Zdrowie

Jaki miód jest najzdrowszy? Wyjaśniamy!

Jaki miód jest najzdrowszy?

Miód to jeden z podstawowych produktów, który obecny jest w niemal każdym domu. Jednak jaki miód wybrać, z jakiego źródła powinien pochodzić, żeby móc najbardziej cieszyć się z jego prozdrowotnych właściwości? Jest to pytanie ważne i niełatwo znaleźć na nie odpowiedź. Rynek produktów pszczelich jest bogaty i zróżnicowany, zarówno jakościowo, jak i cenowo. Prawda jest jednak taka, że duża większość miodów (za wyjątkiem miodu manuka) ma bardzo podobną wartość prozdrowotną. Istnieją jednak trzy najważniejsze reguły, którymi powinniśmy się kierować przy doborze miodu.

Bądźmy lokalnymi patriotami

Pierwszą i najważniejszą odpowiedzią na pytanie, czym kierować się podczas zakupu, będzie to od kogo kupujemy. Mimo iż kusząca jest wizja naturalnego miodu prosto od pszczelarza, musimy być ostrożni. Nie wszyscy sprzedawcy sprzedają miód bezpiecznie, nie robiąc wszystkich badań i nie spełniając norm wymaganych przy sprzedaży tego produktu.

Jednak kupując polski miód odgrywamy ważną rolę dla środowiska i możemy również zmniejszyć ślad węglowy. Na ratunek przychodzą sklepy internetowe takie jak nasz, które oferują polskie miody od pszczelarzy, którzy spełniają wszystkie normy jakościowe, dzięki czemu możemy być pewni, że miód jest w 100% naturalny i najzdrowszy jaki tylko może być.

Przede wszystkim miód surowy

Warto także zwrócić uwagę, by nasz miód był surowy. Na atrakcyjność takiego miodu składa się kilka cech. Jest to produkt nieprzetworzony, nie poddany obróbce cieplnej, który dzięki temu zachował wszystkie odżywcze enzymy.

Wiele marek, w tym te oznaczone jako naturalne, oferuje miód, który jest pasteryzowany lub poddawany obróbce cieplnej w celu spowolnienia procesu krystalizacji, dzięki czemu produkty pozostają gładkie w konsystencji i lepiej prezentują się na półkach. Są również dobrze filtrowane, dzięki czemu wyglądają na czyste i wolne od drobin.

Może to częściowo wynikać z obaw związanych z alergią, ale wielu konsumentom miód o niejednolitej konsystencji kojarzy się z produktem złej jakości. Nie jest to prawdą, ponieważ miody, jak produkty naturalne wręcz powinny charakteryzować się grudkami, pyłkami i zmianami koloru. Należy pamiętać, że produkty pszczele zostały stworzone przez naturę, a nie w sterylnym laboratorium, co ma kluczowy wpływ na ich wygląd. można zatem podsumować, że dobry miód, to miód o nieidealnym wyglądzie i konsystencji.

Najważniejszy jest smak

Smak miodu zmienia się w zależności od różnych typów kwiatów, z których zbierany jest nektar. Jeśli używamy miodu do słodzenia napojów i gotowania, warto poeksperymentować z wieloma jego odmianami, aby osobiście przekonać się, który najbardziej nam smakuje.

Ogólnie rzecz biorąc, w przypadku żywności lub potraw o bardzo wyraźnym, mocnym smaku, starajmy się wybierać łagodny, lekki miód, natomiast w przypadku potraw o delikatnym smaku, można spróbować mocniejszego miodu, aby stworzyć smaczniejszą miksturę. Dla przykładu, mocny napar z czarnej herbaty będzie dobrze smakował z dodatkiem słodkiego, lekkiego miodu lipowego. Kombinacji smakowych z użyciem miodu jest nieskończenie wiele i każdy może eksperymentować do woli, dodając płynne złoto do potraw i napojów według własnego gustu.

Przykłady zdrowych, naturalnych miodów

Dla lokalnych patriotów w naszym sklepie mamy 100% naturalne miody z polskich pasiek, ale znajdą Państwo również, równie zdrowe, miody z całego świata. Są to produkty pszczele przebadane, posiadające niezbędne certyfikaty, o najwyższej jakości w atrakcyjnych cenach.

Miód wrzosowy słoik z klamrą 550g

42,90  36,50 

Polski miód malinowy 1300g

66,00 

Miód wielokwiatowy 1kg

36,99 
Jaki miód jest najzdrowszy? Wyjaśniamy!
Średnia: 5 / 9 ocen

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *