0 0,00 PLN

Nie masz produktów w koszyku.

 

Miód pitny

Miód pitny jest napojem alkoholowym powstającym na bazie przepysznego miodu nektarowego. Prawdopodobnie wytwarzany był już od czasów starożytnych, ponieważ najstarszy miód pitny został znaleziony w grobowcu chińskiego monarchy. W Europie swoją popularność zdobył on w średniowieczu. Ze względów klimatycznych, brak surowców powodował, że produkcja win była niemożliwa. Dlatego we wschodniej i środkowej części Europy ludzie zaczęli zajmować się przetwarzaniem miodu na napój alkoholowy. Można powiedzieć, że z najlepszych miodów pitnych słynęła Polska.  Dowiedz się więcej

Siatka  Lista 

6 produkt(ów)

na stronę

Siatka  Lista 

6 produkt(ów)

na stronę
miód pitny półtorak polski
 
Polskie miody były cenione w Europie m.in. ze względu na długi czas leżakowania, który potęgował wspaniały aromat i smak. Ponadto były  one opisywane w różnych kronikach, między innymi Galla Anonima, który podkreślał, że słowiańskie wina, które podawano na stołach za czasów Piastowskich to były właśnie miody pitne. Należy zauważyć, że przez bardzo długi czas serwowano je tylko na specjalne okazje w zamkach królewskich czy zamożnych domach. O tym piastowskim trunku możemy także przeczytać w literaturze Sienkiewicza, gdzie jeden z bohaterów  zwany "Zagłoba" pił miód dla pokrzepienia - twierdząc, że ten dodaje mu siły fizycznej. Miodem wznoszono także toast na weselu Zosi i Tadeusza w książce „Pan Tadeusz” Adama Mickiewicza. Zważając na te przykłady można stwierdzić, że miód pitny jest elementem polskiej kultury narodowej. W 2008 roku Komisja Europejska uznała polskie miody pitne jako Gwarantowaną Tradycyjną Specjalność. Miód pitny staje się znów bardzo popularny. Zdecydowanie jest on wart uwagi i może być dobrą alternatywą dla mocniejszych alkoholi. Należy zauważyć, że miód pitny nie powstaje przez połączenie miodu i spirytusu. Produkcja tego zacnego trunku określana miodosytnictwem jest dużo bardziej zaawansowana. Polega na tym, że najpierw należy przygotować brzeczkę miodową, czyli rozcieńczony miód, który potem musi ulec fermentacji alkoholowej. Ostatnim najważniejszym etapem jest czas, kiedy miód dojrzewa. Wszystko to ma wpływ na finalny produkt i jest zależne od tego jakiego rodzaju miód pitny chcemy uzyskać. Przez to, że mamy wiele gatunków nektarów pszczelich, a do brzeczki można dodać także soki owocowe bądź przyprawy, jesteśmy w stanie uzyskać wiele rodzajów miodów pitnych. Najczęściej surowcem wykorzystywanym do produkcji, jest miód lipowy. 
 
 

Miód pitny - półtorak, dwójniak, trójniak czy może czwórniak?

