0 0,00 PLN

Nie masz produktów w koszyku.

Miód z mniszka lekarskiego, miód mniszkowy

Poszukując w celach konsumenckich produktów pszczelich często spotykamy się z nazwami miód mniszkowy, a także miód z mniszka lekarskiego. Należy podkreślić, że terminy te oznaczają dokładnie to samo. A kryje się pod nimi doprawdy wspaniały rodzaj miodu - wspaniały, bo nie dość że wyjątkowo smaczny, to w dodatku posiadający cenne właściwości lecznicze. Dowiedz się więcej

Jak powstaje miód mniszkowy

Mniszek lekarski - choć nazwa ta może początkowo brzmieć dość tajemniczo, to jednak nie warto ulegać pozorom. W rzeczywistości bowiem mniszek lekarski to nic innego jak - posługując się potocznymi określeniami – mlecz albo dmuchawiec. A więc jedna z najpopularniejszych roślin - dobrze znana nieomal każdemu, choćby za sprawą swego charakterystycznego wyglądu. Któż bowiem z nas nie bawił się w dzieciństwie, rosnącymi dziko na łąkach, trawnikach czy polach, kwiatami dmuchawca. Doczekały się one nawet uwiecznienia w formie piosenki – dzięki temu możemy bawić się kwiatami mleczu i nucić radośnie znany przebój Urszuli: „Dmuchawce, latawce, wiatr”. To właśnie z kwiatów mniszka lekarskiego powstaje miód, który chcemy dziś przedstawić.

 Miód z mniszka lekarskiego, pszczoła, pyłek

 

Właściwości lecznicze miodu mniszkowego   

Miód pochodzący z nektaru mniszka wyposażony został przez naturę w szereg właściwości, znakomicie wpływających na zdrowie i kondycję ludzi. Uważany jest on zresztą za jeden z najzdrowszych miodów. Zresztą sama roślina z której pochodzi – mniszek, wykazuje wiele dobroczynnych właściwości i jest wykorzystywana w celach leczniczych. Nie może więc dziwić, że wytwarzany przez nią nektar ma podobne zastosowanie. Miód mniszkowy znakomicie, w aspekcie ochronnym, wpływa na pracę wątroby oraz dróg żółciowych w organizmie. Ponadto warto go stosować jako środek wspomagający w walce z chorobami następujących ludzkich narządów: serca, nerek, pęcherza, dróg moczowych oraz żołądka. W szerszym ujęciu należy z kolei zaznaczyć, że miód ten wpływa wzmacniająco na działanie ludzkiego układu odpornościowego, zapobiegając osłabieniom. Ponadto znane są również dobroczynne właściwości miodu mniszkowego w leczeniu ran - znacząco przyspiesza on ich gojenie. Zaleca się również korzystanie z miodu mniszkowego i jego lekarskich właściwości w przypadku stanu ogólnego wyczerpania psychofizycznego organizmu. Sprzyja on wówczas regeneracji oraz powrotowi do najwyższej formy.  

 

Pozostałe właściwości miodu z mniszka lekarskiego  

Walory zmysłowe miodu mniszkowego, a więc jego kolor, zapach i smak, uzależnione są ściśle od warunków klimatycznych w jakich dane było rozwijać się konkretnej roślinie mniszka. Najczęściej spotykana barwą miodu mniszkowego jest kolor żółtopomarańczowy, jednak może on mieć wiele różnych wariantów; paleta barw jest tu dość szeroka i obejmuje zakres od barwy jasnokremowej aż po pomarańczową. 

W kwestii zapachu miód ten posiada charakterystyczny aromat. Jego mocna i specyficzna woń przypomina zapach wydzielany przez roślinę mniszka lekarskiego. Dzięki tej właściwości miód jest łatwo rozpoznawalny przez osoby, które miały go już sposobność wcześniej skosztować. Jest to jedna z jego zasadniczych cech charakterystycznych. W wielu częściach Polski miód z mniszka uważany jest bezapelacyjnie za „królową słodkości” wśród miodów polskich. Jeśli ktoś więc preferuje naturalnie i intensywnie słodkie miody, to powinien zainteresować się właśnie tym rodzajem. Dzięki swoim właściwościom w tym zakresie miód mniszkowy może być znakomitym elementem diety i stanowić o niezwykłości smaku wielu potraw serwowanych gościom naszych domów.

Miód mniszkowy cechuje się również tym, iż jest wyposażony w bogaty zasób pierwiastków. Znajdują się w nim choćby żelazo, mangan, fosfor oraz potas. Zawiera również białka, a także witaminy: B2 oraz C. W składzie miodu mniszkowego odnajdujemy również cholinę – jeden z ważniejszych składników lecytyny.  Wyjątkowo cechą tego miodu jest także jego niska kwasowość. Przeprowadzone przez litewskich naukowców badania w tym zakresie, wykazały że miód mniszkowy posiada najniższą kwasowość ogólną, spośród wszystkich dostępnych w sprzedaży (na terenie Europy Środkowej) rodzajów miodów.

 

Miodowa niepospolitość

Wyjątkowość miodu powstającego z mniszka lekarskiego, wynika nie tylko z jego właściwości leczniczych i smakowych. Przy pobieraniu z ula tego rodzaju miodu napotyka bowiem pszczelarz na pewne trudności. Kwitnienie mniszka lekarskiego przypada w Polsce przede wszystkim na miesiąc maj, przez co wytwarzany z niego miód nazywany bywa również: „miodem majowym”. Co ciekawe, kwitnienie tej rośliny zależne jest jednak od wielu czynników - choćby takich jak ukształtowanie terenu, np. na górzystym obszarze kwitnienie może zachodzić dopiero w sierpniu. Ponadto, mniszek lekarski najmocniej obfituje w nektar w naprawdę ciepłe (czy wręcz upalne) dni, a o takie w polskich warunkach, w maju, jest z reguły dosyć ciężko. 

Zasadniczą trudnością dla pszczelarzy jest pobieranie, już przetworzonej do postaci miodu, substancji prosto z ula. Skąd bierze się owa trudność? Z tego mianowicie, ze pszczoły bardzo często wykorzystują ten rodzaj miodu dla swojego własnego pożytku - jako pokarm.

 Miód mniszkowy, łąka z mniszka lekarskiego

 

Zakup miodu mniszkowego

Opisane powyżej trudności, napotykane w procesie zbierania miodu mniszkowego, aby przeznaczyć go do celów konsumenckich, wpływają na jego trudnodostępność, a co za tym idzie – także na cenę. Pomimo to, wydaje się, iż warto zapłacić za ten rodzaj miodu nieco więcej niż za inne, bardziej popularne, odmiany. Zakupiony produkt zrewanżuje się nam, oferując zalety swoich licznych naturalnych właściwości leczniczych oraz walory płynące z wyjątkowego smaku. Celem zakupu miodu mniszkowego zapraszamy do sprawdzenia naszej oferty - a w przypadku chwilowego braku tego produktu, warto systematycznie odwiedzać nas ponownie, aby nie przegapić, gdy ten trudnodostępny rodzaj miodu znowu pojawi się w ofercie sprzedażowej.      

Miód mniszkowy
Minimal Price: PLN49.90
5.0 / 3 Review(s)

Produkty powiązane