0 0,00 PLN

Nie masz produktów w koszyku.

Czy miód jest zdrowy? Właściwości lecznicze miodu

Wszystkie starożytne kultury świata znały lecznicze właściwości miodu. Zarówno w Egipcie, jak i na Dalekim Wschodzie miód uważano za najlepsze lekarstwo nie tylko dla ciała, ale także i dla ducha. Miód wykorzystywano zarówno w lecznictwie przy produkcji leków i napojów wzmacniających ciało, jak i w obrzędach religijnych. Np. Babilończycy używali go do balsamowania ciał zmarłych, ponieważ miód był dla nich symbolem wiecznego szczęścia i dobrobytu. Starożytni Grecy natomiast włączali miód do swojej diety jako jeden z jej podstawowych i najbardziej wartościowych składników. Kojarzyli go z pokarmem bogów. Uczestnicy olimpiad zaś wzmacniali się miodem przed rozgrywkami. Dodawał im energii i wzmacniał ich ciała. Wiele kultur używało też miodu jako środka wspomagającego gojenie ran. Do dziś miód wykorzystywany jest na wiele sposobów jednak nas najbardziej interesują te lecznicze.

 

Prozdrowotne właściwości miodu stosowane są przy wielu różnych dolegliwościach, a także w celu ich skutecznego zapobiegania – np. w ramach ochrony przed przeziębieniami, w celu wzmocnienia ciała i jego odporności na infekcje. Znany jest też pozytywny wpływ miodu na układ oddechowy. Od pokoleń miodu używa się w przypadku, gdy pojawia się kaszel, ból gardła lub stan zapalny, chrypka czy też zapalenie oskrzeli. Miód działa nie tylko przeciwbólowo, ale ma też działanie antyseptyczne, dzięki czemu infekcja górnych dróg oddechowych nie rozwija się i znacznie łatwiej można załagodzić jej objawy. Miód ma też działanie wykrztuśne, dzięki czemu dużo szybciej możemy się pozbyć uciążliwego mokrego kaszlu.

 

Każdy rodzaj miodu ma nieco inny skład, inne właściwości i inne jest jego prozdrowotne przeznaczenie. Dlatego miód, który chcemy wykorzystać jako suplement diety wzmacniający nasz organizm, należy dobrać pod kątem dolegliwości, które chcemy zwalczyć lub przed którymi chcemy się uchronić.

 

Wiemy już, że miód jest zdrowy. Na co jednak działają poszczególne jego rodzaje?

 

Miód rzepakowy jest powszechnie wykorzystywany w celu poprawy funkcjonowania wątroby i serca, a także jako pomoc w leczeniu stanów zapalnych dróg oddechowych. Można go też używać jako substancję łagodzącą przy oparzeniach. Ponadto jest on źródłem energii, która skutecznie wzmacnia organizm – jest tak za sprawą wysokiej zawartości naturalnych cukrów. Miód rzepakowy skutecznie odżywia serce i reguluje ciśnienie krwi. Wzmacnia też mięśnie i pomaga pozbyć się wody z tkanek, dzięki czemu pomaga likwidować opuchliznę i obrzęki. Doskonale wzmacnia organizm po wysiłku fizycznym lub chorobie. Wpływa też korzystnie na żołądek i cały układ pokarmowy, dzięki czemu można z powodzeniem wykorzystywać go jako pomoc w leczeniu dolegliwości takich jak zgaga czy wrzody żołądka (oczywiście po wcześniejszej konsultacji z lekarzem). Pozytywne właściwości miodu rzepakowego można długo wyliczać, ale najlepiej jest poznać je na własnej skórze. 

 

Miód akacjowy ma natomiast działanie wzmacniające organizm oraz uspokajające. Pomaga w leczeniu przeziębień oraz w schorzeniach układu moczowego.

 

Miód lipowy wpływa na układ nerwowy, ma działanie uspokajające i wzmacnia nasze serce oraz cały układ krążenia.

 

W przypadku dolegliwości związanych z drogami oddechowymi szczególnie polecamy tradycyjne polskie miody, choć nie mniej sprawdzą się tu także miody pochodzące z pozostałych części świata. Te znane nam smaki i aromaty pozwolą nam szybciej pozbyć się bólu, kaszlu i innych objawów przeziębień i infekcji.

 

Jakie są właściwości lecznicze miodu?

 

Jedną z cenionych właściwości miodu jest jego działanie uspokajające. Regularne spożywanie miodu pozwala nie tylko zredukować poziom stresu, ale także załagodzić stany niepokoju i ułatwić zasypianie. Miód jest od pokoleń stosowany jako naturalny środek przeciwko bezsenności – nasze babcie także polecały wypić przed snem szklankę ciepłego mleka z miodem, by zasnąć szybciej i mocniej. W przypadku ludzi, którzy cierpią na nerwicę, miód może wpłynąć na znaczną poprawę nastroju. Pomaga też w stanach depresyjnych i w okresach obniżenia nastroju.

 

Jeśli zatem szukasz skutecznego i przede wszystkim smacznego sposobu na to, by zadbać o swoje samopoczucie, włączenie miodu do diety jest świetnym pomysłem. Najlepiej w przypadku stresu i nerwów sprawdzi się miód lipowy, miód koniczynowy oraz miód akacjowy. Warto spożywać przynajmniej jedną łyżeczkę tego słodkiego produktu dziennie, by już po niedługim czasie zauważyć efekty jego działania. Można też dodawać go do potraw, deserów i napojów, wzbogacając ich smak oraz podnosząc wartość odżywczą.