Według najbardziej znanego i tradycyjnego podziału wyróżniamy cztery rodzaje miodów pitnych tj.: półtoraki, dwójniaki, trójniaki i czwórniaki. Czasem wyodrębnia się także piątaki, które powstają z jednej jednostki miodu, która jest rozcieńczona czterema jednostkami objętości wody. Innym kryterium jest podział na miody pitne sycone i niesycone. Podczas produkcji miodu syconego, nektar pszczeli w połączeniu z wodą jest przez jakiś czas gotowany. Natomiast brzeczka miodów pitnych niesyconych nie jest gotowana i powinna powstawać ze specjalnie wybranego miodu. Brzeczki często doprawiane są sokami bądź przyprawami, przez co można podzielić miody pitne na: naturalne, owocowe, korzenne i chmielowe. Mając na uwadze podstawowe kryterium podziału najmocniejszym miodem pitnym jest półtorak. Jest on produkowany w stosunku 1 litr miodu na 0,5 litra miodu i zawiera od 14% do 16% alkoholu. Półtorak jest najpopularniejszy a zarazem najtrudniej jest go uzyskać. Spowodowane jest to tym, że drożdże źle reagują na duże stężenie alkoholu i cukru. Dodatkowo okres leżakowania tego miodu trwa od 8 do 10 lat. Jednak warto czekać ze względu na jego wyjątkowy smak, nie bez powodu określany  jest miodem królewskim i produkowany według pradawnej receptury. Oczywiście w zależności od producenta przepis może być modyfikowany przykładowo przez dodanie do brzeczki soku owocowego. Półtorak „Jadwiga” którego producentem jest przedsiębiorstwo APIS, cechuje się wspaniałym, wyrazistym, przepełnionym słodyczą smakiem. Jego barwa jest herbaciano- czerwona, ze względu na dodatek malin i owoców dzikiej róży. Można zakupić go w kamionkowych albo szklanych butelkach bądź w karafce. Był on wielokrotnie nagradzany za swoje walory smakowe. Z tego samego rodzaju możemy znaleźć też miód pitny Lubelski. Wyczuwa się w nim delikatny aromat owoców leśnych. Jeśli chcielibyśmy skosztować miodu pitnego z dodatkiem winogron, warto zakupić ten z Pasieki Jaros, czyli Półtorak Gronowy. Kolejnym rodzajem miodu jest dwójniak, mniej słodki od półtoraka, ale zawierający taką samą ilość alkoholu. W czasie jego produkcji wykorzystuje się taką samą objętość miodu i wody. Jego okres dojrzewania wynosi około 5 lat. Dwójniak również jest miodem pitnym szlachetnym, w smaku słodkim ze względu na dużą zawartość miodu. Często dodaje się do niego przyprawy korzenne bądź soki owocowe. Godny uwagi jest Dwójniak Dominikański produkowany przez Spółdzielnię Pszczelarską APIS, sprzedawany w urokliwych kamionkach bądź butelkach. Swój wyjątkowy smak, zawdzięcza specjalnej mieszance przypraw dodawanych w czasie produkcji. Na pewno zasmakuje nawet najbardziej wybrednym osobom.  Warto spróbować także Dwójniaka Kurpiowskiego, który wytwarzany jest z delikatnego w smaku miodu nektarowego, a dodatkowo dodaje się do niego sok czarnej porzeczki i przyprawy korzenne. To nadaje mu wspaniały smak i aromat letnich dni. Dość znanym dwójniakiem jest też miód pitny Kasztelański. Cechuje się on długoletnią tradycją wśród trunków miodowych w Europie. Sporządzany jest na bazie miodu gryczanego połączonego z aromatycznymi przyprawami ziołowo-korzennymi. Bardzo dobrze smakuje podgrzany z dodatkiem cynamonu i goździków. Jeśli nie przepadamy za zbyt słodkimi alkoholami warto spróbować miodu pitnego trójniaka. W czasie jego produkcji stosuje się proporcję 1 objętość miodu plus 2 objętości wody. Przez mniejszą zawartość miodu, jest on zaliczany do alkoholi półsłodkich, o mocy od 12% do 15%. Okres jego dojrzewania trwa około dwóch lat. Ze względu na swój subtelny smak jest on wybierany często przez osoby młodsze. Szczególnie polecany jest Miód Pitny Staropolski Tradycyjny, wyróżniony unijnym znakiem Gwarantowana Tradycyjna Specjalność. Pijąc ten trunek możemy odnieść wrażenie, jakbyśmy przenieśli się do czasów szlacheckich. Ma wyborny smak i wyrazisty aromat. Doskonale smakuje w połączeniu z tonikiem, kostkami lodu i limonką. Ciekawą propozycją może być też Trójniak Piastowski, do jego produkcji używany jest miód nektarowy ciemny i przyprawy ziołowo – korzenne. Dzięki temu jego smak jest wyrazisty oraz wyczuwalny jest aromat ziół alpejskich. Najlżejsze miody pitne to czwórniaki, do ich produkcji wykorzystuje się tylko jedną objętość miodu i aż trzy objętości wody. To powoduje, że jest to miód półwytrawny zawierający od 9% do 12% alkoholu. Najkrótszy jest też czas jego leżakowania, bo trwa tylko około roku. Czwórniak świetnie pasuje jako dodatek do potraw mięsnych i rybnych. Może być podawany na zimno bądź w postaci grzańca z dodatkiem cynamonu. 
 

trójniak pitny miód z polski

Gdzie kupić prawdziwy miód pitny w dobrej cenie?

Miody pitne możemy zakupić w wielu sklepach alkoholowych czy marketach takich jak Tesco czy Biedronka. Można kupić go także w sklepach internetowych. Jest to wygodna opcja, ponieważ ciężkie kamionki z tym płynnym eliksirem zostaną dostarczone bezpośrednio do domowej spiżarni. W markecie często możemy kupić miód pitny w okazyjnej cenie. Jednak czasem może okazać się, że jego smak nie jest taki jakiego się spodziewaliśmy. Rodzaje miodu pitnego są zróżnicowane, a przez to również jego ceny. Zdecydowanie miody pitne wytwarzane w sposób tradycyjny bądź rozlane do oryginalnych kamionek są droższe. Najdroższy jest półtorak jego cena wynosi zazwyczaj kilkadziesiąt złoty, a najtańszy czwórniak w tym przypadku jest to zwykle kilkanaście złotych. Półtorak określany miodem królewskim, ze względu na swoje walory smakowe jest często wybierany jako upominek. Można także zakupić miody pitne w zestawie, dzięki czemu mamy możliwość spróbowania różnych rodzajów. Miód pitny może być świetnym prezentem jako narodowy przysmak dla kogoś bliskiego z zagranicy. 
 

Ciekawostki o miodzie pitnym - jak podawać i jakie daje nam korzyści?

Aby miód pitny się nie zepsuł, należy przechowywać go w chłodnym, zacienionym miejscu. Trzeba pamiętać również, aby szczelnie zamykać butelkę i była ona w pozycji leżącej. Miód pitny można spożywać w temperaturze pokojowej, schłodzony lub podgrzany. Jego smak w każdej z tych postaci będzie wyborny. W jesienny albo zimowy wieczór dobrym pomysłem będzie podgrzanie miodu (maksymalnie do temperatury 55 stopni), dodanie do niego cynamonu, goździków, imbiru i szczypty wanilii. Gorący grzaniec, można podawać w ceramicznych kubkach nawiązując jednocześnie do staropolskich zwyczajów. Jeśli chcemy się orzeźwić w gorący, letni dzień należy połączyć miód pitny z wodą mineralną, cytryną, sokiem owocowym i kostkami lodu. Miód pitny posłuży także do zrobienia mocniejszego drinka na spotkanie rodzinne. Wystarczy dodać do niego czystą wódkę i trochę soku pomarańczowego. To połączenie na pewno zaskoczy naszych bliskich. Co ciekawe od nazwy miód pitny znane nam jest wyrażenie miesiąc miodowy. Dlatego, że kiedyś według tradycji para młoda podczas wesela i miesiąc po nim musiała spożywać ten zacny trunek, miał on pogłębić ich miłość oraz sprawić, aby na świecie szybko pojawił się zdrowy potomek. Miód pitny musiał znajdować się w posagu panny młodej. Oczywiście trzeba też wspomnieć o właściwościach zdrowotnych, jakie posiada miód pitny niesycony. Przede wszystkim wzmacnia on naszą odporność i działa napotnie, dlatego warto wspomagać się nim w stanach przeziębienia. Jeśli chcemy dbać o naszą figurę, należy spożywać miód pitny w umiarkowanych ilościach, ponieważ 100 ml tego pysznego trunku zawiera aż 350 kcal. Możemy też sami przygotować miód pitny, jednak wymaga to cierpliwości, jeśli chodzi o czas jego dojrzewania. Wygodniejszą opcją jest jego zakup w sprawdzonym sklepie, wtedy możemy się nim delektować, kiedy tylko najdzie nas ochota.
 
Miód pitny
Minimal Price: PLN27.99