyć je we wrzątku przez około 10 sekund. Zakupione w hipermarkecie cytryny mają woskową powłokę, która zawiera substancje bakteriobójcze - chronią one owoce przed gniciem, ale u człowieka mogą powodować reakcje alergiczne i podrażniać żołądek. Po pozbyciu się owej powłoki, należy obrać cytryny, zostawiając jednak na nich białą warstwę. Żółtą skórkę z cytrusów umieszcza się w litrowym słoju, a następnie pozbawia się owoców białej, gorzkiej warstwy i kroi się je na plasterki. Tak przygotowane kawałki owoców powinny znaleźć się w drugim słoiku. W tym momencie nastaje odpowiednia pora na zagotowanie 400 ml wody - należy dodać do niej miód i cukier i poczekać, aż się rozpuszczą. Ciepły płyn wlej do słoika z pokrojonymi cytrynami i odstaw do przestygnięcia. Gdy słoik wystygnie, zakręć go. Zajmij się teraz drugim słoikiem. Wlej do niego spirytus i 200 ml wody, zakręć i wstrząśnij. Drugi etap przygotowywań Po przygotowaniu takich mieszanek, należy odłożyć szkło w bezpieczne miejsce, jednak trzeba pamiętać o tym, by od czasu do czasu wstrząsać słoikami. Po upływie doby przelej do garnka spirytus ze słoika ze skórkami przez sitko. Do garnka z przelanym spirytusem dolej następnie płyn ze słoika z cytrynami. Kawałki owoców, które zostały na sitku, rozgnieć łyżką lub rękami. Płyn, który znalazł się w garnku, wlej do butelek. Możesz przecedzić trunek przez filtr do kawy lub bibułkę - dzięki temu w wódce nie będzie cząsteczek cytryn. To jednak jeszcze nie koniec przygotowywań, ponieważ płyn trzeba jeszcze zostawić na drugą dobę w lodówce. Jest to konieczne, jeśli chcesz cieszyć się wybornym smakiem cytrynówki. Oczywiście trunek może czekać dłużej na to, by położyć go na stole, przy którym znajdują się goście - niektórzy uważają, że czas oczekiwania na cytrynówkę to minimum 3-4 dni, a nawet 2 tygodnie. Jednak faktem jest, że już po 2 dniach od pierwszego etapu przygotowania wódka cytrynowa z powyższego przepisu nadaje się do podania gościom. Przydatne wskazówki - bądź zaskoczony świetnym efektem! O czym pamiętać, by delektować się nieprzeciętnie dobrą domową wódką cytrynową? Jak nietrudno się domyślić, ten trunek najlepiej spożywać mocno schłodzony. Bardzo zimna cytrynówka jest delikatna w smaku i zyskuje aprobatę nawet tych osób, które nie przepadają za wódką. Niektórzy przygotowują cytrynówkę, dodając do niej także skórki pomarańczy - część osób nie obiera cytrusów z żółtej i pomarańczowej skórki, a ściera ją na tarce o najmniejszych oczkach. Bez względu na to, w jaki sposób pozbywamy się skórki, należy mieć na uwadze, że jej biała część musi zostać usunięta, w przeciwnym razie wódka będzie miała gorzki smak. Do wódki można też dolać nieco więcej wody - niektórzy w wyżej podanym przepisie wykorzystują jej o około pół szklanki więcej. Zdecydowana większość wielbicieli cytrynówki przyznaje, że dzięki dodatkowi miodu trunek zyskuje bogatszy, a zarazem łagodniejszy smak. Nie można jednak zignorować faktu, że miody różnią się od siebie smakiem, dlatego właśnie, przygotowując wódkę cytrynową, najlepiej postawić na słodki rodzaj tego pszczelego produktu. Smacznego!